Nieuws:

Dit is een backup van het oude forum, bedoeld als naslagwerk.



-menu

Toon bijdragen

Deze sectie stelt je in staat om alle bijdragen van dit lid te bekijken. Je kunt alleen de bijdragen zien waar je op dit moment toegang toe hebt.

Toon bijdragen-menu

Topics - Steven DC

#1
Algemene Discussie / Bruine alg vs Duitse helmslak
maart 30, 2016, 07:20:17 PM
Ik heb gisteren 2 slakken gekocht en sta zo versteld van hun "kuiswerk" dat ik het jullie gewoon moet meedelen. Ik heb wat last van bruine alg bij m'n crocatus en deze slakken lijken hier een heel goed wapen tegen. Overal waar ze komen, wordt gewoon alle (of toch bijna) bruine alg verwijderd.  :o kijk eveneens de bruine vlek op de raam die bijna helemaal weg gevreten is.
neritina pulligera of duitse helmslak, minimum temperatuur zou 18°C zijn. Kweken enkel in brak water, dus geen ongewenste plaag (kweken kan eventueel in aparte bak)
#2
Heeft iemand een idee of de afzet van eitjes luchtdrukgebonden is? Ik weet niet of dit ooit is onderzocht maar kan er alleszins niets over vinden.
Sinds een aantal jaren lijkt me dat het begin van de eiafzet van mn dieren eerder gebonden aan de aanwezigheid van een hogedruk zone. Ik ben hierop beginnen letten toen ik slangen hield. Temperatuur in de bak bleef hetzelfde en toch steeds dat de dieren ongeveer op dezelfde moment begonnen te leggen.
Telkens weer begint de leg tijdens de aanwezigheid van een hogedruk zone. Wanneer mn slangen hun drachtperiode ongeveer voldaan was, kon ik aan het weerbericht zien wanneer ze precies zouden gaan leggen. Eveneens bij mn baardagamen was het telkens raak. Het zou volkomen toeval kunnen zijn uiteraard. Echter ben ik redelijk overtuigd van het idee dat eiafzet en luchtdruk sterk met elkaar in verband liggen.
Stel dat dit zo is, zou de luchtdruk er dan voor kunnen zorgen dat bepaalde soorten gewoon moelijk te kweken zijn vanwege een bepaalde druk die niet gehaald wordt?
Benieuwd naar jullie reacties...

Grts Steven
#3
Off-topic / 21 illegale dieren op reptielenbeurs
september 26, 2012, 08:10:12 AM
De milieupolitie heeft zondag samen met de federale politie een controle uitgevoerd op de jaarlijkse reptielenbeurs in Antwerp Expo. Zo werden 21 illegaal aangeboden dieren in beslag genomen.


Bij de eerste controle bleken alle handelaars in orde, maar bij een tweede, onverwachte inval werden een groot aantal verboden dieren aangetroffen op een stand.

De dieren staan op een lijst met zoogdieren die de handelaar niet voor productiedoeleinden mochten gebruiken. De handelaar had ze na de controle uit zijn voertuig gehaald.

21 dieren werden in beslag genomen: drie witbuikegels, twee grijze (Europese) eekhoorns, twee rode Japanse eekhoorns, zeven relmuizen, vijf tenreks en 2 opossums. Ze werden overgebracht naar een opvangcentrum. De FOD dierenwelzijn beslist wat er met de dieren zal gebeuren.


bron: http://www.gva.be/regio-antwerpen-stad/kiel/21-verboden-dieren-op-reptielenbeurs.aspx
#4
Off-topic / Mijn nieuwste aanwinst
juni 16, 2012, 09:22:04 PM
Met trots stel ik U voor, mijn nieuwste aanwinst: Babyosauria jinthe de craenis
Lengte: 48cm
gewicht: 3.375kg
Volwassen lengte: 1.55m-2.10m
Geslachtrijp na ca. euh... 35jaar!
Huisvesting: Bij voorkeur op te voeden in huiselijke sfeer
Voedsel: pap, pap en soms ook pap. Later kan overgeschakeld worden naar vast voedsel.

Alvast enkele foto's:

#5
Mag ik er even op wijzen dat bij "Soorten en Geslachten Discussies" nog steeds Mesotriton staat ipv Ichthyosaura. Noem me gerust een muggenzifter hoor  :D ;)
#6
Ikke niks aangezien ik niet geweest ben... Maar ben wel nieuwsgierig naar wat jullie aangeschaft hebben.  ;D
#7
Ik heb gezien dat enkele mensen bakken hebben die naar voor toe afgeschuind. Zijn dit bakken die zelf gemaakt werden of zijn hier interessante adresjes voor?
#9
Off-topic / Computervirus, best even testen.
februari 15, 2012, 06:24:45 PM
Best even lezen en testen. Anders is het mogelijk dat je vanaf 7 maart 2012 geen internet meer hebt.

CERT.be, het Belgische federale computer emergency team, waarschuwt voor het computervirus 'DNSchanger'. De overheidsdienst heeft een speciale website opgericht waar surfers kunnen nagaan of hun pc besmet is met het virus.
'DNSchanger' teistert momenteel wereldwijd miljoenen computers. Het virus tast de internetinstellingen op uw computer aan waardoor u op frauduleuze websites of advertentiewebsites terechtkomt. Bovendien hebben besmette computers vanaf 7 maart 2012 geen toegang meer tot internet.

U kunt nagaan of uw computer besmet is door dit virus, door te surfen naar de website www.dns-ok.be. Deze test verwijdert het virus niet, maar adviseert u hoe u het virus van uw computer kunt verwijderen.

De test www.dns-ok.be werd ontwikkeld door Cert.be, een overheidsdienst die als missie heeft de Belgische bevolking te voorzien van informatie rond computerbeveiliging. Cert.be wordt uitgebaat door BELNET, het Belgisch nationaal onderzoeksnetwerk, in opdracht van FedICT. (mvdb)


www.belgium.be


bron:  http://www.hln.be/hln/nl/4125/Internet/article/detail/1394479/2012/02/14/Opgelet-voor-computervirus-DNSchanger.dhtml
#10
Hoi,

Ik heb een Salamandra bernardezi vrouw die ik recentelijk heb aangeschaft waarmee ik een probleem heb. Haar voorpoot is gezwollen, de tenen lijken gebroken en zien er vochtig uit, de kleur van de poot is erg fleps en de poot wordt haast niet gebruikt. met uitzondering van de tenen ziet de poot er erg droog uit. De oorzaak is onbekend. Het dier vertoont ook afwijkend gedrag door zich minder te verstoppen. Ze zit veelal gewoon boven op het mos en blijft dagen lang op dezelfde plaats zitten. Met momenten zit ze echt met de poot omhoog in een zeer onnatuurlijke houding alsof ze de bloedtoevoer wil verminderen. Bij benadering gaat het dier meteen in verdediging door de een massa gif te lossen.
Heeft iemand ervaring met deze combinatie van lichamelijk letsel en afwijkend gedrag? En hoe kan ik dit behandelen aub??
Aangezien de salamandra's de eerste landsalamanders zijn die ik ooit heb gehad en dus geen ervaring heb met zieke landsalamanders is alle hulp van Harte Welkom.





#11
Voeding / gevlekte akkerslak (Deroceras reticulatum)
december 01, 2011, 02:27:05 PM
In onze tuin zitten gevlekte akkerslakken (Deroceras reticulatum). Wat me opvalt aan deze slakken is dat ze, als de kat weer ergens heeft gepoept waar het niet moet, gretig van de uitwerpselen gaan eten. Het zijn vrij grote slakken die niet geconsumeert kunnen worden door m'n salamanders. Nu zie ik hier 3 voordelen in om deze dieren te introduceren in m'n landbakken.
1. Ze eten uitwerpselen en ruimen dus goed op.
2. M'n salamander kunnen ze niet pakken aangezien te groot zijn en zullen dus niet hun eigen uitwerpselen weer opvreten.
3. De slakken zullen kweken waardoor er wel consumeerbare minislakjes in de bak komen.

Nu heb ik nog geen idee wat de nadelen hiervan kunnen zijn... Maar ik ben er zeker van dat jullie me dat wel zullen zeggen  :D ;D
#12
Hier wil ik even laten zien hoe ik mijn L. italicus juvenielen ga opkweken.
Ik heb gekozen voor een bosterrarium omdat ik mijn vorige juvenielen (dieren die naar Coen gingen) ook op deze manier heb opgekweekt en dit heel goed ging. Het is een onderhoudsvriendelijk setup omdat je er haast niets hoeft aan te doen.
Het terrarium dat ik gebruik is eentje van 70/40/40 met dubbele verluchting. De 2/3 van de bodem van het terrarium bestaat uit turf gemengd met wat eikenbladhumus. Daar bovenop een hele hoop eiken- en beuken bladeren en een opeenstapeling van takken als schuilplaatsen. 1/3 van de bodem bestaat uit compost, welke ik rechtstreeks uit de compostbak heb gehaald. De compostbak heb ik vorig jaar geënt met regenwormen, enchytreeën en springstaartjes (de befaamde witte beestjes uit de wormenkweek). Intussen zijn in de compostbak ook naaktslakken, pissebedden, etc... gekomen.
Bovenop de compost ook bladeren zodat het bladerdek 1 geheel vormt. De compost ligt tegen de raam, waardoor ik een goed zicht heb op het leven in de compost en dus tijdig kan ingrijpen indien nodig.
De compostzijde is de zijde die ik besproei, de andere kant van de bak blijft droog.
Ik houd de dieren op kamertemperatuur zodat ze een goede eetlust houden en een goede vertering. Op deze manier kunnen de dieren ook tijdens de winter lekker doorgroeien.
Het is een setup waarbij je geen controle hebt over de zwakke dieren. Deze vallen er tussenuit en zullen meteen verteerd worden.
#13
Fotos en Filmpjes / Salamandra-foto's
november 06, 2011, 07:31:46 PM
Wat foto's van m'n salamandra's. Hope you enjoy! ;D

Salamandra salamandra terrestris (Rood, orange en geel)










Salamandra salamandra bernardezi:









Salamandra atra



#14
Hoi,

Laatst zag ik iemand die leucistische T. cristatus aanbiedt. Aangezien het me wel mooi lijkt heb ik contact opgenomen met desbetreffende persoon en heb ik een foto gekregen. De dieren (juvenielen) op de foto lijken me op het eerste zicht T. carnifex aangezien de dieren een gele lijn op de rug hebben die van nek tot staartpunt gaat. Dit zowel bij "leucistics" als wildkleur. Volgens de verkoper is het zéker T. cristatus. Zelf heb ik nooit T. cristatus gezien met een volle gele lijn op de rug, dus vraag ik me af of er populaties zijn waar dit wel voorkomt? Is er trouwens door iemand geweten of er echt Leucistische T. cristatus in omloop is of er kruisingen zijn gebeurd met flavistische carnifex om de genen van cristatus te manipuleren ofzo??
#15
Algemene Discussie / Maden/Rupsen in bosgrond
oktober 31, 2011, 10:21:23 AM
Heeft iemand enig idee wat voor larven dit zijn aub? Ze zitten massaal in de bosgrond met 100den bij elkaar. De plaatsen waar ik deze tegengekomen ben is voornamelijk waar eik staat.
#16
Vuursalamanders (Salamandra) / hulp bij sexen aub?
oktober 16, 2011, 12:02:38 PM
Hey,

Ik heb een trio S.s. bernardezi waarvan 2 dieren zeker een koppel zouden moeten zijn. Nu zie ik tussen beide dieren weinig verschil qua geslachtsverschil en twijfel dus erg over het feit of dit wel degelijk een koppel is. Ik ben vrij zeker van niet, maar kan me uiteraard vergissen. Kunnen jullie me even bevestigen of dit al dan niet een koppel is aub?

Dier 1:























Dier 2:











Alvast bedankt,

grtz Steven
#17
Voeding / Kunstmatig voer, jou mening??
oktober 07, 2011, 02:25:32 PM
Ik ben al een tijdje bezig met het "testen" van kunstmatig voer bij salamanders. Testen in de zin van " het geven en zien wat de resultaten zijn". Tot nu toe ben ik erg tevreden over het resultaat. De dieren zijn levendig en zien er fantastisch uit. De gebruik momenteel "aquatic newt food" en "floating turtle sticks". Nu merk ik dat er mensen zijn die het ook proberen en danken voor "de goede tip" en er zijn mensen die er eerder een afkeer van lijken te hebben. Ik ben benieuwd naar de meningen van de forumleden.
#18
Fotos en Filmpjes / Dieren op witte achtergrond
augustus 02, 2011, 08:47:02 AM
Sinds kort ben ik in het bezit van een Nikon D40 met een 18-55mm lens en een 55-200mm lens. Ik zoek me blauw achter de manier van fotograferen op een witte achtergrond zoals sommige mensen doen. Kan iemand me even op weg helpen aub hoe je levende dieren op deze manier fotografeert?  ???
#19
Voedsel Kweken / fruitvliegen zonder schimmel
juli 08, 2011, 09:33:45 AM
Heb een eenvoudige manier gevonden om fruitvliegen te kweken zonder dat de voedselbodem schimmelt of zonder schimmelwerende producten toe te voegen.
Je neemt een hoge bokaal, een nylonkous, een elastiek, een blaadje keukenpapier, een mes en 1 banaan.
Maak van het keukenpapier een prop en leg deze onderaan in de bokaal. Spoel de banaan goed af en nijp hem wat zacht zonder de schil kapot te maken. Maak een klein sneetje onderaan in de schil. Zet de banaan in z'n gehele in de bokaal met de snede naar onder. Fruitvliegen erin en afdekken met het nylonkous. De banaan zal veel sappen verliezen langs het sneetje maar dit wordt opgezogen door het papier. Wachten en oogsten. ;)

#20
Eén van m'n juveniele Salamandra vertoont bleke vlekken op z'n staartwortel. Heeft iemand enig idee wat dit zou kunnen zijn?
De dieren zitten in een buitenterrarium die vorig jaar is aangelegd.





#21
Ik heb hier een probleempje met m'n 2 kleinste taricha's. Ik heb 4 Taricha waarvan 2 mannen en 2 vermoedelijke vrouwen. De mannen groeien pijlsnel maar de 2 andere dieren blijven klein en groeien zo goed als niet. Allebei de kleine dieren eten goed. Ik heb reeds geprobeert om de kleinere dieren apart te huisvesten maar dat helpt niet. Is het algemeen zo dat vrouwen veel trager groeien dan mannen of moet ik verder gaan zoeken naar een andere oorzaak?

groetjes
#22
Fotos en Filmpjes / L. italicus
maart 10, 2011, 05:41:38 PM
Even wat foto's van de nieuwe aanwinsten. De dieren zitten in een curver dus de foto's zijn echt van slechte kwaliteit. Mijn excuses daarvoor :)



















#23
Kikkers en padden / Blauwe bombina's
januari 09, 2011, 07:14:02 PM
Zag net op terraristik een zeer merkwaardig beestje staan. Nl. Bombina orientalis "Blue diamond". Een blauwe bombina  ???

Heeft iemand hier al eerder van gehoord??

Foto van terraristik:

#24
Vuursalamanders (Salamandra) / Nieuwe aanwinsten
december 22, 2010, 07:19:39 PM
Enkele foto's van m'n 2 nieuwe aanwinsten. S.s.t. NK2010








Grtz, Steven
#25
Algemene Discussie / Ratten en salamanders
december 06, 2010, 10:28:40 AM
Laatste weken vond ik in en op m'n buitenterra vreemde stoelgang. Worstjes die rood waren van kleur wat me deed denken aan stoelgang van een vogel die rode bessen ofzo heeft gegeten. Ook aan onze achterdeur vond ik dit, en van de week lagen er resten van iets met een harig velletje. Ik kon het echt van geen kant thuisbrengen tot ik eergisteren plots een rat in ons afvoerputje zag springen. Het is winter, m'n salamanders zitten verscholen maar vrees dat er een rat in m'n buitenterra is geweest en zelfs al vóór de vriesperiode... Salamanders en ratten lijken me beslist niet goed samen te gaan  :-\ Heeft iemand dit al voorgehad en wat was het resultaat daarvan aub?
#26
What Drives Chytrid Infections in Newt Populations? Associations with Substrate, Temperature, and Shade.



The pathogenic chytrid fungus Batrachochytrium dendrobatidis (Bd) is considered responsible for the population declines and extinctions of hundreds of amphibian species worldwide. The panzootic was likely triggered by human-assisted spread, but once the pathogen becomes established in a given region, its distribution is probably determined by local drivers. To assess the relative importance of potential drivers of infection in red-spotted newts (Notophthalmus viridescens), we measured Bd levels in 16 populations throughout central Pennsylvania. Infected individuals were detected in all but four populations, indicating that Bd is widespread in this region. We quantified local factors hypothesized to influence Bd, and found that infection levels were best predicted by the proportion of the pond substrate consisting of leaf litter or vegetation, along with a significant effect of water temperature. Bd infection in amphibians is temperature-dependent, and one possible explanation of the apparent substrate effect is that tree cover and vegetation provide shade, reducing the availability of shallow, warm-water patches in which newts might reduce or clear Bd infections. Alternatively, leaf litter and emergent vegetation might increase Bd infection more directly, perhaps by providing substrates for environmental growth of the fungus. We also observed a curvilinear relationship between Bd load and snout-vent length (a proxy for age), hinting that newts might develop acquired resistance to Bd infection. Though correlational, these results add to a growing body of evidence suggesting that environmental temperature is an important driver of Bd infection dynamics.

PMID: 21125308 [PubMed - as supplied by publisher]

Bron: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21125308
#27
Salamander's egg surprise

Algae enjoy symbiotic relationship with embryos.

Anna Petherick

PUNTA DEL ESTE, URUGUAY

Scientists have stumbled across the first example of a photosynthetic organism living inside a vertebrate's cells. The discovery is a surprise because the adaptive immune systems of vertebrates generally destroy foreign biological material. In this case, however, a symbiotic alga seems to be surviving unchallenged — and might be giving its host a solar-powered metabolic boost.




Algae cohabit with salamander embryos in their eggs — and inside their cells.T. LEVIN/PHOTOLIBRARY.COM



The embryos of the spotted salamander (Ambystoma maculatum) have long been known to enjoy a mutualistic relationship with the single-celled alga Oophila amblystomatis. The salamanders' viridescent eggs are coloured by algae living in the jelly-like material that surrounds the embryo. The embryos produce nitrogen-rich waste that is useful to the algae, which, in turn, supply the developing embryos with extra oxygen. The algae clearly benefit their salamander hosts: Lynda Goff, a molecular marine biologist at the University of California, Santa Cruz, showed 30 years ago that salamander embryos lacking algae in their surrounding jelly are slower to hatch.

Ryan Kerney of Dalhousie University in Halifax, Nova Scotia, Canada, has now found that these algae also live inside the embryo's cells. Such a close coexistence with a photosynthetic organism has previously been found only in invertebrates, such as corals. Kerney took long-exposure fluorescent images of pre-hatchling salamander embryos, and saw scattered dots in the unstained tissue — an indicator that it might contain chlorophyll. Transmission electron microscopy (TEM) images showed mitochondria in the salamander cells clustering close to the algae. Reporting the discovery on 28 July at the Ninth International Congress of Vertebrate Morphology in Punta del Este, Kerney suggested that the mitochondria might be taking advantage of both oxygen and carbohydrate generated by the alga's photosynthesis.

So when do the algae enter the embryos' cells? A time-lapse video made by Roger Hangarter at Indiana University in Bloomington, and presented by Kerney at the meeting, reveals a fluorescent green flash — an algal bloom — next to each embryo just as its nervous system begins to form. Most research on spotted salamander embryos has focused on earlier periods of development, which might explain why algae have not been seen inside the cells before.

One of Kerney's most curious discoveries suggests that the algae may be a maternal gift. He has found the same algae in the oviducts of adult female spotted salamanders, where the embryo-encompassing jelly sacs first form.

ADVERTISEMENT

David Wake, an emeritus professor at the University of California, Berkeley, who watched Kerney's presentation, wonders whether algae could be getting into the reproductive cells. This would "really challenge the dogma" that vertebrates' immune systems ban such close relationships, he says. Both Wake and David Buckley, who studies salamander development at the National Museum of Natural Sciences in Madrid, agree that the work might tell us more about how vertebrate cells learn to identify intruders.

"It makes me wonder if other species of salamander that have known symbiotic relationships with algae also harbour algae inside their cells," adds Daniel Buchholz, a developmental biologist at the University of Cincinnati in Ohio. "I think that if people start looking we may see many more examples."


Bron: www.nature.com
#28
Muscling in on limb regeneration

Researchers pin down a pathway coming between mammals and the ability to regenerate tissue salamander-style.

Alla Katsnelson

Discovering how salamanders and newts regrow limbs and tails could pave the way to regenerating damaged human tissue. Inaki Relanzon/naturepl.com

Newts and salamanders have brilliant personal-injury insurance: lose a tail or leg, and another grows in its place, good as new. Now, researchers in the United States say that they've found a way to recreate this ability in mice, opening the door to the possibility of regenerating damaged tissue in humans.

Compared with these lower vertebrates' ability to regrow missing limbs, humans and other mammals "are pretty pathetic", says Helen Blau, a regenerative biologist at Stanford University School of Medicine in Stanford, California, and the study's lead author1. "We can regenerate our livers, but not much else," she says.

So the burning question for researchers has been: what do these amphibians have that we lack?

Some have attributed the regenerative potential, in part, to stem cells that remain in adult tissue — but there don't seem to be enough of them in newts to get the job done. Instead, most biologists believe that, in vertebrates endowed with regenerative ability, muscle cells surrounding injured tissue temporarily regress to a more primitive state, re-entering the cell cycle and then proliferating to produce more muscle cells.

Past studies have identified a protein called retinoblastoma protein (Rb) as a key factor in getting muscle cells to differentiate, or specialize. Suppression of the Rb gene in newt muscle cells sends the cells back into the cell cycle, but this doesn't work in mammalian muscle cells.

Blau and her colleagues proposed that, in mammals, an additional mechanism may have evolved atop the Rb pathway to confer tumour suppression. Unlocking regeneration in mammalian tissues may involve interfering with that pathway too.

The researchers homed in on a tumour-suppressor gene called Arf that is present in mammals but not in regenerating vertebrates. Using a gene-silencing technique called RNA interference to temporarily knock down both Arf and Rb in cultured mouse muscle cells, they found that the treated cells re-entered the cell cycle and began proliferating.

When the genes' activities were restored, the cells returned to their differentiated state. Newly generated muscle cells transplanted into living mice were able to integrate into the animals' muscle tissue.
Playing with fire

"There's no question we're playing with fire in knocking down tumour suppression," says co-author Jason Pomerantz, a reconstructive surgeon currently at the University of California, San Francisco. The fear, he says, is that cells not protected by tumour suppressors can start to grow uncontrollably. But follow-up experiments suggested that temporarily suppressing the genes did not lead to tumours.

He and Blau believe that tissue could be treated as an explant — grown outside the body — and then implanted, or that drugs blocking the two genes could be injected directly into a spot at which regeneration is needed. "The heart is really where the bar would be set," says Pomerantz. "There is no regeneration in the mammalian heart, and no bona fide stem cells that have been described that cause regeneration in adults."

Ken Poss, a cell biologist at Duke University Medical Center in Durham, North Carolina, cautions that several unknowns remain in determining whether the technique will aid regeneration.

First, Poss notes, it's still unclear whether de-differentiation is the main trick that animals such as newts rely on for tissue regeneration. Researchers aren't sure how much of the effect can be attributed to muscle stem cells called satellite cells. Furthermore, he says, regenerating large chunks of tissue may involve recreating the connective-tissue scaffolding on which muscle cells grow — a step that's not part of this technique.

The findings are "very suggestive", says David Stocum, a regenerative biologist at Indiana University in Indianapolis, "but there's a lot that needs to happen to nail down the experiment".

ADVERTISEMENT

For one thing, he notes, the muscle-cell culture model used in the experiment may not sufficiently resemble living tissue. "I would like to see this kind of thing repeated on fully differentiated muscle explants," Stocum says. Moreover, he says, he would like to be sure that adding mammalian Arf to newt muscle cells prevents the cells from de-differentiating as it does in mice.

So far, the researchers have not demonstrated that the tissue they transplanted is functional — that, says Blau, is a crucial next step.

"It will be exciting to find out whether the capacity or speed of regeneration will be changed" by the strategy the researchers propose, says Poss.


Bron: www.nature.com
#29
Hey,

Ik zou willen proberen om een aquarium met T. cristatus in een schuur te zetten die (waarschijnlijk) niet vorstvrij is. Het idee speelt in me om in een 110L bak een zeer kleine verwarming te zetten die constant zou aanstaan. Ik heb er eentje liggen welke je niet kan regelen en volgens mij bedoelt is voor heel kleine bakjes. Nu vraag ik me enigzins af of dit slecht zou zijn voor de dieren i.v.m koude lucht bij het luchthappen en of dit problemen zou kunnen veroorzaken aan materiaal zoals het aquariumglas en de verwarming..
Iemand ervaring of suggesties aub?

GR. Steven
#30
Zoals de meesten misschien wel weten ben ik van plan om binnen aanzienbare tijd een hoop buitenterra's te maken. Nu is het zo dat ik Neurergus ssp erg mooie en interessante dieren vind en vraag me af of iemand enig idee of deze soorten het goed zouden doen in zo'n buitenterrarium? Voor zover ik weet heeft niemand dat ik ken deze dieren in buitenterra's zitten maar weet iemand of het mogelijk is?
#31
Fotos en Filmpjes / Buitenterrarium Steven
augustus 13, 2010, 09:32:36 AM
Op basis van Kenny z'n getekende plan van een Low-Budget buitenterrarium, ben ikzelf ook begonnen aan dit soort terrarium. Het is een tijdelijke bak die kan dienen voor het opkweken van m'n kamsalamanders. De Maten zijn: L= 1m     B=90cm     D=1m    Er zijn zijn 4 ondergrondse kamers gemaakt waarvan de diepste op 1m ligt.
Zoals beloofd, zijn hier wat foto's:









Opgevuld met voorziening van kamers, bakje water gezet (waar trouwens nog enkele larven in zitten...), eerste laag bosgrond en genoeg voerballen.
De reden dat ik zoveel voorballen had gelegd, was omdat ik met een leemgrond zat waar totaal geen regenwormen inzaten. De toegevoegde kilo regenwormen moest ook voeding hebben uiteraard :)





Na een goede informatie van de forumleden en wat zoeken op het net, ben ik te weten gekomen dat een leemgrond zeer voedzaam en perfect van structuur kan worden door er compost of Humus tussen te mengen. Door de humus wordt de grond korreliger en luchtiger waardoor het bodemleven goed kan gedijen ondergronds. Ik heb dus de bovenste laag goed omgewoeld en met humus gemengd! In het bos nog een hoop bladeren, dood hout en een hoop beestjes gaan halen en de bak volledig ingericht met enrmm veel schuilgelegenheden. Dit is het uiteindelijke resultaat:















#32
Algemene Discussie / Veel mieren, geen pieren...
augustus 09, 2010, 07:22:41 PM
Ik heb in de tuin van onze nieuwe woning een meter diepe put gegraven voor het "tijdelijke" buitenterrarium van de kammetjes. In die put ben ik tijdens het graven GEEN ENKELE regenworm tegengekomen! Heb sinds 2 weken 1 pissebed tegengekomen, nog geen enkele naaktslak gezien, maar we hebben wel ENORM VEEL zwarte mieren!
Onze tuinbodem bestaat uit gele grond, weet niet of dit ermee te maken kan hebben... Iemand een idee wat er eventueel aan de hand zou kunnen zijn?
#33
Buitenterrarium en vijvers / Buitenterrarium vraagje...
augustus 03, 2010, 07:31:35 AM
Ben net verhuisd, en zou voor m'n juveniele T. cristatus een buitenterra willen maken. Ik heb al gelezen dat de meesten ze 80cm - 100cm diep maken, maar hoe diep moet je gaan met je afscherming zodat de diertjes er niet onderdoor kunnen gaan?
#34
Algemene Discussie / Tuinhuis isoleren
juli 16, 2010, 07:29:52 AM
We zijn bezig met het opknappen van ons nieuwe huisje. Vanachter heb ik een tuinhuis ter beschikking waar ik m'n dieren zou kunnen plaatsen. M'n plan was eerst om het dak te verwijderen en er een groot terrarium van te maken. Maar aangezien ik dan niet veel variatie kan hebben, ga ik toch maar het tuinhuis inrichten met bakken. Nu heb ik een thermometer gelegd en het wordt er enorm warm (38°C) en moet dus echt wel gaan isoleren! Het tuinhuis is 3m x 4m en bestaat uit betonplaten met een dak van asbestgolfplaat. Heeft iemand een idee hoe ik dit op een relatief goedkope manier kan isoleren?? Als ik zie in de bouwmarkt zou het al gauw een koppel honderden euro's gaan kosten om deze kleine plaats te isoleren  :o
Ik zou zo snel mogelijk een oplossing willen vinden...

Gr. Steven
#35
Off-topic / Forum volgen vanaf je bureaublad.
juni 30, 2010, 06:27:18 PM
Ik heb enkele dagen Windows Vista geprobeerd en was aangenaam verrast  door de sidebar die je daar op je bureaublad kan plaatsen. Nu ben ik weer overgeschakeld naar XP en ben te weten gekomen dat deze sidebar ook geïnstalleerd kan worden op XP. Met deze sidebar kan je rss berichten waarop je je abonneert volgen vanop je bureaublad. Ik heb me geabonneerd op het forum.
Zo ziet m'n bureaublad eruit:

Rechts is de sidebar. (Ik heb de rss feed met rood omkaderd en een pijltje gezet):



Ikzelf vind dit een leuk weetje :)