Nieuws:

Dit is een backup van het oude forum, bedoeld als naslagwerk.



nieuws over Bs.

0 Leden en 1 gast bekijken dit topic.

Sergé Bogaerts

Europese salamanders bedreigd door Aziatische schimmelziekte

Bericht uitgegeven door Stichting RAVON op vrijdag 31 oktober 2014

In 2013 werd een salamanderetende schimmel (Batrachochytrium salamandrivorans) ontdekt die de Nederlandse vuursalamanders aan de rand van uitsterven heeft gebracht. Nu hebben wetenschappers ontdekt dat deze schimmel zich niet beperkt tot Nederland en ook niet alleen tot de vuursalamander. Het onderzoek, gepubliceerd in het toonaangevende wetenschappelijk tijdschrift Science, geeft aan dat de ziekte voor een groot aantal andere Europese salamandersoorten een grote bedreiging vormt.

Professoren An Martel en Frank Pasmans van de Universiteit van Gent (België) hebben het onderzoek geleid in samenwerking met nationale en internationale partners waaronder Vrije Universiteit Brussel (België) en RAVON (Reptielen Amfibieën Vissen Onderzoek Nederland). De onderzoekers hebben de impact van de schimmel op tientallen soorten amfibieën bestudeerd, afkomstig van vier continenten. De onderzoeksresultaten geven aan dat B. salamandrivorans erg gevaarlijk is voor salamanders, maar niet voor andere amfibieën zoals kikkers en padden.

De schimmel is momenteel in opmars in Nederland en België en zal zeer waarschijnlijk binnenkort andere landen bereiken.

Verschillende inheemse salamandersoorten, zoals de kamsalamander en de Alpenwatersalamander (zie foto), zijn net als de vuursalamander gevoelig voor de schimmel en sterven binnen korte tijd nadat ze ermee in aanraking zijn gekomen.

De ziekte is erg besmettelijk en kan gemakkelijk worden overgedragen tussen verschillende soorten salamanders. De schimmel is recent meegelift met Aziatische salamanders die via de dierenhandel in Europa terecht gekomen zijn. Aziatische salamanders worden over de hele wereld in grote aantallen verhandeld. Zo werden bijvoorbeeld in de jaren 2001–2009 meer dan 2,3 miljoen Chinese vuurbuiksalamanders geïmporteerd in Amerika. De Aziatische salamanders zelf ondervinden veel minder hinder van de infectie en kunnen overleven met de schimmel op hun huid. Het onderzoek toont aan dat de infectie al tenminste sinds 1861 circuleert in Azië.

Zie ook op het vlaamse journaal:

http://deredactie.be/cm/vrtnieuws/videozone/programmas/journaal/EP_141101_jozeven?video=1.2136143

Dringend advies voor salamander houders: werk hygienisch. Probeer zo veel mogelijk kansen op besmettingen tussen bakken te verhinderen. En als je ook veldwerk doet zorg dan dat je andere schoenen, schepnetten, bakjes etc gebruikt dan die waar je je dieren mee verzorgd.



lau44

Wat kunnen dat soort dingen ontzettend snel verspreiden. Deed me inderdaad direct aan de vuursalamander denken. Vind dit echt triest nieuws.

Roy van Grunsven

Mogelijk heeft een deel van de salamanders die gehouden worden deze schimmel bij zich. Dat is een risico voor wilde salamanders maar ook van andere soorten die gehouden worden. Dat laatste is natuurlijk helemaal lastig te voorkomen.
Ik weet dat het mogelijk is dieren te behandelen. Is dit ook een optie voor ons? Het lijkt me goed om voor de zekerheid alle aziatische soorten voor de zekerheid met fungicide te behandelen als dat veilig kan.
Dit niet in plaats van hygienisch werken maar in aanvulling.