Hallo allemaal, ik heb een paar vraagjes.
-Is het dier op de foto een mannetje van Tritrurus carnifex? hij heeft, voor als het niet goed zichtbaar is een kammetje van zo'n 1mm hoog dat over 3/4 van de rug loopt. Als ik naar de cloaca's van mijn carnifex kijk zie ik bijna geen verschil.
-Hoe overwinter ik mijn Triturus carnifex het beste? ik dacht er zelf aan ze in een grote curverbak te houden op het land in de schuur gedurende een periode van 2 maanden, en ze naar een zolderkamer te verplaatsen als het gaat vriezen. Zelfde vraag voor Triturus marmoratus.
-Op welke lengte is Triturus marmoratus geslachtsrijp? mijn mannen zijn ongeveer 12 cm lang en mijn grootste vrouw is nu bijna 13 cm. de mannen hebben duidelijk een grotere cloaca dan de vrouwen.
Groeten Steven
T.carnifex kan zonder problemen aquatiel overwinteren. Dit geldt volgens mij ook voor T.marmoratus, maar ik heb mijn dieren altijd wel een landfase gegeven.
Da's een mannetje inderdaad. Juvenielen en vrouwtjes hebben een gele rugstreep. Bij volwas mannetjes is dit verdwenen. Bij dit exemplaar is het al aan het vervagen.
Heb dezelfde vragen op caudata.org gesteld, en zij zeggen nu weer dat het dier waarschijnlijk een vrouw is.
Wat het lastig maakt is dat mijn dieren geen grote cloaca hebben, maar wel een vervagende rugstreep en wel een kleine kam van 1mm (eerder een richeltje). Ik vraag me af of de vervagende kam wel een geslachtskenmerk is aangezien ik in dit topic van Harry een vrouw zie zonder duidelijke gele rugstreep: http://www.salamanders.nl/forum/watersalamanders-(triturus-lissotriton-mesotriton-en-ommatotriton)/triturus-carnifex-in-buitenbak/ (http://www.salamanders.nl/forum/watersalamanders-(triturus-lissotriton-mesotriton-en-ommatotriton)/triturus-carnifex-in-buitenbak/)
Misschien dat deze foto's van het dier waarop de cloaca beter zichtbaar is uitsluitsel kan geven:
Voor zover ik weet horen vrouwelijke en juveniele carnifex een gele rugstreep te hebben. Waarom dat beest van Harry dit niet heeft, geen idee. Maar dit is in ieder geval niet zoals ze origineel horen te zijn.
Ik heb 2 volwassen vrouwen zitten, van 8 jaar oud (van Harry), zonder gele rugstreep ???
Alle juvenielen van carnifex hebben geen gele rugstreep, ook bij sommige karelinii's kun je een gele rugstreep ontdekken.
De mannen worden in de regel veel eerder geslachtsrijp dan de vrouwen dus de meeste dieren van dezelfde jaargang die geen kam ontwikkelen zijn vrouwen. Ook kun je aan de opgezette cloaca goed zien of het een man betreft.
De vrouw verliest ook de gele rugstreep en krijgt een plomper uiterlijk en een gewone bruine rugstreep voor terug.
Citaat van: Rayliberty op september 14, 2013, 08:18:44 AM
Alle juvenielen van carnifex hebben geen gele rugstreep.
Ik denk dat je die g niet had moeten typen, nou raakte ik in de wart ;)
Citaat van: Peter Vliem op september 14, 2013, 09:13:24 PM
Citaat van: Rayliberty op september 14, 2013, 08:18:44 AM
Alle juvenielen van carnifex hebben geen gele rugstreep.
Ik denk dat je die g niet had moeten typen, nou raakte ik in de wart ;)
Oh wat heb ik nu gedaan, jij helemaal in het warretje. ;D Inderdaad zonder G, wat naakt die ene letter een verschil zeg. ;) ;) ;)
Citaat van: Rayliberty op september 15, 2013, 09:37:45 AM
wat naakt die ene letter een verschil
Ok, nu is het wel genoeg hoor met de foutjes :D :D :D
Sorry Joost zal niet meer gebeuren, liet me even gaan. ;)
Nu de temperaturen weer omlaag gaan ben ik van plan mijn salamanders een winterslaap te laten houden. Hoe pakken jullie dit aan? Ik was van plan ze in de schuur te zetten in een grote plastic bak met mos, en ze niet te voeren. Het is alleen wel best vochtig bij ons in de schuur en het tocht er echt van alle kanten, is dit een probleem?
Mijn marmoratussen zaten ook in een curver met deksel (tegen de toch). Hierin zat enkel tuinaarde van 100 procent kokosvezels, wat mos en een waterbakje. Heb er wel een lading pieren bij gegooid en voerde soms wat wasmotlarven bij met de pincet. Ze stonden in de salamanderkamer waar het in de winter zo'n 12 graden kan worden. De carnifex liet ik gewoon in het aquarium zitten.
Hier zitten de marmoratus ook in een curverbak met oplopend grint en een laagje water van ongeveer een cm.
De carnifexen blijven gewoon in het aquarium zitten.
Ik zou ze dus ook gewoon op een kamer in een bak bij de vensterbank kunnen houden? Want zo red ik die 12 graden makkelijk, denk dat de temperatuur in de vensterbank nog wel lager kan zijn. Ik dacht altijd dat je ze echt bij zo'n 4-5 graden moest houden voor succesvolle kweek.
Nee hoor. Althans bij mij was 12 voldoende.
Citaat van: StevenZ op november 11, 2013, 08:55:38 PM
Ik zou ze dus ook gewoon op een kamer in een bak bij de vensterbank kunnen houden? Want zo red ik die 12 graden makkelijk, denk dat de temperatuur in de vensterbank nog wel lager kan zijn. Ik dacht altijd dat je ze echt bij zo'n 4-5 graden moest houden voor succesvolle kweek.
Ik heb mijn marmoratussen vorig jaar gewoon binnen de landfase gegeven in een curver op cocopeat.
En eieren genoeg rond januari/februari. :D
De temperatuur op mijn salamanderkamer is in de winter zo'n 17/18 graden.
's Nachts zakt de temperatuur naar zo'n 15 graden met het raam open.
Ook nu zitten ze op dezelfde manier.
Ik heb nog niet echt stil gestaan bij temperaturen voor het kweken.
Denk dat mijn marmers nog iets te jong zijn.
Bouwt de kam zich bij marmersalamanders op het land al op?,
en hoe lang adviseren jullie de marmers bij lagere temperaturen te houden?
Ze staan nu zo'n 3 weken bij 7 tot 14°C.
Ik heb dat wel vaker gezien. De temperaturen zullen het zeker in de hand hebben gewerkt. Je zou ze al in het water kunnen zetten. Hier blijven namelijk de T. dobrogicus al enige tijd eieren leggen.
Bedankt Niels, ik denk dat ik toch nog even wacht omdat in de meeste caresheets staat dat je ze 2-3 maanden kouder moet houden. Ben bang ze te vroeg het water in te doen en dan geen eieren te krijgen aan de ene kant, maar aan de andere kant wil ik ze het liefst nu gelijk het water in krijgen omdat ik echt niet kan wachten ze te kweken. :)
Succes. Hoop dat het lukt!
Het is ook handig om te wachten omdat er over een paar maanden weer veel meer voedsel te vinden is.
Citaat van: naeff002 op december 22, 2013, 10:14:07 PM
Het is ook handig om te wachten omdat er over een paar maanden weer veel meer voedsel te vinden is.
Bedankt voor de reacties. Ik was van plan ze weer op te kweken met artemia en tubifex, voedsel vinden is dus geen probleem.
Ook heb ik liever eerder eitjes, want in de winter heb ik meer tijd om larven op te kweken dan in de zomer.
Waar ik bang voor ben is dat ik ze te vroeg het water in doe, zijn er nou nog echt uiterlijke kenmerken of vertonen ze gedrag waaraan je kunt merken dat ze het water in kunnen?
Een van de mannen zat in het bakje water vandaag (er zit zo ongeveer een halve cm water in het bakje). Ik denk dat ik de mannen over 5 dagen het water in ga proberen te krijgen, dan hebben ze ruim 5 weken kouder gestaan.
Het eerste marmoratus-mannetje is nu in het water, bij een temperatuur van 14°C.
Ik verwacht niet veel van dit mannetje, hoewel hij al wel een kam, grotere cloaca en witte streep op zijn staart heeft. De lengte van het dier is slechts 12 cm, en daarmee is het veruit mijn kleinste marmoratus op dit moment.
Mannen zijn vaak wel iets kleiner dan de vrouwtjes ;)
Weet ik Peter, maar ik heb ook nog een groter mannetje, dus verwacht ik dat die eerder voor nageslacht zal kunnen zorgen.
Triturus marmoratus blijft een geweldig mooie soort, soms denk ik erover om alleen nog maar marmoratus te houden ;D. Foto's van het dier:
Meer foto's ;)
Erg mooi dier, mijn dieren zijn van Soria, en je ziet toch duidelijk verschil in patroon ;)
Mooi dier steven, en grote maakt niet zoveel uit denk ik zolang die maar zn best doet.
Bedankt voor de reacties. Hoe lang duurt ongeveer voordat de kam goed begint te groeien? De kam is weinig groter geworden sinds hij het water in ging, dit is dan ook slechts twee dagen geleden. De watertemperatuur is zo'n 14°C.
Wel zie ik hem soms met zijn staart wapperen, zoals je ook op filmpjes van parende (kam)salamanders ziet. Komt het eigenlijk bij marmersalamanders voor dat je bevruchte eieren krijgt van een koppel waarvan de man de kam nauwelijks heeft opgebouwd?
De kam is bij het ene dier inderdaad groter dan bij het andere dier. Dus dat zou goed kunnen.