krantenbericht : Smokkel van reptielen per postpakket in jaar tijd verdubbeld

0 Leden en 1 gast bekijken dit topic.

rob

Even ter info, dit stond vanmorgen in de krant:



Smokkel van reptielen per postpakket in jaar tijd verdubbeld
door Karen Zandbergen


Maandag 20 augustus 2007 - DELFT - De Algemene Inspectiedienst (AID) neemt steeds vaker postpakketjes met reptielen, schorpioenen en spinnen in beslag. De dieren zitten in de pakketten vaak zo krap, dat de AID ze vrijwel altijd wegens dierenmishandeling in beslag neemt. Ontvangers van pakketten zijn nauwelijks te vervolgen. Ze kunnen simpel ontkennen dat ze de dieren hebben besteld.
 

Roel Vincken van de Algemene Inspectiedienst zegt elke maand wel een lading tegen te komen. Bij reptielencentrum Serpo in Delft werden dit jaar twee keer zoveel dieren uit pakketten afgeleverd als in dezelfde periode vorig jaar. Om hoeveel het precies gaat, kunnen de instellingen niet zeggen. Meestal gaat het om dieren die wel verhandeld mogen worden. Invoertarieven zijn echter zo hoog, dat ze de dieren met de gewone post mee versturen en dat is verboden.

Voor zover bekend, lopen er geen rechtszaken tegen mensen die dieren hebben besteld. Ook als de ontvanger van een slang al slangen in huis heeft, bewijst dat nog niet dat de bestelling door hem is gedaan.

Het verhoren van mensen die pakketten binnenkrijgen, helpt soms wel, weet Walter Getreuer, directeur van Serpo. "Soms zijn er leveringen op hetzelfde adres. Zo iemand wordt dan gehoord. Dan is er nog geen bewijs, maar de zendingen houden daarna meestal wel op." In de afgelopen drie jaar deed de douane welgeteld één keer aangifte van dierenmishandeling. De AID doet dat een kleine twintig keer per jaar, maar daar vallen waarschijnlijk geen of nauwelijks zaken van dieren per post onder. Officieel is de verzender strafbaar, maar die is lang niet altijd op te sporen. "Als je een pakketje in de Filippijnen op de post doet zonder afzender, kan de douane nooit bewijzen dat de geadresseerde het ook echt besteld heeft."

In landen als Indonesië, waar veel dieren vandaan komen, is al helemaal nauwelijks toezicht, zegt Femke den Haas vanuit Jakarta. Zij is van International Animal Rescue en ziet regelmatig ladingen reptielen op een pallet staan met bestemming Nederland. "Verzenders worden nooit vervolgd."



>>Meestal gaat het om dieren die wel verhandeld mogen worden. Invoertarieven zijn echter zo hoog, dat de dieren per post worden verstuurd.


Schorpioenen of slangen per post

Maandag 20 augustus 2007 - Een postpakketje met schorpioenen, slangen of spinnen is voor de douane al lang geen bijzonderheid meer. De reptielen kunnen honderden tot duizenden euro's per stuk opleveren.
Met een onhandige uithaal duwt de zwarte, glanzende schorpioen met een van zijn scharen het gele blikje van zich af. Door de onbehouwen actie stuitert het reptiel zelf opzij.


Het gemankeerde blikje, waarop met Frans opschrift een verfrissende sportdrank wordt beloofd, komt nauwelijks in beweging. Voor de keizerschorpioen was dit blikje zijn thuis tijdens een dagenlange reis vanuit het West-Afrikaanse Mali, die strandde in het douanegebouw van Schiphol.

"Hij zat samen met een stuk of twintig andere ingeblikte keizerschorpioenen, een dertigtal zweepspinnen, honderd rozenkevers en wat sprinkhanen en slakken in een slappe, kartonnen doos", laat Walter Getreuer zien. Zijn reptielenopvangcentrum Serpo in Delft zorgt voor de schorpioenen die de tocht hebben overleefd. "De reptielen die uit zendingen komen, zijn vaak zo gestrest, dat ze niet meer willen eten. Ze zitten met verwijde pupillen apathisch voor zich uit te kijken. Of ze zijn alleen nog maar aan het paren, ook een uiting van stress."

De reptielenverzorgers beschikken inmiddels over een aantal traumatherapieën. De immigranten krijgen een natte douche over zich heen, die een moesson moet simuleren, worden in een winterslaap gedwongen of heel klein gehuisvest. "Dat geeft geborgenheid." Al heeft het aan geborgenheid tijdens de meeste reizen niet ontbroken. "De doosjes hebben vaak de vorm van de dieren zelf", vertelt Roel Vincken van de Algemene Inspectiedienst. Bij TNT-Post op Schiphol zien ze vrijwel alle insecten langskomen. "Mensen zijn creatief, ze vervoeren van alles." En bij de douane komen het laatste jaar vooral schorpioenen voorbij, "maar het komt ook regelmatig voor dat we miljoenenpoten en spinnen vinden."

Een tijdje geleden vond de douane een slang in een pakketje en leverde dat bij Serpo af. De slang was met aluminium omwikkeld. "Waarschijnlijk om de scan te foppen", denkt Getreuer. "De slang heeft de tocht overleefd, maar hij was zo gestrest, dat hij snel daarna alsnog overleed."

Om de smokkelaars te pakken, maakt de douane een risico-inschatting: waar komt een pakket vandaan, wie is de afzender, hoe ziet het eruit? Verdachte pakketten gaan onder de scan, maar het gros kan gewoon doorgaan, zegt een douanewoordvoerder. Toch nemen volgens de inspectiedienst de inbeslagnames toe. Het opvangcentrum krijgt dan ook twee keer vaker een pakketje binnen dan vorig jaar. Wat er allemaal níet wordt onderschept, weet niemand, maar dat het vervoeren van reptielen en geleedpotigen steeds aantrekkelijker wordt, staat buiten kijf. "Sommige soorten zijn niet meer te krijgen", weet Alvin Newesil van de Stichting Reptielenvrienden in Helmond. Daar heeft niemand meer een vruchtbaar paartje van. "Dan kun je zo een paar duizend euro vragen voor een bepaald soort python." Bovendien zijn er steeds meer landen die de export van hun flora en fauna verbieden, zegt Sacha Heppener, mede-eigenaar van groothandel Reptilia. "Pas geleden nog heeft Honduras zijn grenzen voor export van dieren gesloten. Daar kwam eigenlijk het hele scala van slangen, hagedissen en spinnen vandaan."

Er zijn talloze stichtingen, clubs en opvangtehuizen van reptielen in Nederland. Al die hobbyisten willen hun eigen schorpioenen, slangen en spinnen hebben, maar het invoeren ervan brengt de nodige kosten en papierwerk met zich mee. "Je moet aangifte doen bij de douane, waarna je negentien procent belasting afdraagt. Dan heb je een certificaat met de vluchtgegevens nodig en een begeleidende brief. Op het vliegveld waar de reptielen als eerste aankomen, moeten ze ook nog een gezondheidskeuring krijgen", zegt Heppener.

De groothandel geeft aan dat ze niet per post levert. "Het is niet toegestaan door organisaties als TNT-Post en wij vinden het ook niet moreel verantwoord."