Ik worstel met de vraag of ik mijn Marmers aquatiel moet gaan houden of gewoon in een terrarium setup waar ze nu in zitten moet laten...Met name omdat het geheel makkelijker word om te onderhouden en ik vind het mooier..En als ik ze aquatiel ga houden wat is de beste methode om dit te bewerkstelligen..Ik heb het al aan iemand gevraagd met (veel) ervaring..Maar ik wil graag verschillende ideeen/meningen over het onderwerp horen hoe jullie het zouden aanpakken ..
Zelf heb ik de helft van m'n marmergroep aquatiel opgekweekt, de andere helft op land. Het aquatiel maken heb ik geleidelijk aan gedaan, begonnen met 5cm water en een steen die nog net onder het waterniveau staat zodanig de beestjes constant met water in contact kwamen. Binnen no time waren ze volledig aquatiel en groeiden ze als kool.
Ik heb marmers na 2-3 maand op land te hebben gehad (na metamorfose) aquatiel gezet. Ook ongeveer 5 cm, maar dan zonder landgedeelte. De bak was wel volgestouwd met javamos, waar ze min of meer op konden rusten. Ze waren hier ook binnen aanzienlijk korte tijd volledig aquatiel.
Mijn gevonden juvenieltje heb ik geprobeerd aquatiel te krijgen, maar dat wilde niet echt lukken.
Ik heb mijn marmors nu al 1,5 jaar aan land.Zo lang dit perfect gaat ,denk ik dit ook zo te houden.
Waarom:
1. Ik zie ze alle vier nog steeds verscheinen, en zoeken naar het eten. (vaak met geweld(Altijd weer leuk om te zien))
2. onderhoudsvriendelijk(wel goed vochtig houden)
3. schitterende bak met mos,hout, stenen en varens
Nadeel: ze worden wel erg dik zonder al die beweging :D
Heb wat Marmers van Joost overgenomen en idd volledig aquatiel. Zolang mogelijk wil ik ze aquatiel houden. Vind een aquatiele bak makkelijker te onderhouden en voeren van bijvoorbeeld wormen gaat een stuk eenvoudiger. Ze eten geweldig en groeien als kool.
Ik heb mijn Marmoratus nog steeds op het land zitten..Nog geen tijd gehad om ze over te zetten ,misschien vandaag ..
Mijn marmers hebben eigen keuze, water, vochtig gedeelte, droog gedeelte. Er zijn twee marmers volledig aquatiel, deze brengen zo nu en dan wel eens een dagje door op het land maar dat is zeldzaam. De andere 9 zitten op het land, overdag zitten ze op het echt droge gedeelte. 's avonds en 's nachts zitten ze aan de rand van het water, en hangen ze er soms half in. Maar ik heb ook nog niet echt seizoenen in mijn bak, het is 's winters wel wat kouder maar niet zoveel als in hun natuur.
Hee Andre,
Ik ben wel erg benieuwd, Heb je geen fotos van je bak?
Ik heb al mijn marmers op het moment op het land zitten. De hele winter zal dit ook zo blijven en van de zomer gaan de grootste weer een periode het water in.
Heb ze nu op het land. Doe ze in het voorjaar weer het water in, en in de zomer (eind Augustus)weer op land. Dan worden ze goed vet zoals Jeroen al zei en kunnen ze er van de winter weer van profiteren. Ook zie ik als de temperaturen weer boven nul komen dat ze al weer aan de wandel gaan.
Met aquatiel opkweken heb ik geen problemen gehad heb ze vanaf dat ik ze kocht (april 2009) tot dit jaar eind Augustus aquatiel gehouden, ging perfect. 60 cm bak met ongeveer 20/30 cm water en grind erin planten erin en ze waren zo aquatiel.
Jup. dat ging bij mij ook zo. Ik hoevde ze maar in het water los te laten, wat voer erbij en ze waren vrij wel meteen aquatiel. Ik heb ze op land gebracht vanwege een ooginfectie .. deze is aan land gelukkig vanzelf gegaan.
Ik had nog beloofd om wat foto's van mij bak hier neer te zetten, de afmetingen zijn 125x50x50.
Het is opdegeeld in twee delen, water en land. Het water staat 25 cm hoog, en is rijk aan waterplanten, en wat stukken hout. De overgang naar land heb ik met stukken hout gedaan, en de wortels van de varen helpen hier bij. Het donker bruine wat je ziet is ondertussen uitgedroogd mos, ik hield het niet vochtig genoeg voor dat mos, nu het ik het uit elkaar getrokken. Onder dit mos blijft het mooi vochtig, dit beschermt de salamanders ook tegen de zon die er soms wel is op wil staan. verder ligt er nog wat hout en houtsnippers. En natuurlijk een varen die behoorlijk uit wil breiden, dus ik snoei ook wel eens.
voor tips of en opmerkingen staat ik natuurlijk open ;)
En natuurlijk zit er nog een fototje van een bewoner bij
Schitterende bak Andre!,niets verkeerds aan op te merken maar om jalours op te worden :)
Ik denk dat velen eerder bij jou voor tips moeten zijn dan andersom !
Dankje Jeroen :D
Ik dacht dat ik ergens wel eens had gelezen dat je ook de grond wel eens moet vervangen om ophoping van bepaalde stoffen te voorkomen. Maar ik weet niet in hoevere dit waar is, Heeft iemand hier ideëen over?
Groete André
Na verloop van tijd stapelen afvalstoffen zich op in de bodem. Je ziet dit verder niet, maar je salamander kan er aan dood gaan. Je dier krijgt een doffe huid en sterft vrij snel daarna.
Bij alle landbewonende salamanders is het belangrijk om regelmatig de bodem te verversen. Met name bij gravende soorten is dit van belang (tijgers bijvoorbeeld).
Zeer mooie bak Andre,
Zeer goed gemakt.
Zoals Rob zei, moet je inderdaad de grond regelmatig verversen maar dat kan makelijk gedaan worden zonder dat de planten er onder lijden. Meestal groeien ze nog beter na de verversing. ventilatie is ook belangerijk voor de planten.
Ik heb verder geen ervaring met marmers in een terrarium maar omdat ik zelf Portugees ben, ken ik ze van "buiten".
In het midden en noorden van Portugal zie je ze in oktober/december de water in gaan maar in zeer droge winters vind je ze de hele jaar door op het land.
Ik neem aan dus dat in een terrarium moet je ( mischien ) meer doen dan allen het water niveau veranderen om ze aquatisch te krijgen. Een temperatuur verandering kan helpen.
In zeer warme streken gaan de dieren na een temperatuurdaling en stijgende water aquatisch worden en houden meestal geen winterslaap.
In gematigde streken houden ze hun winterslaap in het water OF aan land en worden bijna allemal aquatisch in lente na een temperatuurstijging.
Temperutuur is dus ook belangerijk.
Groetjes,
Louis
Andre, Je hebt me goed geinspireerd met je bak. Ik ben vandaag druk in de weer geweest. Ik zal binnekort wat fotos posten. :)
@ André :Dat is inderdaad een mooie bak..Ik heb net 4 T.Marmoratus(2.2) overgeplaatst naar mijn nieuwe bak om ze daarin aquatiel te gaan houden..Eén van de vrouwtjes dook na een paar seconden gelijk het water in..De anderen kijken alleen maar naar het water vanaf de rand..De hoogte van het water is ongeveer 5 cm's en veel waterpest erin waarop ze kunnen rusten..Het landgedeelte is een stuk schors(waar ze met gemak op kunnen klimmen) met wat mos erop zodat ze zich kunnen verschuilen..
(http://i56.tinypic.com/2qtg8e9.jpg)
110108 170401 (http://www.youtube.com/watch?v=_vaHMBK5cQs#ws)
Indrukwekkend hoor Jeroen! Altijd leuk om dit soort filmpjes te zien. Erg inspirerend ;)
De oorspronkelijke inspiratie komt vanuit Andre.:D Ik heb de verhoging niet met een scheiding van glas gemaakt maar een verhoging met foom. Ooit eens een tip van Harry geweest. Werkt ook heel goed. Hier tegen aan heb ik dan een groot stuk hout er tegen aan gezet en wat stenen. boven op grind aan gevuld en langs het foom met een mes of voorwerp het grind doorsteken. Daarna heb ik het land gedeelte nog wat opgevuld met repti bark. Evenwicht tussen droog en nat moet je een beetje afwegen, door op sommige plekken wat meer grind. Waterval is eenvoudig gemaakt door een slang aan de filter te koppelen.
Hey Wesley
Welkom op het forum!
Heb je al een groep of ga je er nog mee beginnen? En hoe groot is/wordt je groep?
Ik heb ook een opzet met eigen keuze voor de salamanders zoals je hierboven had kunnen zien.
Ik heb nu 5 marmers aquatiel zitten, maar dus geheel zonder dwang, ze zijn zelf aquatiel geworden. Ik merk wel dat als ik het voeren in het water minder goed bij houd dat ik ze soms op het land gedeelte tegen kom. Bij mij zijn nu van de 11 dieren 5 aquatiel, de eerste sinds november ongeveer. Bij mij heeft het watergedeelte ongeveer 6 maanden gedraait voordat er ook echt dieren in gingen zwemmen. Het is aan je zelf of je het waard vindt om deze ruimte beschikbaar te stellen terwijl er dus nog maar weinig gebruik van gemaakt wordt. Ook kan het lastig zijn met kweken als er maar weinig dieren aquatiel zijn.
Gr. André
Lees je eens uitgebreid in, neus eens rond ook op andere sites (google op caudata culture) en bedenk niet teveel eigen theorieën over dominantie en groei, das mijn tip.
Wat ook helpt is even posten (of in je profiel zetten waar je woont) en dan op bezoek gaan bij een wat meer ervaren salamanderhouder in de buurt, daar kun je een boel van opsteken.
Waar je altijd naar kan/moet kijken is het natuurlijke gedrag, deze dieren hebben van nature een aquatiele en een land periode, dat heeft te maken met de tempratuur en is dus seisoens gebonden. ik kan bij mijn dieren wel een beetje zien wie de grote eters zijn, maar er zit ook verschil in formaat tussen man en vrouw. ook de kleintjes gaan heel goed. Bij mij is de kleinste ongeveer 12,5 cm en de grootste 14,3 cm. Volgens mij niks om me druk om te maken.
Ik weet niet of Alex nog steeds in grote getale marmers heeft, maar ondertussen wordt er druk gekweekt door verschillende leden van het forum, dus nakweek zal er wel zijn. Ik heb nu ook ongeveer 40 larven zitten. Een bezoek bij een ervaren salamanderhouder is zeer aan te raden, help vooral met de kleine dingen die hier voor logisch worden gezien.
Groeten André
Aan land zullen de dieren sowieso niet gauw om voedsel vechten. In het water voer je de dieren die minder krijgen, of moeite hebben met het vinden van het voedsel door de opwinding, gewoon wormen bij doormiddel van een lange pincet. Duurt misschien wat langer maar werkt perfect. Bij Fruitvliegen voeren in het water heb ik gemerkt dat hierbij ook niet gevochten wordt.
Ik denk dat er altijd sterkere en zwakkere beesten bij zitten. Zelfs als je er maar 1 houdt zou het nog een langzame groeier kunnen worden. Salamanders zijn 'gemaakt' om veel nakweek te krijgen, zodat er van die honderden larven altijd wel een paar sterke overleven.
Dat zie je dus ook terug in de opkweek, de een groeit sneller dan de ander. Dat heeft dus (bij marmers in elk geval) niet zo veel met dominantie te maken.
zo'n bak met land en watergedeelte is trouwens een top idee en klinkt herkenbaar, maar in de praktijk zitten de dieren óf op het land, of in het water. Ik zou marmers een periode volledig op het land houden, daarna een paar maanden volledig aquatiel. Dat is veel simpeler.
In Frankrijk zul je marmoratus ook maar een paar maanden per jaar in het water aantreffen. De rest zitten ze op vochtige plaatsen op het land.
Ik heb een "zwevend land" gedeelte voor me marmers. Dit ziet vast aan de achterkant en de zijkanten en de dieren kunnen dus op het land en in het water ten alle tijden en ook onder water onder het land gedeelte zitten, om zoveel mogelijk gebruik te maken van de ruimte. Ik heb op het moment 8 op het land en 3 in het water.
Hey Naeff002, heb je hier ook foto's van. Ik maak gebruik van dezelfde soort techniek om ook zoveel mogelijk ruimte te gebruiken. Ik ben wel benieuwd hoe het er bij jouw uitziet.
Ik heb er hier een paar foto's van staan
http://www.salamanders.nl/forum/fotos-en-filmpjes-20/triturus-marmoratus-4381/
Duidelijk! Heb je ze hier het hele jaar door in zitten?
Ik heb deze bak nog niet zo lang maar dat was ik eigenlijk wel van plan.