Nieuws:

Dit is een backup van het oude forum, bedoeld als naslagwerk.



-menu

Toon bijdragen

Deze sectie stelt je in staat om alle bijdragen van dit lid te bekijken. Je kunt alleen de bijdragen zien waar je op dit moment toegang toe hebt.

Toon bijdragen-menu

Topics - Monique

#1
Tijdje niets laten horen, was er wel maar heb een raar jaar achter de rug, o.a. nalatenschap van mijn moeder regelen. Huis verkocht e.d. Ik was gevolmachtigde, nou dat heb ik geweten, niet leuk :(
Werk houdt ook op.
Net dat ik dacht ik moet mijn salamanders maar gaan verkopen, we hebben de ruimte nodig (we huren nu een zeecontainer als opslag voor een x bedrag wat we zelf goed kunnen gebruiken) werden ze ziek.  Laatste twee weken.  En het verspreid zich razendsnel! Varieert van mager worden (1 tijger vermagert maar leeft nog, 1 bloat=dood, een had ogenschijnlijk helemaal niets en zat altijd in een andere bak maar was ook plotseling dood.) bloat/schimmel bij verrucossus, vermagering en schimmel bij Paramesotriton, slecht groeiende Cynops. De Neurergus Strauchii doen het heel goed. Als enige. En hoe het zich verspreid heeft? Ik denk met bakken schoonmaken, slang niet schoongemaakt van de een naar de andere bak. En dat heb ik ongeveer drie weken geleden gedaan. Kan niet anders  :'( Baal er ontzettend van, ten eerste omdat het mijn beestjes zijn en ten tweede verkopen kan ik wel vergeten. Ik denk trouwens dat het bloat en schimmel is maar kan natuurlijk ook wat anders zijn. Iets wat agressief is en snel verspreid.
Alles staat op de ESHA 2000 nu maar heb weinig hoop. Iemand nog suggesties? Ben bang dat ik alleen nog lege bakken overhoud....en de Neurergus Strauchii...
#2
Ik ging mijn neurergus voeren en tot mijn schrik heeft een witte schimmelplekjes op buik en keel. Wat is beter om te starten esha 2000 of zout. En weet iemand de dosering van de ESHA 2000 want ik ben de gebruiksaanwijzing kwijt?
Baal onwijs, sinds mijn salliekamer er is gaat het helemaal niet goed. Ikzelf denk dat het komt omdat de temperatuur/omstandigheden  anders zijn en ik zie ze toch minder vaak dan toen ze beneden stonden.  Daar zag ik ze de hele dag en vallen dingen eerder op.
#3
Algemene Discussie / Geen goed salamanderjaar
augustus 06, 2012, 11:24:36 AM
Eerder dit jaar al een dode para, een ontsnapte strauchii en nu is Monster dood, mijn grote axo  :-[ en waardoor????? Geen uiterlijke verschijnselen. Sjonge.
#4
Heb ik dus een gave bak bemaakt voor de strauchii's waar ze dus in het water zaten, zitten ze dus sinds kort weer met zijn allen gestapeld onder een kokosnoot. Zo warm is het toch niet? Iemand ervaring met Strauchiis die geen zin meer hebben in water?
#5
Off-topic / Ik heb vandaag...
maart 15, 2012, 05:47:36 PM
Een ijsvogel gezien, zomaar achter mijn huis in het bos bij een slootje. En een vosje
o nee dat is mijn hond.

Verstuurd van mijn GT-I9100 met Tapatalk
#6
Off-topic / Sorry even niet zo actief
maart 06, 2012, 09:49:23 PM
Sorry ik ben op dit moment niet zo actief op het forum en met de salamanders bezig vanwege het plotseling overlijden van mijn moeder. Ik zou ook nog foto's opzoeken voor een artikel maar dat gaat het op de korte termijn even niet worden. Mijn excuses hiervoor maar het komt wel weer.

Verstuurd van mijn GT-I9100 met Tapatalk
#7



Verstuurd van mijn GT-I9100 met Tapatalk
#8
Terrarium en Inrichting / Salamanderkamer
januari 14, 2012, 01:12:14 PM
We zijn druk bezig met de salamanderkamer! Stellingen worden vastgezet en de verhuizing naar boven kan gaan beginnen! Zal wel leeg zijn, er blijft maar één bak beneden, dat is degenen van de axo's omdat ik daar veel water in heb (ga ik niet op die gamma dingen zetten) Als het af is plaats ik foto's.
#9
Terrarium en Inrichting / Lekkage juvenielen bakken
januari 05, 2012, 12:17:09 PM
Eindelijk had ik na 3 maanden (zou drie weken zijn)  mijn bakken. Volgens de winkel gebouwd door een super aquarium bouwer (levert aan grote dierenwinkels, groothandels voor vissen) is het gewoon flut! Ongelijkmatig gekitte bakken, verkeerd gekitte bakken zoals een ruimte voor luchtslangen boven de voerstrook.(is verholpen door de winkelier) Glas is zo dik dat je er volgens mij een krokodil in kunt houden. Leuk hoor voor een 2 meter bak maar niet voor een 50 cm bakje.
En dan nu tot overmaat van ramp lekkage! Mooie bakjes gemaakt voor de kleine ribjes en de tylo's, gelukkig weinig water erin. Dikke plas op de houten vloer, nu even kijken wat de schade is! Ik heb al contact gehad met de winkel maar zit er aan te denken om ook een klacht in te dienen bij de groothandel zelf. Die zich waarschijnlijk geen moer aantrekt van een particulier.
#10
Fotos en Filmpjes / Stippels
november 24, 2011, 11:51:19 AM
Ik kwam thuis en er liep een Strauchii door de bak te struinen. Hun gedrag veranderd!
Snel een foto gemaakt.
#11
Nou toch vandaag in de bak (met de man met de "harige" cloaca) eitjs gespot tussen de vallisneria. Nu maar wachten of ze bevrucht zijn!
#12
Ik zag bij een mannetje wat raars bij de cloaca (ik vind het raar misschien is het wel de normale anatomie ;D maar het viel ineens op)
harige uitsteekseltjes bij de cloaca.
foto is niet scherp, het diertje zat niet stil. En bij de volgende foto dit:

Is dat een spermatofoor? Dat witte bolletje?
#13
Off-topic / warmtelamp Elstein
september 16, 2011, 02:20:00 PM
Ik heb nog een warmtelamp liggen voor die we hadden gekocht voor ons plofkuiken en bedacht dat die mnisschien ook gebruikt kan worden voor Albert de geelwangschildpad. Het is een infraroodstraler van het merk Elstein,  60 wat. Maar weet niet hoe hoog de lamp moet hangen? Ik kan het proefondervindelijk gaan uitvinden met een thermometer op zijn kurkschors. Maar misschien weet iemand het zo? Wil graag voorkomen dat de geelwang een roodwang wordt  ;D
#14
Ik weet niet wat er aan de hand is in de tijgerbak. de dieren eten heel goed maar ze doen met zijn allen verwoede pogingen om het water uit te komen. het water is schoon, ds temp is laag. Heeft dit met het seizoen te maken? het kost ze enorm veel energie.
#15
Fotos en Filmpjes / Paramesotriton hongkongensis
september 10, 2011, 11:00:43 AM
Een grote vallisneria in de bak gedaan. Deze werd met gejuich ontvangen. Het mannetje kwam even checken bij het glas wat er gebeurde in zijn territorium. Helaas geen scherpe foto's dat lukt met dit toestel ingesteld op macro alleen met fel kunstlicht en niet met inflitsen grrr.
#16
Mijn nieuwste aanwinst gekocht op de landdag heeft het niet overleeft.  Hartstikke dood vanmiddag. De bak ligt al in de dettol te ontsmetten, want buiten het feit dat ik het onwijs vervelend vind ben ik dan  bang dat zo'n dier wat bij zich had.... Gelukkig heb ik alles apart gehouden van de andere salamanders.
#17
Fotos en Filmpjes / Paramesotriton jagend
september 05, 2011, 09:42:50 PM
Op de slak werd gejaagd maar is uiteindelijk toch niet opgegeten.
#18
Ze moesten even wennen, de bak werd echt helemaal verkend van boven tot beneden maar de salamanderflat was direkt goedgekeurd!
#19
Off-topic / tijgersalamander
augustus 21, 2011, 10:02:54 AM
ik ging gisteren voedseldieren halen en ze hadden een bak met twee tijgersalamanders! mooi getekend een iets ander patroon met meer strepen. ik zocht nog een reserve man maar helaas het waren vrouwen. ze zaten aquatiel, levendige rakkers.
O ja, kijk ik even verder zitten er schildpadden met wel heel bekende snuitjes, een trionyx soort. Het is dat ik deze dieren geen goed onderkomen kan bieden maar ze zijn fascinerend.
#20
ik gooide wat gammarus in het water en ik had vier wilde tijgers! dat het bleef drijven was geen probleem. ze gingen er actief naar op zoek. ook het kleine mannetje at er goed van. ook een spierinkje gaat er goed in.
#21
Off-topic / Geen geelwang toch?
augustus 10, 2011, 07:47:59 PM
Heb net de foto's binnengekregen die iemand van de super nieuwsgierige schildpad (en bart) heeft gemaakt bij Sultaniye. Dat was dus geen geelwang maar toch een beekschildpad (Mauremys rivulata)?



#22
Off-topic / Nog geen schildpad gezien
juli 25, 2011, 02:12:57 PM
Maar wel de plek waar de eieren liggen!


Sent from my GT-I9100 using Tapatalk
#23
Terrarium en Inrichting / Stellingen van de Gamma
juli 16, 2011, 01:58:17 PM
Ik heb de beruchte Gamma/Praxis stellingen gekocht. Met een draagkracht van 175 kg per plank. Mits alles aan de muur ook vastzit. We zijn ze aan het monteren maar wat een achenebbes spaanplaatjes zitten erbij. Een ongelukje met de tuinslang of een lek en je spaanplaat is toch zijn draagkracht kwijt volgens mij? Heeft het nut om dat spul te schilderen? Wat is een andere mogelijjkheid, vervangen maar door wat? Watervast multiplex is behoorlijk prijzig. Houten platen??
#24
Zoals jullie misschien weten heb ik nog steeds grote moeite met het euthanaseren van salamanders. Vooral als ze groter worden ben ik gewoon te bang dat ik niet hard genoeg sla en dan moet ik gaan kijkenof ze nog wel leven en sorry heren maar dat kan ik dus niet. Een larfje is een ander verhaal.
Ik heb laatst via caudata.org een methode geprobeerd. Ik had een salamander die niet goed uit het flagellaten verhaal is gekomen. Bleef ziek en mager en zijn huid werd vreemd, behandeld met esha 2000 en daarna antibiotica maar geen succes. Diertje zat met de oogjes dicht te vegeteren. Via caudata.org een methode geprobeerd met eerst een zwakke oplossig van vodka met water en zodra het diertje bewusteloos raakt, meer vodka toevoegen. Daarna ingevoren. Is op zich ook niet helemaal fijn, het duurt lang voordat een dier bewusteloos is en ik kan niet inschatten of dit pijn doet.
Ik heb nu extra strong orajel besteld uit GB, dit bevat een hoge dosis benzocaine, hiervan wordt geschreven dat dit heel snel dodelijk is voor salamanders. (binnen een minuut) En sowieso ga ik  overleggen  met de dierenarts, het schijnt dat een bepaalde stof ingespoten in de buikholte ook zorgt voor een snel einde. Want een groot dier euthaneseren vind ik eigenlijk iets voor een dierenarts. maar die moet dan wel weten hoe het werkt met amfibieen.
#25
Na ons beroerde vijverincident (en van de hitte) kon ik toch wat slechter slapen en zat op de bank tv te  kijken vannacht. Plons, plons, plons hoorde ik de hele tijd. Het  kwam uit de tijgerbak. Licht aangeknipt en een van de tijger vrouwen was tegen de wanden van het aquarium aan het plonzen om uit het water te komen. Achter elkaar door, helemaal in paniek. De dakpan werd overgeslagen. Een grote curver gepakt, en het dier in een koel laagje water gezet. Ook de andere dieren zijn erg onrustig. Komt dit van de warmte? Ik heb het idee dat ze uit het water willen om zich ergens koel in te graven. Ik koelde de bak wel  met ijs.
#26
Off-topic / heel erg veel pech.....
juni 28, 2011, 08:57:46 PM
Buiten de salamanders hebben wij nog een vijver met goudkarpers, goudwindes en koi karpers. De vissen deden het erg goed. De windes waren al zeker 10 jaar oud en groot! 25 tot 30 cm met grote hoge ruggen. Een goudkarper van denk ik 20 jaar en koi's van 10 jaar. Nooit één zieke, geen karperluis, soms een slachtoffer met strenge vorst maar dat was alles. En nu  :( mijn man heeft de luchtpomp uitgedaan.. samen met een lagedruk gebied (onweer) teveel zuurstofplanten (die 's nachts zuurstof aan het water onttrekken)is dit fataal geweest. De een na de andere dode vis konden wij er uit halen. geen beschadigingen, geen parasieten, allemaal met de bek open, gestikt......ik kan wel janken....
#27
Toch wel vaak gelezen dat de para's terratoriaal kunnen zijn. maar eigenlijk nooit écht aggressief gedrag waargenomen tot voor kort. Het allergrootste vrouwtje lag in een terracotta schuilplaats. Het allerkleinste mannetje kwam voorbij, bijt haar en trekt de dame eruit. Om vervolgens zelf erin te gaan liggen.  :o
In de andere bak zie ik een para met iets in zijn bek. Is dat nou zo'n grote worm? Nee het is een maatje uit dezelfde bak die overlangs in de bek genomen is. Jee....
#28
Nog maar wat foto's van de tijgers. Ze kregen runderhart en overal waar ik ging liepen er twee katten mee die ook wat wilden.
Het mannetje begint nu ook goed te eten en wordt wat ronder. Ze krijgen voornamelijk regenwormen en af en toe dus runderhart.
#29
Cynops-soorten / Cynops ensicauda popei
mei 27, 2011, 11:06:07 AM
Zijn ze mooi of zijn ze mooi  ;D Erg leuke diertjes, super alert, eten goed. Ik sta echt te kijken van het verschil in gedrag tussen salamanders. Toen de para's zo klein waren, zag je ze niet. Lagen ergens verscholen en met een beetje mazzel zag je ze eten. Dit rent gewoon af en toe door de bak, stuift op een bergje tubifex af en slokt het naar binnen.
#30
Algemene Discussie / Teken
mei 24, 2011, 09:38:47 AM
Veel salamanderliefhebbers hier zijn ook natuurliefhebbers heb ik gemerkt  ;D. In mijn direkte nabijheid heb ik nu wat meegemaakt (mijn moeder) waar ik best wel van geschrokken ben en dat is de ziekte van Lyme. Zij heeft de ziekte van Lyme opgelopen zonder dat ze het wist en heeft er jaren en jaren mee doorgelopen. Plotseling werd ze erg ziek en is er Lyme geconstateerd en het lijkt erop dat het chronisch is. Het gaat dus niet meer over. Wat ik wil zeggen is het volgende: Ben je in de bossen geweest of in de tuin en word je na een tijd grieperig, koortsig en heb je last van spierpijn laat even een testje doen bij de dokter.
http://www.tekenbeetziekten.nl/algemeen/symptomenlijst.html
Ik wil niemand onnodig bang maken hoor maar ik vond het zelf altijd wat overdreven en de ver van mijn bed show maar het is wel degelijk belangrijk om op te letten.
O ja het belangrijkste vergeet ik, preventie: jezelf kontroleren op teken als je inhet veld bent geweest!
#31
Off-topic / vakantie Azoren
mei 21, 2011, 10:01:32 PM
We zitten eraan te denken om in de zomer een week of twee richting de Azoren te vertrekken. Lekker weer, mooie natuur én de kans om walvissen, verschillende soorten dolfijnen, orka's en zelfs potvissen en orka's te spotten. Er zwemmen zo'n 25 soorten daar rond, de Azoren liggen midden in de Atlantische oceaan.
Als we gaan, dan lees ik mij eerst uitgebreid in over wat er allemaal te doen is qua uitstapjes en flora en fauna.
Maar misschien is iemand er wel eens geweest en zo ja hoe is het bevallen?
#32
Fotos en Filmpjes / axo foto
mei 16, 2011, 08:30:02 PM
De donkere axo:

#33
Fotos en Filmpjes / Meet the tigers!
mei 15, 2011, 06:04:45 PM
Mijn nieuwste aanwinsten!



Ze staan op hun tijdelijke plek, midden in de huiskamer in een 1 meter bak. Je kan er niet omheen zeg maar  ;D  Later gaan ze verhuizen naar boven als de salliekamer klaar is.
#34
Off-topic / vleermuisjes
april 23, 2011, 08:18:08 AM
Gisterenavond zaten we van het bizar mooie weer te genieten. En plotseling waren ze daar weer!  De vleermuisjes kwamen weer onder de afdekkap van de schoorsteen tevoorschijn. Er zit geen kolonie, alhoewel deze wel dicht in de buurt zit maar dit zijn er enkele. In voorgaande jaren hoorde je soms de jonge vleermuisjes piepen als we op het balkon stonden. Soms zijn ze de weg kwijt en vinden we een vleermuisje achter of aan een schilderij. Mooie diertjes!