Inheemse soorten op marktplaats

0 Leden en 1 gast bekijken dit topic.

Furcatus

Kwam op marktplaats deze tegen:
Water Salamander

Ik weet het niet zeker, maar dit lijkt me niet ok...

PATMAN

Ik heb deze persoon gemaild.. het gaat om een inheemse soort.. de advertentie zal worden verwijdert.

DannyS

Misschien een domme vraag, maar hoe zoeken jullie naar deze sala's?
Ik wil graag actief 'jagen' op deze mensen, maar echt iets vinden doe ik niet.

®ob

zo lastig is dat toch niet?

toets 'salamanders' in als zoekterm, of 'kikkerdril', of 'kauwtje', noem maar op! dan vind je allerlei inheemse soorten die aangeboden worden. Er staat meestal niet expliciet de Nederlandse naam bij, want die worden sneller verwijderd. Maar alle salamanders die uit vijvers komen zijn inheems. Die ene 'vuurbuiksalamander' die je in een vijver kiept vind je toch nooit meer terug, daarom kun je ervan uit gaan dat alle aangeboden salamanders uit emmers etc, of waar niet expliciet bij staat wat het is inheems is.

Klikken op 'in strijd met de regels' heeft weinig effect als je het mij vraagt. Ik heb tot nu toe nooit ads verwijderd zien worden nadat ik er op drukte.

DannyS

ik zocht altijd op 'salamander'.. en dan krijg je dus geen dieren, alleen broches etc :D

Ik zocht net ff op 'kikkerdril'... ik schrik....

Platoplato

Marktplaats is lekker bezig, zoek maar eens op 'watersalamanders' en je ziet twee advertenties van onze eigen watersalamanders.

Heb een bericht gestuurd aan Marktplaats, want klikken op 'tegen de regels', haalt niks uit.

Ben echt tegen de handel in inheemse salamanders en kikkers etc. Moet wel bekennen dat ik vijf jaar geleden zelf kleine watersalamanders in mijn bezit heb gehad. Het geval was, dat kennissen hun vijver gingen dichtgooien omdat ze een klein babytje rond hadden kruipen. Heel begrijpelijk en een juiste beslissing. Ik heb de salamanders toen tijdelijk binnen gehad en daarna in een visvrije vijver geplaatst.

Snap ook dat de wet er is om de dieren te beschermen, maar nu hoorde ik gisteren een vergelijkbaar verhaal, mensen wilden van hun vijver af en kwamen bij een dierenwinkel aanzetten met 15 alpestrissen. Ja, wat moet je dan doen, mensen zeggen dat ze illegaal bezig zijn, terwijl ze de beestjes willen redden? Ze terugsturen naar huis? Ze zelf ergens uitzetten, waar je niet weet of het een safespot is voor de betreffende soort? Kun je ze ergens inleveren? Wat vinden jullie? Op de site hier staan ook foto's van alpenwatersalamanders, die moeten toch ook in gevangenschap zijn gemaakt?

NB, ben echt tegen wegvangen inheemse soorten, maar hoe om te gaan als 'leken' met een emmer van deze beestjes aan komen zetten?

Vriendelijke groet,

Sebastian Mol

Sergé Bogaerts

Melden bij de AID is het enige wat helpt, je kunt het beste de directe link naar de advertentie sturen aan: aid-groendeskATminlnv.nl..hoe meer meldingen ze krijgen hoe serieuzer ze het probleem kunnen aanpakken.

Platoplato


Platoplato

Done inmiddels. Ook gevraagd wat ze met mijn melding doen om terug te kunnen koppelen op het forum. Heb ze suggestie gedaan om redactie Marktplaats folder toe te sturen over handel in illegale diersoorten.

Ooit bij een vogelvereniging lezing gehad over illegaal ringen van o.a. roofvogels, dat is echt een zware tak waar honderdduizenden euro's in omgaan. Gelukkig is wat wij tegenkomen erg kleinschalig. Maar zeker de moeite waard om op te reageren uiteraard. 

Coen Deurloo

Citaat van: Platoplato op mei 30, 2008, 08:45:58 AM
<knip>

Op de site hier staan ook foto's van alpenwatersalamanders, die moeten toch ook in gevangenschap zijn gemaakt?

<knip>

De alpenwatersalamander is niet overal illegaal om te houden, in Engeland bijvoorbeeld is het een erg populaire soort. Het is niet zo dat alle foto's van salamanders op deze site in Nederland gemaakt zijn. Daarnaast zijn er ook foto's 'in het veld' gemaakt.

driessens rudi

Laat ik beginnen met te zeggen dat ik ook TEGEN de handel in beschermde diersoorten ben. Maar, wat ik hoorde van een oppasser van de dierentuin van Antwerpen (gespecialiseerd in vissen en amfibieën) vind ik ook waar. Mensen willen nu eenmaal wat in hun vijvertjes hebben. Inheemse dieren mag niet dus houden ze de Egyptische groene kikker en uitheemse salamanders en vissen. Na verloop van tijd komen een aantal van deze dieren hier in de fauna terecht door:
-illegaal uitzetten
-al of niet toevallig ontsnappen
-beesten beu dus dumpen maar!
-etc....
Deze dieren komen hier dan in onze fauna terecht, waar ze helemaal niet thuishoren, maar in vele gevallen verdringen ze zelfs de inheemse, faunavervalsing dus.
Als men nu de mensen zou toelaten om inheemse dieren te houden, dan gaan die er automatisch ook meer zijn, omdat het aantal al of niet aangelegde biotopen aanzienlijk vergroot! Wat de dieren dan toch ook ten goede komt. En dan gaat de import van een deel van die uitheemse dieren misschien stoppen, of toch verminderen, want wie gaat er nu veel geld geven aan bv. een Egyptische kikker als je die van bij ons gratis hebt.
Ik vind dit in alle geval wel iets om over na te denken. Wat denken jullie ervan?

Coen Deurloo

Iets om over na te denken, maar het logische verweer is dat veel mensen de diertjes binnen zullen houden, er misschien niet mee kweken of erger, de dieren in een gezelschapsaquarium stoppen.

Deze dieren worden dan ondertussen wel massaal weggevangen waardoor ze uitsterven in de habitat waar ze misschien wel honderden jaren succesvol hebben geleefd.

De regels mogen wat mij betreft wel wat versoepeld worden, zo zouden een aantal inheemse soorten onder categorie B mogen vallen wat mij betreft. Het is niet aan mij om dit soort dingen te beslissen, dus moeten we dat wel overlaten aan de mensen die er écht verstand van hebben.

driessens rudi

Ik ben het met je eens Coen wat je zegt over het massaal wegvangen. Anderzijds is het ook zo dat je bij ons bij natuurwandelingen veel biotoopjes verloren ziet gaan. Als men bv. een nieuwe weg gaat aanleggen en die weg loopt dwars door een poeltje of vijvertje, die een ideaal biotoop is voor salamanders. Dan denk je toch niet dat men die autobaan gaat omleggen om dat biotoopje te redden zeker. Ik ken geen enkele politicus die wakker ligt van een salamanderbiotoop. Dus op dat punt is de wet ook wel dubbelzinnig vind ik:
- Je mag de dieren niet vangen en in een terrarium stoppen, ook niet als je ze goed verzorgd
- Je mag WEL héél het biotoop vernielen, wat er dan met de dieren gebeurd laat zich wel raden zeker?

Echt duidelijk is het toch niet hé??? ??? ??? ???

Platoplato

Ja, het blijft lastig en voor alles valt wat te zeggen. Het is wel zo, dat m.n. vanwege de aanwezigheid van kamsalamanders, projecten worden aangepast door bijvoorbeeld Rijkswaterstaat of provincies. Dat gebeurde eerder ook met de korenwolf (Europese hamster), het pimpernelblauwtje (vlindertje) etc. De strenge wetgeving helpt zeker om de habitats te beschermen, daarnaast moet bij grootschalige projecten altijd natuurcompensatie en mitigatie plaatsvinden (dat laatste is het mogelijk maken dat diertjes en plantjes wel verbinding houden met hun oorspronkelijke habitat via bijvoorbeeld ecologische verbindingszones. 

Wegvangen moet wat mij betreft zeker verboden blijven. Mijn twijfels heb ik bij de 'leken' die idd hun vijvertje weg willen omdat er bijvoorbeeld een baby op komst is en dan met een emmertje salamanders bij je aankomen. Maar ja, de regels hebben een algemene strekking en je kunt natuurlijk nooit aantonen dat je salamanders er altijd hebben gezeten en niet twee weken eerder alsnog weggevangen zijn.

Maar goed, hierbij de reacties van de AID en Marktplaats:

[Marktplaats]
Hartelijk dank voor uw bericht. Het is voor ons onmogelijk op de hoogte te zijn van alle zaken, regels en wetten omtrent het aanbieden van reptielen.Het aanbod op onze site wordt daarom in de gaten gehouden door het AID, met wie wij een samenwerkingsverband hebben. Wanneer een advertentie niet voldoet aan de wettelijke bepalingen melden zij dit bij ons en wordt de advertentie van de site verwijderd.  Ik hoop u hiermee voldoende te hebben geïnformeerd.

AID
Hartelijk dank voor uw melding bij de AID Groendesk.

Wij zullen uw melding in behandeling nemen. Ik kan u nu helaas nog niet zeggen wat wij met uw melding gaan doen. U kunt over een tijdje opnieuw contact opnemen met ons om te vragen wat er met uw melding is gedaan.

Platoplato

#44
Bij een dierenspeciaalzaak in Eindhoven geweest en inderdaad, een groene kikker uit Egypte. Werk bij een waterschap en ken het probleem met exoten: zonnebaars en grote waternavel.... We hebben in Nederland ook problemen gehad met brulkikkers, gelukkig maar tijdelijk.

Eigenlijk zou het andersom moeten, zou in iedere straat één vijver MOETEN worden aangelegd met flauwe oevers, verstopmogelijkheden, houtstapel en begroeiing erlangs en zonder vis erin, speciaal voor de inheemse diersoorten. ;-)