Bislineata paring

0 Leden en 1 gast bekijken dit topic.

Apocalyptica139

Gisteravond zette ik het licht in mijn slaapkamer aan om er nog wat te pakken en de bakken te inspecteren toen ik zag dat twee Eurycea bislineata's contact met elkaar leken te maken. Ben even blijven kijken en het mannetje begon het vrouwtje met zijn bek over haar kop te wrijven, waarna beide dieren al wrijvend zich oprichtten en op hun achterpoten gingen staan en weer terugvielen en hetzelfde herhaalden. Ik heb niet langer dan een halve minuut gekeken omdat het dieren zijn die sowieso snel schrikken en het laatste wat ik wilde was dit verstoren, maar het zag er wel heel hoopvol uit...... ;D

joost.v.wijk

gaaf joh. Misschien kun je proberen om dit vast te leggen op camera, zodat je ze niet teveel hoeft te storen. Over paringsgedrag is volgens mij nog niet veel geschreven. Ik hoop voor je dat het nog verder gaat.

Succes ;)


C. ensicauda popei (Akajima eiland)
C. ensicauda popei (kustgebied Z-Okinawa)
C. ensicauda ensicauda (Amami-Oshima)
H. orientalis
L. laoensis

Steven DC

Ben benieuwd wat de winter gaat brengen dan! Veel succes Miriam!

robkeulers

Hey Miriam, wat tof!

Over paringsgedrag is al een boel beschreven, zie onder staande links. Vergelijk het eens met hetgeen jij zag? Foto's zijn er trouwens een stuk minder van inderdaad!

Heb je een beetje bijgehouden hoe je de dieren hebt gehouden qua licht en temperatuur de laatste maanden? Da's erg interessant om te weten nu natuurlijk.

Succes ermee.

http://www.biolbull.org/cgi/reprint/49/4/250.pdf

http://amphibiaweb.org/cgi/amphib_query?where-genus=Eurycea&where-species=bislineata&account=amphibiaweb

http://www.caudata.org/cc/species/Eurycea/Eurycea_sp.shtml

Jari B

Kenny heeft dit gedrag al vaker waargenomen alleen hij heeft nog nooit eitjes gezien.

Kenny

Citaat van: Jari B op oktober 19, 2009, 06:33:42 AM
Kenny heeft dit gedrag al vaker waargenomen alleen hij heeft nog nooit eitjes gezien.

Eitjes heb ik wel gezien, in de buik van een vrouwtje  ;) maar idd niet afgelegd...Paargedrag zie ik inderdaad regelmatig, vrouwtje die het mannetje volgt terwijl ze er halvelings overhangt (staart onder de kin), maar verder komt het dus niet...Ben je zeker dat het een koppeltje was en niet 2 mannetjes die territoriaal deden?

Ik kruis alvast de vingers en hoop met je mee!

succes
De salamandervereniging promoot het gebruik van je eigen (voor)naam op het forum, nicknames zien we minder graag.

Apocalyptica139

#6
Dank je voor de links Rob, ik ga ze eens rustig doorlezen. Hoe ik ze hou heb ik nooit genoteerd qua licht en temperatuur, maar dat zit wel allemaal in mijn hoofd. Zou het succevol zijn, dan schrijf ik het eens allemaal in een verslag tegen die tijd.

En Kenny, ja het waren echt een mannetje en vrouwtje, de mannen hier hebben al een tijd duidelijk dikke koppen met cirri en de dame in kwestie is een flink groot vrouwtje.