Ik speel al een hele tijd met het idee, om Cynops (Hypselotriton) orientalis in grote hoeveelheden te kweken. Doel hiervan is om een zeer ruim aanbod te hebben, en hiermee de massale importen van deze soort aan banden te leggen, of in ieder geval te verminderen.
Neem bijv. C. ensicauda popei, hier wordt nagenoeg nooit meer wildvang van aangeboden, omdat er via de liefhebberij een ruim aanbod (tot zelfs volwassen dieren) wordt aangeboden. Ik denk dat dit ook voor orientalis mogelijk moet zijn.
Er zijn natuurlijk wel wat voorwaarden. In m'n eentje kan ik het niet doen. Er zullen een aantal kwekers (wereldwijd) mee moeten doen aan zo'n soort project. Hier ben ik niet zo bang voor. Als er enkele in Europa, en enkele in USA mee zouden doen, kunnen we al veel bereiken.
Een andere voorwaarde is dat de nakweek voor een heel schappelijke prijs van de hand moet worden gedaan. Gelukkig kost het niet al teveel geld en moeite om nakweek groot te brengen.
Als het goed zou gaan, heb je snel een ruim aanbod van nakweekdieren. Bij grote hoeveelheden zul je niet alles kwijt raken misschien, zodat er na enige tijd ook halfwas en zelfs volwassen dieren aangeboden kunnen worden (net zoals Alex met z'n marmoratus zeg maar). Misschien is het dan zelfs mogelijk om aan verantwoorde dierenspeciaalzaken dieren te verkopen, voor eenzelfde prijs als wildvang.
Dit jaar heb ik m'n (vrij karige aantal) nakweek (18) ook niet weg gedaan. Het is de bedoeling om hiervan nieuwe kweekgroepen samen te stellen.
Binnenkort krijg ik van een goede vriend 80 !!! nakweekdieren van 2011, zodat ik misschien al sneller iets kan bereiken dan ik dacht.
Ik hoop dat ik niet de enige ben die enthousiast hierover is, en dat er liefhebbers mee willen doen. Als het met zo'n algemene soort kan lukken, kunnen we dit ook proberen met andere soorten in de toekomst.
Ik ben benieuwd naar reacties. ;)
Ik ben 100% voor Joost. Dat is een heel mooi initiatief. Ben alleen bang dat het nog lastig gaat worden om de dieren voldoende in dierenzaken te krijgen. Maar het begin moet er zijn!!
Misschien wanneer er elk jaar genoeg nakweek is (meer dan genoeg). Zou men dierenzaken kunnen informeren naar ons streven. En daarmee aanmoedigen bij ons kwekers de dieren te kopen.
Een soort kweek fabriek zoals al eerder bij axo's gebruikt is (recent nog op het forum besproken) was ook niet verkeerd geweest. Al wordt dit bij deze soort al iets lastiger natuurlijk.
Citaat van: Jeroen op augustus 29, 2011, 10:56:27 PM
dat het nog lastig gaat worden om de dieren voldoende in dierenzaken te krijgen.
Het is zeker geen project voor een korte termijn. Voor je flinke halfwasdieren in een dierenspeciaalzaak kan krijgen, ben je al gauw een paar jaar verder. Ook is het de vraag of je in zo'n geval kieskeurig moet zijn welke winkels wel, en welke niet.
Ik denk wel dat wanneer winkels gezonde dieren hebben, en verkopen, we eerder potentieële nieuwelingen treffen. Gezonde salamanders zijn erg sterk, en kunnen veel hebben. Ze worden er niet gauw slechter van wanneer ze in een winkel zitten, mits goed gehuisvest. Veel nieuwelingen, die met salamanders willen beginnen, halen hun eerste dieren in een winkel. Als ze hier zieke wildvang aangeboden krijgen, en die sterven binnen korte tijd, is de lol er gauw af bij hen, terwijl ze misschien wel echt geïntereseerd zijn.
Goed initiatief, waar wij sowieso aan mee willen werken. Wij verwachten volgend jaar weer larven, waar we als het kan een kweekgroep van willen maken. Wat overblijft en alle toekomstige kweek willen we voor dit project inzetten uiteraard. Ik neem aan dat het niet uitmaakt dat we de locatie niet weten van onze dieren.
Locatie maakt nu niet uit. Voor zover bekend zijn er praktisch geen orientalis met vindplaats in de hobby.
" Operation Orientalis " Good luck guys. :)
Hey Joost , ik had in een ander topic al gezegd dat ik het een mooi plan vind , en natuurlijk blijf ik daarbij . Het zal inderdaad wel minimaal 2 À 3 jaren duren voordat je enkele winkels van nakweekdiertjes kan voorzien , maar voor de winkels is het ook een win/win situatie , ze krijgen dan gezonde dieren voor dezelfde prijs. Het blijft natuurlijk liefde/oud papier werk . Ik ga iig aankomend jaar er ook werk van maken om zoveel mogelijk eitjes apart te zetten , en proberen zoveel mogelijk dieren op te kweken. (heb er maar 1 van dit jaar ). We gaan iig ons best doen. ;)
Ik vind het een prachtig initiatief! Als ik C. orientalis had zou ik meedoen.
Citaat van: Danny Stammers op augustus 30, 2011, 09:49:18 AM
Ik vind het een prachtig initiatief! Als ik C. orientalis had zou ik meedoen.
Daar is heel makkelijk wat aan te doen.
Heb je enig idee wat de prijzen zijn die de winkeliers of importeurs betalen voor volwassen WV dieren Joost?
Ik vind het een geweldig idee!
Citaat van: joost.v.wijk op augustus 30, 2011, 10:25:56 AM
Citaat van: Danny Stammers op augustus 30, 2011, 09:49:18 AM
Ik vind het een prachtig initiatief! Als ik C. orientalis had zou ik meedoen.
Daar is heel makkelijk wat aan te doen.
Dat is waar... en laat ik nou nét toevallig een bakje over hebben :D:D
Ik zal volgend jaar bijspringen. :) Ik heb helaas geen ruimte meer in mijn salamanderkamertje.
Vind het een erg goed initiatief, als ik weer wat ruimte heb dan wil ik er graag aan meewerken. Ik heb wel vaker wat aan een dierenwinkel gegeven. Maar wel 1 die ik heel goed met de dieren om vind gaan en zelf ook dieren kweekt voor de verkoop.
Zal komend kweek seizoen zeker wat opkweken, iig ga ik m'n best doen laat ik het zo zeggen ;)
Citaat van: Steven De Craene op augustus 30, 2011, 10:38:35 AM
Heb je enig idee wat de prijzen zijn die de winkeliers of importeurs betalen voor volwassen WV dieren Joost?
Als je weet dat je hier in de lokale visshop nog geen 4euro neertelt voor WV orietnalis...heel weinig ;)
Leuke initiatieven zijn dit allemaal maar of ze haalbaar zijn...dat is een heel ander verhaal.
Citaat van: Kenny op augustus 30, 2011, 12:53:09 PM
Citaat van: Steven De Craene op augustus 30, 2011, 10:38:35 AM
Heb je enig idee wat de prijzen zijn die de winkeliers of importeurs betalen voor volwassen WV dieren Joost?
Als je weet dat je hier in de lokale visshop nog geen 4euro neertelt voor WV orietnalis...heel weinig ;)
Leuke initiatieven zijn dit allemaal maar of ze haalbaar zijn...dat is een heel ander verhaal.
Inderdaad. De salamanders moeten voor een heel aantrekkelijke prijs van de hand worden gedaan, helemaal naar winkels. Anders is het voor hen ook niet interessant. Bij de meeste gaat het puur om het geld. De belangen om gezonde dieren in winkels te krijgen ligt dan meer bij ons liefhebbers.
Ach, dan verkoop je ze voor 1 euro per stuk of zo... toch geen probleem?
Ik heb ja ook nog steeds de 4 geredde cynopsen.
Maar ik weet nog steeds niet of dit nu nakweek of toch wildvang is, aangezien ze zo klein waren.
Ze zitten u rond de 5-6 cm
Wat de inkoop prijs aangaat, is het verkoopbedrag dubbel + 10% van het inkoopbedrag.
Maar er zijn ook winkel die er gewoon 200% er op willen verdienen(geld is hier belangriker dan het wel en wee van de dieren)
Ik heb zelf in een dierenzaak gewerkt
Koch je iets van 5 euro in, werd de verkoopprijs 10-11.50 b.v van Hamsters
Met vissen was het meestal 0.75 eurocent inkoop 1.50 verkoop enz
Het ligt er natuurlijk aan het aantal wat ingekocht wordt, hoe meer, hoe goedkoper het werd.ij
Wanneer er klanten kwamen met nakweek vissen werd altijd rekening gehouden met de dagprijs
Alleen bij nog super jonge dieren werd er een lagere inkoop prijs berekend.
Dit om reden van uitval en extra voedsel.
Iets wat logisch is
Citaat van: Danny Stammers op augustus 30, 2011, 03:01:39 PM
Ach, dan verkoop je ze voor 1 euro per stuk of zo... toch geen probleem?
Op zich niet, maar als morphje willen dierenwinkels ze gewoonweg niet...waarom zouden ze ook? ze kunnen volwas voor minder hebben.
Dus moet je die beestjes al net zo lang houden dat ze volgroeid zijn...ga dan maar eens voer kopen voor 3-4-500 diertjes waar je later 1euro hoopt voor te krijgen... ;). We weten allemaal hoeveel een pakje muggenlarven kost ;D. Je zou dan al bijna een sponsor nodig hebben om je op break-even te krijgen.
@Joost: Als je dieren over hebt... (andere mensen zijn ook welkom, uiteraard..)
@Kenny
Je zou een donatie systeem kunnen opzetten, maar daar heb je een zekere mate van naamsbekendheid voor nodig...
Er is te kijken naar gelijksoortige ideeën voor andere soorten. Er zullen vast wel organisaties oid zijn die massaal dieren of planten kweken om de wildvang tegen te gaan. Misschien is er wel een soort subsidie voor ofzo.
Verder kan je ervoor zorgen dat je in contact komt met iets van een overkoepelende organisatie van dierenwinkels (als dat bestaat), dan kan je de verkopers duidelijk maken ze ze juist nakweek wíllen hebben..
Als je als winkel gezonde nakweek hebt willen mensen er volgens mij best wat meer voor neerleggen. Zeker als je de voordelen aankaart.
Aangezien je in NL garantie hebt op dieren (een week geloof ik) is het voor een winkel veiliger om gezonde dieren te verkopen. Op deze manier kan je er ook nog wat caresheets tegenaan gooien.
Een probleem is wel dat veel dierenwinkels er geen moer om geven hoe zij de dieren daar houden. Ik ken geen (standaard) dierenwinkel die salamanders (of reptielen) verkoopt die toegeeft er geen zak van af te weten.
Je kan ook reclame maken op bijvoorbeeld beurzen of gerelateerde websites. Bijv. een vaste advertentie op marktplaats? Dat is wel een plaats waar veel mensen kunnen kijken..inpulsaankopen daargelaten.
Is dit niet júist zo'n initiatief wat een beetje financiele steun kan krijgen van de salamander vereniging?
Het is overigens niet zo dat je alleen maar muggenlarven voert... Watervlooien kan je (tot op zekere hoogte) zelf kweken (voor de opkweek van de larven), wormen kan je steken en springstaartjes kweken is ook niet zo lastig.
Als 'we' een bedrijf opzetten dan kunnen we misschien wel gewoon via een groothandel aan de muggenlarven komen.. scheelt ook wel geld.
Ik zit nu maar wat opties uit m'n mouw te schudden, zal vast wel wat onzin tussen zitten. Ik snap de scepsis, maar het is niet dat het onmogelijk is. Het punt is hoeveel moeite je er in wil steken. Zeker als het internationaal is en je genoeg kwekers hebt heeft het zeker een kans van slagen.. er moeten dan wel duidelijke afspraken zijn. Onderlng concureren is bijvoorbeeld erg dom.
Overigens is het absoluut een initiatief waar je als kweker geld voor moet bijleggen. Het uiteindelijke doel moet de drijfveer zijn. Als je kweekt naar vermogen (je hoef er niet van in de financiele problemen te komen) dan moet het hanteerbaar zijn.
Een euro voor een morfje is natuurlijk prima, maar voor halfwas of zelfs volwas kun je gerust 4-5 euro per stuk vragen. Dit is nog steeds een nette prijs.
Overigens hoef je natuurlijk ook niet 400 beesten per persoon opkweken. Als elk, die mee zou doen aan zo'n project, een 50-100-tal zou opkweken kom je al een heel eind.
Op zich een mooi idee, maar ik geloof niet dat dit in de praktijk haalbaar is. Zoals al eerder aangehaald, kan je een wildvang orientalis voor enkele Euro's in de kleinhandel kopen. Als je ooit lijsten van exporteurs/importeurs (groothandel) in je handen hebt gehad, dan kan je zien voor welke belachelijk lage prijzen de diertjes geimporteerd worden. Dit gaat niet over 50 - 100 of 200 % winst dat de totale handel hierop maakt, maar veel meer (soms x 10).
Uiteindelijk zal je je nakweekjes toch nog aan een gelijke inkoopprijs moeten aanbieden aan de handel, want (ondanks het feit dat nakweek beter is van kwaliteit) gaan de meeste handelaars voor de nakweek niet méér willen betalen ; commerciele handel blijft toch om winst draaien ...
Misschien is je project enkele jaren doenbaar, maar ik vrees dat het vechten tegen de bierkaai zal zijn, en dit uiteindelijk een stille dood zal sterven .
De reden dat er van bv Cynops ensicauda vrijwel geen wildvang te vinden is, lijkt mij eerder te zoeken bij het feit dat deze van Japan komen, en er hier veel striktere exportwetten van kracht zijn.
De prijzen van een Cynops ensicauda zullen in de detailhandel ook veel hoger liggen dan orientalis, gewoon omdat wildvang importeren veel goedkoper is, en voor veel mensen is een salamander een salamander, en maakt het niet veel uit of ze nu een orientalis kopen of een ensicauda, als ze maar niet te veel moeten betalen ...
Ik denk dat het veel zinvoller is om een soort belasting te heffen op wildvangdieren. Deze belasting zou ten goede moeten komen aan het land van herkomst (investeren in natuurparken, evt. kweken in het land van herkomst (wat vaak ook veel goedkoper is omwille van de lage loonkosten), ...). Zodoende zal wildvang ook wat duurder worden, waardoor een meer eerlijke concurrentie onstaat met de duurdere nakweekjes.
Maar om een dergelijke belasting te heffen zal dit op politiek vlak moeten beslist worden (en daar heb ik absoluut geen ambitie voor), en dit gaat ongetwijfeld op veel verzet van de commerciele dierenhandel stuiten, dus ik betwijfel of zoiets ook praktisch realiseerbaar zal zijn.
Maar met een dergelijke belasting is niet enkel het probleem van de wildvang Cynopsjes opgelost, maar ook van Anolis, de duizenden goedkope woestijngecko's die jaarlijks uit Egypte worden geimporteerd, de wateragaampjes, ...
mvg
Stijn
Helaas hebben wildvangdieren niet de stempel "Ik ben wildvang". Ze zetten gewoon op de export papieren 'farm bred' en niemand die het controleert. Zeker landen zoals China staan er niet om bekend te controleren op dierenwelzijn.
Grof gezegt geeft 'de politiek' er geen reet om.
Sommige dingen moeten via hobbyisten gedaan worden.
Ik moet eerlijk zeggen, dat ik überhaupt niets hoef te vangen voor die 50/100 beestjes die ik hoop te kweken. Ik voer voornamelijk wormen en die kweek en vang ik zelf. Dit doe ik ook met watervlooien. De kosten zullen wat mij betreft niet het euvel zijn.
Zolang ik in deze woning vertoef zullen het er echter 50/100 blijven, daar ik beperkte ruimte heb. We moeten helaas onze huizen verkopen voordat we een ander huis kunnen kopen, wat we overigens dan wel van plan zijn te doen.
Ik vind dit op zich een mooi initiatief, maar eerlijkheid gebied me te zeggen dat ik twijfel of het uiteindelijke doel bereikt kan worden. Als importeurs hun H. orientalis niet meer kwijt geraken, zal er wel een andere soort zijn die het doelwit wordt. Dan is het probleem niet opgelost, maar verschoven.
Citaat van: Steven De Craene op augustus 30, 2011, 09:00:59 PM
Ik vind dit op zich een mooi initiatief, maar eerlijkheid gebied me te zeggen dat ik twijfel of het uiteindelijke doel bereikt kan worden. Als importeurs hun H. orientalis niet meer kwijt geraken, zal er wel een andere soort zijn die het doelwit wordt. Dan is het probleem niet opgelost, maar verschoven.
Klopt in principe, maar de soorten waar ze dan naar toe gaan, zijn de Pachytriton en Paramesotriton. En dat is nu ook al het geval. Plus dat, stel dat dit project zou werken, kunnen we het ook toepassen op andere soorten.
Ik vindt het een zeer goed plan maar hebben jullie aan de logistiek gedacht. Dit is vrij kostbaar om diverse winkels te voorzien van dieren vanuit een paar punten in Nederland. Dit is op te lossen als een kweker een aantal winkels in de buurt bij wijze van spreken adopteerd en daar zijn nakweek levert. En verder dan onderling uitwisselen om een landelijke dekking te krijgen.
Het kweken van de dieren zou ik scharen onder hobby en het voer dat nodig is voor de jonge dieren zal wat geld kosten. Echter een hobby kost geld en zoals gezegd is er veel voer te kweken en te vangen wat ook weer een deel van de hobby is. Het opkweken van jonge dieren van ei tot volwassen dieren is wel een van de grote genoegdoeningen van onze hobby.
Het blijft op zijn zachts gezegd vreemd dat een diertje dat helemaal uit het verre oosten komt vliegen en in de natuur wordt gevangen niet eens in de buurt van de kostprijs komt van een dier dat hier is opgekweekt.
Wanneer er een kweek wordt opgezet dan doe ik mee, denk wel dat we volwassen dieren moeten aanbieden omdat de import ook vaak volwassen is.
Ik heb vanaf m'n 16e tot m'n 27e in dierenspeciaalzaken en tuincentra gewerkt. Ik kan vrij makkelijk contact leggen met visleveranciers, om daar eventueel dieren onder te brengen. Van daaruit kunnen ze landelijk verspreid worden over dierenzaken, die ze op dat moment willen bestellen.
Dat het opkweken, tot tenminste halfwas, wat meer kost dan wat wildvang kost, zou ik er persoonlijk voor over hebben, als het zou lukken om de invoer van wildvang te beperken. Overigens kun je het opkweken zelf zo duur maken als je wilt. Watervlooien e.d. zijn in goede hoeveelheden te krijgen, als je de plekjes maar weet. Verder kun je zelf ook voedseldieren kweken, wat ook niet veel hoeft te kosten. Ook regenwormen kun je een groot gedeelte van het jaar makkelijk zelf uit de grond halen.
Vaak moet je iets gewoon maar doen dan kom je vanzelf de problemen tegen en kun je die gaande weg oplossen. Dit is in veel gevallen de beste manier. Ik geloof er zeker in dat een handelaar/winkelier liever een goede nakweek wilt hebben dan een import die een lange reis achter de rug heeft.
De handel wil vaak ook wel weten of het niet eenmalig is en dat hij erop kan bouwen schat ik zo in.
Citaat van: joost.v.wijk op augustus 30, 2011, 09:08:03 PM
Citaat van: Steven De Craene op augustus 30, 2011, 09:00:59 PM
Ik vind dit op zich een mooi initiatief, maar eerlijkheid gebied me te zeggen dat ik twijfel of het uiteindelijke doel bereikt kan worden. Als importeurs hun H. orientalis niet meer kwijt geraken, zal er wel een andere soort zijn die het doelwit wordt. Dan is het probleem niet opgelost, maar verschoven.
Klopt in principe, maar de soorten waar ze dan naar toe gaan, zijn de Pachytriton en Paramesotriton. En dat is nu ook al het geval. Plus dat, stel dat dit project zou werken, kunnen we het ook toepassen op andere soorten.
Het kan overigens ook meevallen. Als het niet meer interessant is om orientalis te importeren, waarom dan wel voor Pachytriton en Paramesotriton? Het zijn tenslotte toch allemaal maar 'dezelfde vuurbuiksalamanders'.
Citaat van: Rayliberty op augustus 30, 2011, 09:39:44 PM
Vaak moet je iets gewoon maar doen dan kom je vanzelf de problemen tegen en kun je die gaande weg oplossen. Dit is in veel gevallen de beste manier. Ik geloof er zeker in dat een handelaar/winkelier liever een goede nakweek wilt hebben dan een import die een lange reis achter de rug heeft.
De handel wil vaak ook wel weten of het niet eenmalig is en dat hij erop kan bouwen schat ik zo in.
Na enige jaren zou het mogelijk moeten zijn om constant dieren aan te kunnen bieden, wanneer de vraag er naar is. Ook denk ik dat als de handel van import geminimaliseerd is, dit ook niet gauw zal worden opgepakt.
Ik denk dat sommigen het begrip massa-import een beetje onderschatten...het gaat hier niet om 2-3000 dieren die geïmporteerd worden tienvouden van dat en meer.
Los van dat kan je "subsidies" en sponsors gewoonweg vergeten voor Cynops orientalis...waarom?
-Het dier is ver van bedreigd en zal dat ook niet gauw worden.
-Heeft zo'n gigantisch verspreidingsgebied (inclusief in beschermde gebieden) dat de populaties zelfs niet door de pet-trade bedreigd kunnen worden.
-Habitatverlies een grotere bedreiging is dan de pet-trade
Begrijp me niet verkeerd, het is een nobel idee maar persoonlijk denk ik dat er andere soorten in moeilijkere papieren zitten.
Nobel zeer zeker,haalbaar??
Zeker als ze doorgevoerd worden zijn dit soort plannen haalbaar!
Als ze verzanden in allerlei tegen argumenten verdwijnen de ideén en daarmee de vooruitzichten!
Er is zo,n idee ook geopperd op caudata (N.Kaiseri)
Waarom geen soort die het ''echt"nodig heeft? Ik denk dat het duidelijk is;Het zijn de moeilijkere en
vaak duurdere dieren.
Waarom niet beginnen bij soorten die "makkelijker''en meer voor handen zijn,waardoor succes van slagen
groter is?
En nee,ik begrijp je niet verkeerd. :D Wou even me ei kwijt.
Citaat van: Kenny op augustus 31, 2011, 05:21:45 AM
Begrijp me niet verkeerd, het is een nobel idee maar persoonlijk denk ik dat er andere soorten in moeilijkere papieren zitten.
Citaat van: Kenny op augustus 31, 2011, 05:21:45 AM
Ik denk dat sommigen het begrip massa-import een beetje onderschatten...het gaat hier niet om 2-3000 dieren die geïmporteerd worden tienvouden van dat en meer.
Los van dat kan je "subsidies" en sponsors gewoonweg vergeten voor Cynops orientalis...waarom?
-Het dier is ver van bedreigd en zal dat ook niet gauw worden.
-Heeft zo'n gigantisch verspreidingsgebied (inclusief in beschermde gebieden) dat de populaties zelfs niet door de pet-trade bedreigd kunnen worden.
-Habitatverlies een grotere bedreiging is dan de pet-trade
Begrijp me niet verkeerd, het is een nobel idee maar persoonlijk denk ik dat er andere soorten in moeilijkere papieren zitten.
Juist omdat er duizenden worden geïmporteerd, zal deze soort een keer op de rode lijst verschijnen (het percentage wat uiteindelijk in de winkel verschijnt, is vele malen kleiner). Dit is al behoorlijk wat jaren aan de gang. Het is, lijkt me, beter om nu in te springen, dan wanneer het zover is.
Buiten dat is het gewoon niet nodig om die beesten in te voeren, ze zijn zo makkelijk te kweken om aan de vraag te voldoen. Je ziet ook regelmatig P. waltl, T. dobrogicus en A. mexicanum in de winkels. Dit is ook allemaal nakweek, soms al tot volwassen dieren aan toe. C. orientalis is echt niet moeilijker om te kweken.
Habitatverlies is ook inderdaad een groot probleem. Maar dat geeft ze nog niet het recht om duizenden van die beestjes onder erbarmelijke omstandigheden te verschepen.
Er zijn zeker andere soorten, die de hulp misschien beter kunnen gebruiken. Maar die soorten zijn nog niet erg algemeen, vaak lastiger te kweken, en liefhebbers zullen die beesten ook echt niet weg doen voor absurd lage prijzen.
Het argument van P. waltl, T. dobrogicus en A. mexicanum is een sterke!
Als het met deze soorten kan, kan het met Orientalis ook. Alles heeft te maken met de drive achter dit initiatief.
Ik ben met je eens dat het vervoeren onder slechte omstandigheden van duizenden dieren en het leed wat daaraan gekoppeld is voldoende beargumenteerd waarom dit initiatief zinvol is!
zodra ik ruimte heb voor een koppel en offspring daarvan laat ik het weten want ik vind het een goed initiatief!
en met veel dingen is het nou eenmaal zo dat je er eerst aan moet beginnen voor je weet of het haalbaar is!
zoiets als dit kan 2 kanten opgaan zeker als je het groots aanpakt (internationaal) maar niks is onmogelijk!
Citaat van: MartinS op augustus 31, 2011, 08:49:17 AM
Het argument van P. waltl, T. dobrogicus en A. mexicanum is een sterke!
Neen eigenlijk toch niet... Deze 3 soorten zijn beschermd in de landen van herkomst waardoor massale export uit die landen een pak moeilijker is.
Begrijp me niet verkeerd hoor, ik wil zeker niemand overhalen om het niet doen. Ik heb hier gewoon niet zo'n goed gevoel bij. Als zo'n massief project van start gaat, moet je zowieso rekenen op de goedwil van vele mensen. Als na pakweg 10 jaar blijkt dat het project falikant faalt, zal het een stuk moeilijker zijn om in de toekomst nog mensen te vinden om zo'n groot project op te starten. Er moet vooral goed nagedacht worden vooraleer het van start gaat.
Citaat van: Steven De Craene op augustus 31, 2011, 09:15:04 AM
Citaat van: MartinS op augustus 31, 2011, 08:49:17 AM
Het argument van P. waltl, T. dobrogicus en A. mexicanum is een sterke!
Neen eigenlijk toch niet... Deze 3 soorten zijn beschermd in de landen van herkomst waardoor massale export uit die landen een pak moeilijker is.
Ik ging mij er meer om dat dierenwinkels best warm te krijgen zijn voor nakweek, moet de prijs wel interessant zijn. Uiteindelijk gaat het allemaal om geld
Ik vroeg me af of halfwas dieren ook goed voor een lange tijd aan land te houden zin net als Marmoratus. Dit zou al heel veel schelen in verzorging en opslag. Veel insecten zijn daarbij ook goed te kweken. oa fruitvlieg, bonenkevers, etc.
Citaat van: MartinS op augustus 31, 2011, 08:49:17 AM
Het argument van P. waltl, T. dobrogicus en A. mexicanum is een sterke!
Als het met deze soorten kan, kan het met Orientalis ook.
Dat vind ik dan weer niet, deze soorten zijn niet te vergelijken met C.orientalis...de europese soorten zijn beschermd en wilvang dus niet vanzelfsprekend. A.mexicanum is een CITES dier en met uitsterven bedreigd.
P.waltl is ook behoorlijk "zeldzaam" in het wild en worden in Spanje nagekweekt door overheidsinstanties.
C.orientalis is alles behalve zeldzaam en zal dat..ondanks de massale importen ook niet snel gaan worden. (volgens IUCN)
Citaat van: Steven De Craene op augustus 31, 2011, 09:24:47 AM
Begrijp me niet verkeerd hoor, ik wil zeker niemand overhalen om het niet doen. Ik heb hier gewoon niet zo'n goed gevoel bij. Als zo'n massief project van start gaat, moet je zowieso rekenen op de goedwil van vele mensen. Als na pakweg 10 jaar blijkt dat het project falikant faalt, zal het een stuk moeilijker zijn om in de toekomst nog mensen te vinden om zo'n groot project op te starten. Er moet vooral goed nagedacht worden vooraleer het van start gaat.
Al zou je het regionaal of alleen in je eigen woonplaats doen dan valt er al winst te halen. Al verkoop je 10 mensen per jaar via de dierenwinkel gezonde dieren die daar gelukkig mee zijn ipv dat ze met zieke dieren thuis komen heb je al winst. Maar het gaat natuurlijk allemaal om geld, uiteindelijk blijft de kachel niet roken van goodwil.
De enige manier om massa-import van wildvangdieren echt effectief tegen te gaan is strengere wetgeving én controle
De reden dat marmers, dobrogicus en axo's niet via wildvang worden aangeboden is enkel door de wetgeving en de controle hierop.
Het kweken van een paar honderd of duizend orientalisjes gaat de wildvang echt niet tegen. De groothandels kunnen ze momenteel kopen voor 85 cent per stuk als je er meer dan 200 koopt. Daar kun je met de beste bedoelingen niet tegenop kweken.
Officieel is de uitvoer van alle salamanders uit China verboden, maar ze komen nog steeds in grote aantallen binnen. En zeg nou eerlijk, als er een partij Shanjing of welke mooie salamander dan ook binnen komt staan we met zijn allen te dringen om dieren te kopen, dus volgens mij.. Verbeter de wereld en begin bij jezelf. Koop 0 wildvang.
Ik vind jullie actiebereidheid trouwens wel mooi om te zien.
Maar wat dacht je trouwens van alle wildvang aquariumvis die binnen komt? dan zijn die orientalisjes maar een druppel op de gloeiende plaat. Zo lang de politiek wereldwijd geen actie onderneemt kunnen we proberen wat we willen maar bereiken we niks.
Ik denk, dat zoals Martin zei, je kunt wel lokaal het verschil maken, door in je eigen omgeving enkel nakweekdieren aan te bieden aan die wilnkels. Het idee dat je globaal, en zelf alleen al nationaal het verschil kunt maken door zo veel te kweken lijkt me een vrij naief idee.
Citaat van: Rob Keulers op augustus 31, 2011, 09:44:16 AM
Het kweken van een paar honderd of duizend orientalisjes gaat de wildvang echt niet tegen. De groothandels kunnen ze momenteel kopen voor 85 cent per stuk als je er meer dan 200 koopt. Daar kun je met de beste bedoelingen niet tegenop kweken.
Het merendeel van die dieren is al dood voor het in de winkel komt. Daarna sterven er ook nog veel beesten in de winkel, of de net gekochte.
C. orientalis is een van de meest gehouden salamandertjes in de liefhebberij, maar in vergelijking tot andere algemene soorten, ook een van de slechtst gekweekte. De prijzen die groothandels betalen voor die salamanders is inderdaad erg laag, maar als we ze in grotere hoeveelheden kweken, en dan ook aanbieden buiten de vereniging en het forum om (Marktplaats e.d.) kunnen we er misschien wel voor zorgen dat het voor winkels niet meer interessant is om dieren aan te schaffen bij groothandels, omdat ze toch overal makkelijker te verkrijgen zijn (en dan gezonde nakweek).
Het zal volgens mij niet lukken om de aantallen dieren die in NL verkocht worden na te kweken. Als bij de Hornbach in Kerkrade nieuwe orientalis binnen zijn (50 stuks) zijn die binnen een week uitverkocht. Da's een van de honderden winkels in Nederland.
Nogmaals ik vind het een mooi initiatief, en wens iedereen heel veel succes, maar verwacht dat de uiteindelijke uitkomst zwaar gaat tegenvallen. Zie mijn posts maar als stimulans om mijn ongelijk te bewijzen ;)
Veel komen denk ik terecht in een tropisch aquarium, waar ze al niet lang meer leven. Veel mensen zullen het wel normaal vinden, en doodgewoon weer nieuwe halen, net zoals een goudvis.
Als je de markt kan voorzien van gezonde dieren, eventueel met een caresheet, hoeven mensen ook niet gauw nieuwe dieren aan te schaffen.
Er zit dus een vorm van 'awareness' kweken bij.
Ik weet dus niet of er een overkoepelende organisatie is voor dierenwinkels, maar dat zou zo'n instantie zijn die je kan benaderen. Als ze er aandacht aan besteden in iets van een vakblad, misschien is er dan iets aan te doen.
Massaal kweken alleen gaat het niet oplossen, dat is zeker waar. Maar voordat je gaat voorlichten, moet je wel flink wat dieren hebben als nakweek, anders schiet het ook niet op.
ikzelf denk ook dat je ook de publieke opinie moet beïnvloeden. de meeste mensen weten niet of denken er niet bij na dat ze wildvang kopen. Toch denk ik dat je best in ieder geval lokaal iets kan doen.
Op dit moment zijn we in grote mate met dit Topic elkaar aan het beínvloeden,(je moet ergens beginnen ;) ) Met het begin van uitbreng van dit idee,begint al de beínvloeding van de "buitenkern".
Laat het het inderdaad een stimulans zijn dat er "tegenwerpingen" zijn en begin gewoon.
Ik heb naar alle waarschijnlijkheid al een winkel in Nederland die hier aan mee wil werken door gekweekte dieren in te kopen.
Ik hoor nog 'hoe of wat' en hoor ook graag van mensen die dieren hebben om aan te bieden.
Petro
Door mensen met een idee zoals dat van Joost vliegen we nu in vliegtuigen over de hele wereld en zijn we zelfs als mensheid op de maan geraakt. Soms moet je hoog mikken om ergens te geraken.
Ikzelf ben geen houder van Cynops en zal dat ook niet snel worden, maar gezien de reacties op het forum zijn er genoeg mensen die wel mee kunnen doen. Als die mensen C. orientalis nakweken dat het succes van Alex met de marmer kweek alleen maar benadert, kun je al een verschil maken.
Wanneer is dit plan geslaagd? Als er geen C. orientalis meer uit China wordt gehaald? Of als mensen hier binnen en buiten de vereniging mee bezig zijn en energie in stoppen?
@Joost: Goed idee, go for it!
ik wil wel helpen met mijn h. orientalis, en mischien kan ik mijn moeder overhalen cynops orientalis te scoren! ;D
Citaat van: angie op oktober 11, 2012, 05:29:43 AM
ik wil wel helpen met mijn h. orientalis, en mischien kan ik mijn moeder overhalen cynops orientalis te scoren! ;D
Dat zijn dezelfde Angie. Cynops orientalis heet tegenwoordig Hypselotriton orientalis.
o oke dat wist ik niet ;D
Maar je mag zeker mee doen hoor. :)
Jippie!! ;D ;D ;D
:-\ salamandernamen uitspreken gaat echt NIET makkelijk met zo'n beugel!! :-[
;D
(en dan bedoel ik wel zo'n megading!)
Oppassen in de buurt van magneten dus... :D
Haha ;D ;D
;D ;D voortaan niet meer boven de bak van de axo's slapen (hoogslaper) straks ben ik m'n beugel kwijt! :D ;D :D
Hehe, ik moet gelijk denken aan iemand van vroeger met zo'n ding. Als die iets wil zeggen: hhzzllbbslllzezeaz XD
tja heb ik ook hoor! ;D ;D
Zijn jullie al aan het kweken? Ik weet dat het al heel lang geleden is maar ik wil de uitslag graag horen :)
Groeten, Twan
Ik ben er druk mee bezig, en ik hoop anderen ook. Dit is wel een plan wat jaren duurt. Ik ben op dit moment bezig een redelijk grote kweekgroep op te zetten. Kweken gaat voorlopig wel gewoon door, maar op echt grote schaal zal nog 1-2 jaar duren voor mij.
Dus de salamandertjes die ik van jou krijg komen uit die grote kweek groep?
Ik wil misschien ook wel helpen maar aangezien ik nog een groentje ben laat ik het maar even links liggen haha ;D
Nee, dat zijn nakweekdieren uit mijn originele groep en nakweek van Niels en Kimmy.
zit er eigenlijk ook nog wat van mij bij?
Citaat van: stijnzeger op mei 02, 2013, 04:59:55 PM
zit er eigenlijk ook nog wat van mij bij?
Ja, bij mijn toekomstige grote groep inderdaad.
@joost oh oke ;)
Wij kweken volgend jaar weer wat harder mee, maar dit jaar laten we de eitjes in de bak zitten. Gezien het vele Java mos zullen er toch wel wat uitkomen en uitgroeien tot volwassen dieren, maar het aantal van vorig jaar gaan we daarmee niet redden.
ik heb dit jaar ook niet gekweekt, het kan nog. maar vind het niet zo nodig. ik heb nog van afgelopen jaar.
ook de eitjes van de T. marmoratus komen allemaal in de ouderbak uit.