Krekels
Omschrijving
De kweekmethode beschreven in dit artikel spitst zich toe op de Huiskrekel (Acheta domestica), al is deze methode ook toepasbaar op andere krekelsoorten. De huiskrekel is zonder twijfel de meest populare krekelsoort gebruikt als voeding en zoals de naam al zegt, is de huiskrekel in staat om zich voort te planten onder normale huiskamer temperaturen. Met een lengte van ongeveer 25mm, behoort hij tot de middelgrote soorten. Zowel de mannetjes als de vrouwtjes zijn lichtbruin van kleur. De mannetjes hebben duidelijk uitgesproken voorvleugels waarmee ze relatief harde geluiden kunnen produceren. De vrouwtjes zijn te identificeren d.m.v. de lange ‘ovipositor’, een soort boor aan het einde van het lichaam waarmee de eitjes gelegd worden. Dankzij de normale temperaturen die deze soort eist, is het kweken erg eenvoudig. Met de hieronder beschreven methode is het zelfs mogelijk om ze massaal te kweken als je een aantal dingen in acht houdt.
Dankzij het relatief zachte exoskelet, is deze krekel ook geschikt voor kleine soorten en jonge dieren – mits de grootte ratio van salamander/krekel in orde is. Zojuist uitgekomen krekeltjes kunnen bijvoorbeeld prima gevoerd worden aan net gemetamorfoseerde salamanders en kleine soorten. De grotere krekels kunnen dan weer aan grotere soorten gevoerd worden.
Hanteren
Huiskrekels plaats je simpelweg in het terrarium zodat je salamander actief op de krekels moeten jagen. Let wel op dat je niet teveel krekels in 1 keer voert, om te voorkomen dat de krekels schade aan gaan richten in het terrarium of zelfs je salamanders. Ook kan het bijzonder vervelend zijn als de mannetjes ’s avonds gaan ’tsjirpen’.
Het Kweekproces
Een gezonde kweekgroep is het meest belangrijk als je huiskrekel wil kweken, dit kan nog eens de vraag zijn bij dieren die je in bijvoorbeeld een dierenwinkel hebt gekocht. Het kan wel eens voorkomen dat de dieren last hebben van parasitaire wespen, of ze sterven tijdens de 3e en 4e vervelling. Een dodelijk virus dat ontelbare culturen in het jaar 2000 heeft gedood is berucht onder vele kwekers. De ideale kweektemperaturen liggen tussen de 25-30°C. Deze temperatuur kun je bereiken m.b.v. bijvoorbeeld een warmtematje, een lamp, of electrische hittekabels. De jonge krekels zullen onder deze omstandigheden binnen 10 dagen uitkomen, en volwassenheid bereiken in nog eens 50 to 60 dagen.
De Behuizing
Een ideale bak om een krekelkolonie van normale grootte in te kweken is ongeveer 50x50x40cm. Geschikt zijn de goedkope plastic opbergboxen die je bij bijvoorbeeld de Xenos, Blokker of Hema kunt kopen. Voorwaarde is wel dat de deksels goed afsluiten, zodat ontsnapping onmogelijk gemaakt wordt. In het deksel wordt een gat van 10x30cm gezaagd, waarop je een metalen gaasje lijmt m.b.v. bijvoorbeeld een lijmpistool. De ventilatie die hiermee wordt gecreëerd is een erg belangrijk onderdeel van de kweek en mag absoluut niet ontbreken.
Inrichting
Als inrichting is het aan te raden om gebruik te maken van kartonnen eier-paletten die verticaal in het verblijf worden geplaats. Door de kartonnen zo te plaatsen valt vuil en dode dieren meteen naar de bodem. Hiermee wordt het oppervlak waarop de krekels leven bijzonder vergroot, en worden er tevens schuilplaatsen gecreëerd. Ook kunnen de dieren, wanneer er gebruik wordt gemaakt van een warmtematje, kiezen uit een temperatuurgradatie; dicht bij de bodem en het warmtematje is het warm, in de bovenste regionen is het koeler. Een ander bijkomend voordeel van een warmtematje is dat de uitwerpselen van de krekels meteen uitdrogen, nog voor ze kunnen gaan schimmelen. De bak moet eens per week oppervlakkig schoongemaakt worden, waarbij uitwerpselen en niet-opgegeten voedsel verwijderd wordt. Eens per maand moet de gehele bak grondig schoongemaakt worden. Het is dus te adviseren om altijd minimaal 1 extra bak klaar te hebben staan om de kolonie tijdens deze schoonmaak over te plaatsen. In een bak als deze kun je ongeveer 100-200 krekels huisvesten, en zullen ze zeker voortplanten — de basis voor toekomstige krekelkolonies.
Water- en voerbakjes
De inrichting wordt compleet gemaakt met het aanbod van water, voer en een plaats om eitjes te leggen.Het aanbieden van water kan eenvoudig gemaakt worden m.b.v. een waterreservoir zoals gebruikt wordt bij het houden van vogels. Zorg er wel voor dat je een versie hebt met vlakke onderkant, zodat deze stabiel in het krekelverblijf geplaatst kan worden. Voor krekels is het wateroppervlak van deze reservoirs vaak veel te groot. Om het risico van verdrinken te voorkomen plaatsen we wat filterwatten of ongebleekt keukenpapier in het gedeelte van het reservoir waaruit de dieren drinken. Het water is eventueel te verrijken met vloeibare vitaminen, al is het in dit geval belangrijk dat het reservoir dagelijks ververst wordt omdat deze substanties niet lang houdbaar zijn in deze temperaturen. Voor het voer van de krekels is het aan te raden om relatief ondiepe houten bakjes te gebruiken. Gewone plastic bakjes hebben vaak te gladde wanden voor de krekels om erin te kruipen.
Voeding
Het droogvoer-mengsel dat in dit onderdeel beschreven wordt is ook geschikt voor andere voedseldieren, zoals ovenvisjes.
1 Kg Hondenbrokken (vegetarische basis)
1 Kg Tarwezemelen
1 Kg Kippenvoer (fijne granen)
1 Glas Koffiecreamer (melkpoeder)
50 Gr Droge Gist
Andere ingrediënten zoals visvlokken of brinta kunnen zonder problemen toegevoegd worden. Het gist is van bijzonder belang omdat het ervoor zorgt dat de krekels het eten kunnen verteren. De koffiecreamer dient voornamelijk als bron van eiwit. Voer voor kuikens wordt over het algemeen afgeraden, omdat hier vaak vormen van antibiotica in zitten.Ook is het mogelijk om af en toe een plakje wortel of andere stukjes groenten en fruit toe te voegen, maar zorg er wel voor dat deze vrij zijn van pesticiden en andere schadelijke stoffen.
Ei-afzet
De ei-afzet wordt door de krekels in de natuur in enigzins vochtige grond gedaan. Dit zou voor veel rommel zorgen in de kweekbak. Het is dan ook te adviseren om gebruik te maken van de zogenaamde groene blokken steekschuim (oase), die ook vaak door bloemisten en bij het maken van kerstukjes gebruikt worden vanwege hun bijzonder absorberende vermogen. Deze blokken houden veel water lang vast, wat minder bijwateren betekend voor ons als krekelkwekers. Een plastic bakje van ongeveer 24x12x3cm is een prima grootte voor de ei-afzet. De oase wordt op maat gesneden en in het bakje geplaatst. Over het bakje wordt een metalen gaas geplaatst, zodat de dieren hun eitjes niet op kunnen eten. Het geheel wordt met een deksel afgesloten waarin een groot gat is gesneden. Er zijn ook goede ervaringen met het gebruik van de bakjes waarin krekels doorgaans geleverd worden, de zogenaamde krekelbakjes. Deze zijn echter wel behoorlijk wat dieper, waardoor er op de een of andere manier toegang tot de bovenkant van het bakje verschaft moet worden. Dit kan bijvoorbeeld door wat stukken ei-karton te stapelen naast het bakje.
Eitjes en opkweek
De oase in het bakje moet vervolgens bewaterd worden zodat deze vrijwel volledig verzadigd is met water (excessief water moet afgegoten worden om het voortijdig afsterven van eitjes te voorkomen). een constante vochtigheid is belangrijk voor de ontwikkeling van de eitjes. De oase veranderd van kleur wanneer deze met water is gevuld; van lichgroen naar donkergroen. De kleur is dus tevens een goede indicatie wanneer er weer water bijgevuld moet worden. Dit zal relatief vaak moeten gebeuren door de hoge temperaturen, die verdamping ten gevolge hebben. Het bakje kan iedere week geoogst worden en zal als het goed is vol zitten met kleine gaatjes, gemaakt door het vrouwtje met haar ovipositor. Door deze korte maar intense legperiode heb je steeds krekels van ongeveer dezelfde grootte. De kleine krekels hebben een soortgelijke container nodig als hierboven is beschreven, al hebben de eitjes een iets hogere luchtvochtigheid nodig. Deels afschermen van de ventilatiestrip kan het bereiken van een hogere luchtvochtigheid helpen.
Zodra de eitjes uitgekomen zijn is de hoge luchtvochtigheid niet meer nodig (waarschuwing: experimenteren met de hoeveelheid ventilatie voor een juiste luchtvochtigheidsgraad is misschien nodig, deze mag immers niet te hoog worden). Zorg ervoor dat je het bakje met de eitjes niet direct op de bodem met daaronder het warmtematje plaatst, want dan zal de oase te snel uitdrogen. Je kan het bakje bijvoorbeeld op een stuk ei-karton plaatsen, wat in dat geval dienst doet als isolatie-laag. Bij temperaturen van 30°C zullen de eitjes na ongeveer 12 dagen uitkomen, en moet het boven beschreven waterreservoir en fijn voer geplaatst worden. Fijngemalen visvoer is zeker in de eerste paar dagen bijzonder geschikt. Zodra alle eitjes uitgekomen zijn, kan het bakje uit de container gehaald worden en eventueel opnieuw gevuld worden voor bij de volwassen krekels.
Referenties
-Professional Breeders Series – Live Food (2004), F. Bruse, M. Myer, W. Schmidt, Edition Chimaira. ISBN 3-930612-64-X
-Persoonlijke ervaringen
Actueel
Programma 29ste Landdag van de Salamandervereniging
Zondag 3 september 2023 Dierenpark de OliemeulenReitse Hoevenstraat 30,5042 EH Tilburg 9:30 Zaal open Hall open 10:00 –…
Uitnodiging voor de 29ste Landdag van de Salamandervereniging 3 september 2023
Geachte leden van de Salamander vereniging, Op het moment leggen we de laatste hand aan de agenda en presentaties van…
Uitnodiging voor de jaarlijkse salamander registratie van de Salamandervereniging voor het jaar 2023
Geachte leden van de Salamandervereniging, Nu we weer veel dieren gekweekt hebben en bijna klaar zijn om te ruilen met…