Nieuws:

Dit is een backup van het oude forum, bedoeld als naslagwerk.



-menu

Toon bijdragen

Deze sectie stelt je in staat om alle bijdragen van dit lid te bekijken. Je kunt alleen de bijdragen zien waar je op dit moment toegang toe hebt.

Toon bijdragen-menu

Berichten - Derk

#1
Jammergenoeg ben ik dit jaar niet van de partij. Ik vlieg de dag ervoor naar Portland, Maine in de USA (de portland aan de oostkust, niet die gave aan de westkust helaas :P) Iemand nog ideeën of contacten aldaar toevallig?
#2
Citaat van: Jeroen Spobeck op september 07, 2012, 05:00:27 PM
Klopt het niet Derk, Dat je dode dieren beter in de koelkast bewaard voor een korte tijd dan in de vriezer in verband met het kapot vriezen van cellen en dergelijke?
De dieren zijn vaak klein genoeg om in 1x in de vriezer te doen. Het vriesproces zelf zorgt er voor dat water dat in het binnenste van het kadaver zit (ook in de cellen) verandert in ijskristallen (zeg maar mini-ijspegels) Deze prikken door het weefsel (en de celwand) heen waardoor de structuur verandert. Als je de dieren ontdooit kun je tijdens sectie vaak geen goed beeld meer hebben.

Goed terugkoelen is een goede manier om de "houdbaarheid" te verlengen. Zodra een dier sterft treedt direct bederf in, daardoor verslechtert de kwaliteit en daarmee de mogelijkheid om een goede diagnose te stellen. Dit wil je dus zsm vertragen/stopzetten. Dat kan door het dier te koelen/vriezen of te conserveren. Om kadavers te conserveren kun je alcohol gebruiken of formaline.

Heel belangrijk is om je af te vragen wat je nog met het kadaver wilt. Conserveren (en tot zekere hoogte ook het invriezen) doodt bacteriën en parasieten (waaronder ook de ziekteverwekkers). Als je deze juist wilt aantonen door ze te kweken of onder een microscoop (bewegend) te zien dan moeten ze natuurlijk nog in leven zijn. Dan is conserveren (en eigenlijk ook invriezen) juist heel slecht.

De techniek die Frank beschreef om Chlamydia aan te tonen (PCR) is een techniek waarvoor je geen levende ziektekiemen nodig hebt. Invriezen is daarom acceptabel. Deze PCR-techniek is ook goed toe te passen op geconserveerde kadavers. Helaas hebben maar weinig liefhebbers alcohol of formaline in huis en ontbreekt de techniek om grotere kadavers te conserveren. Vandaar dat in dit geval invriezen het "beste" alternatief is.
#3
Ik kan het filmpje vanwege de firewall hier ff niet zien maar wat een naar verhaal.

De boodschap die ik in de lezing van Frank hoorde was dat het waarschijnlijk zo is dat je in veel (bijna alle?) van onze gehouden salamanders chlamydia bacteriën kunt vinden. En dat de salamanders normaalgesproken geen last van de bacteriën hebben. Juist als de omstandigheden (een tijd lang) suboptimaal zijn ze tot problemen kunnen gaan leiden.
Belangrijk is dus dat je de omstandigheden (met de actuele focus op temperatuur, maar denk ook aan hygiëne en andere stress-factoren) zsm weer optimaal maakt. Hoe die optimale omstandigheden moeten zijn bij deze soort daar kan Sergé je vast mee helpen.

Misschien is het wel verstandig om de dode dieren te bewaren. Frank kan je vast aangeven hoe hij de dieren het liefst geconserveerd ziet. Gezien de techniek die hij gebruikt om DNA van chlamydia aan te tonen lijkt mij het invriezen (meest practische huis-tuin en keuken alternatief) van de dode dieren acceptabel.
#4
Off-topic / Re: Mijn nieuwste aanwinst
juni 16, 2012, 09:24:58 PM
Wow wat een wolk van een baby. Over succesvolle nakweek gesproken ;) Nogmaals gefeliciteerd kerel.
#5
Ok schatten is wellicht niet mijn sterkste kant......en ik laat dieren het liefst onaangeraakt maar na zulke beangstigende woorden richting een nieuwe salamanderliefhebber moest ik natuurlijk de dieren ff opmeten. 6 -7 cm schoon aan de haak :)
Geen van de jonge dieren komt echt in een volledige landfase. Ze blijven in enkele cm water met veel waterplanten "aquatiel" Dat maakt het voeren wel zo makkelijk (wormen blijven gewoon lekker leven en je kunt zonder problemen ook nog watervlooien, rode muggelarven en tubifex voeren) Natuurlijk kunnen ze er wel uit op een steen en dat doen ze ook.....maar nooit lang. En eten als slootgraven :)
Volgens mij doen ze het goed bij de overige leden die nakweek hebben.......Martin? Joost? Niels?
#6
Ja inderdaad. De schuine kant heeft een glazen plaat. En de ventilatieopening aan de bovenkant is afgedicht met een hor. En dat is echt nodig, ontsnapping reeds meegemaakt. Nu kan dat niet meer :)
#7
Het heeft ff geduurd maar nu zijn de dieren sinds enkele weken op land.....eitjes gelegd in mei. Groot voordeel is wel dat ze lekker op formaat op land zijn nu. Ik heb ook diertjes die ik in een hogere dichtheid (dieren per bakje) heb gehouden en die zijn minder dan de helft zo groot gemetamorfoseerd. Heel apart om het grootte-verschil te zien.

En in de tussentijd bleef ik af en toe een paar eitjes vinden. Ik heb ze nu in zowat alle stadia van het proces......het zijn net kippen :P
#8
Terrarium en Inrichting / Re:Kijk uit voor duct tape
september 15, 2011, 12:16:36 PM
Zoiets als wat Martin beschrijft doe ik ook altijd......maar dan met water. Gewoon even met kletsnatte vingers langs de overhangende plakrand gaan en de kleefkracht is verdwenen. Waarom niet het zekere voor het onzekere nemen?
#9
Gezellig was het zeker (ben op zondag geweest) maar meer dan een handvol Pleurodeles heb ik niet kunnen spotten. Veel (echt veel :P ) slangen en verder een beetje van alle andere hoofdgroepen.
Wel superverse watervlooien en volwassen ovenvisjes gevonden en dus meegebracht.
#10
Terrarium en Inrichting / Afdekking met Xenos hor
augustus 25, 2011, 09:13:23 PM
Ik had nog een afdichting voor een bak nodig en toevallig liep ik de Xenos (die winkel waar je echt alle mogelijke zooi kunt kopen) in. Ik zag hier horretjes met klitteband liggen. 1.50 voor een stuk van 100x100cm. Zowel in zwart als wit.
Je krijgt er genoeg zelfklevend klitteband bij om de boel vast te zetten.

Het zit er lekker strak om, zelfs met het gat wat ik er in geknipt heb. Makkelijke toegang tot de bak en geen ontsnapping mogelijk. En dat voor Euro 1.50 :)

En nu maar uittesten :p
#11
Monique,

Deze dieren kregen in de dierenwinkel waar ik ze voor Harry vandaan gehaald heb, vooral mosselvlees te eten. Ik vond het wat eenzijdig en heb ze, zolang ik ze hier gehad heb, aan de wormen proberen te krijgen. Misschien zijn ze hun tijd in de winkel niet vergeten :P
#12
Terrarium en Inrichting / Re:Achterwand
mei 21, 2011, 09:22:26 PM
Cool man.......probeer eens wat detailfoto's te maken als je de techniek wegwerkt en je voerstrookje uitwerkt.
#14
En dan vind je ineens 2 spermatoforen in de bak. Beetje zoeken maar ze staan er echt op  :p

Het zijn dieren van vorig jaar die ik ban Mark en Daniëlle heb overgenomen op de landdag.
#15
Fotos en Filmpjes / Re:mijn dieren
mei 12, 2011, 12:26:18 PM
Citeer1.0.0. Melanophryniscus klappenbachi (hier zoek ik nog wat dieren voor bij)
Deze (als klappenbachi = wat verkocht wordt als stelzneri) worden op het moment wel links en rechts in de handel aangeboden. Ik heb ze laatst nog in Utrecht gezien.