Het Salamanders.nl Forum

Soorten en Geslachten Discussies => Krokodilsalamanders (Tylototriton- en Echinotriton-soorten) => Topic gestart door: Harry op juni 18, 2008, 05:17:25 PM

Titel: mijn nieuwe tylototriton soort
Bericht door: Harry op juni 18, 2008, 05:17:25 PM
Vandaag hele bijzondere dieren gekregen.
Een nieuwe tylototritonsoort uit het asperrimus complex denk ik. 2 rode knobbels aan beide zijden van de kop. Ik heb er 9 en ze zijn goed gezond en verblijven deels in het water en ook op het land in een aquaterrarium.

hier de foto's van mijn nieuwe dieren
Titel: Re: mijn nieuwe tylototriton soort
Bericht door: Harry op juni 18, 2008, 05:20:02 PM
ze zitten een beetje in tussen taliangensis en asperrimus, eerst de dieren maar eens laten wennen alvorens ik naar de geslachten ga kijken. voordeel is dat het jonge dieren zijn die ook graag het water in gaan

Titel: Re: mijn nieuwe tylototriton soort
Bericht door: driessens rudi op juni 18, 2008, 05:49:28 PM
Wie was dat nu ook alweer die enige tijd geleden beweerde dat hij ging stoppen met salamanders........... ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D
Titel: Re: mijn nieuwe tylototriton soort
Bericht door: Harry op juni 18, 2008, 05:52:20 PM
ach af en toe een beetje voor de hobby maar geen grote kweek meer binnen heb ik alleen kweichowensis en asperrimmus en buiten hoef ik niks te doen aan de buitenter. De kamsalamandersoorten doe ik niet meer kweken dat laat ik aan alex over. tyloprojecten doe ik nu.
Titel: Re: mijn nieuwe tylototriton soort
Bericht door: alibombali op juni 18, 2008, 06:05:02 PM
ja, ho ho...Alex en Petro zijn natuurlijk ook met een tyloproject bezig...
Titel: Re: mijn nieuwe tylototriton soort
Bericht door: driessens rudi op juni 18, 2008, 06:18:57 PM
Harry, ik bedoelde dit als grapje!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ;)
Titel: Re: mijn nieuwe tylototriton soort
Bericht door: Harry op juni 18, 2008, 06:54:54 PM
snap ik rudi,
en alex, maar dit is pas een echt unieke soort die volgens mij nog geen officiele naam heeft. Het zijn mooie gezonde dieren. Ik had er enkele in het water gezet om te kijken wat ze deden. ze zonken gelijk w 1 wilde in het water blijven en de andere gingen na een tijdje toch op land. Ik ga ze dus toch op land houden, maar wilde ze graag laten vervellen. Het zijn mooie jonge dieren net als alex shanjing en dat belooft meestal veel voor de kweek
dus volgend jaar een nieuwe tylosoort proberen te kweken.
Titel: Re: mijn nieuwe tylototriton soort
Bericht door: Jef Janssens op juni 18, 2008, 07:21:24 PM
spannend!
heb je ook een vindplaats?
Titel: Re: mijn nieuwe tylototriton soort
Bericht door: Harry op juni 18, 2008, 07:26:14 PM
helaas niet
Titel: Re: mijn nieuwe tylototriton soort
Bericht door: ®ob op juni 18, 2008, 07:27:26 PM
wat een aparte soort Harry, cool!

Toch vind ik het eigenlijk niet juist dat er dieren in de hobby verschijnen die nog niet eens officieel beschreven zijn. Zorg maar dat je er goed mee kweekt, dan hoeven er niet al te veel dieren uit het wild gehaald te worden om een stabiele kweek op te zetten.

Enne, ik kan me inderdaad een heleboel mensen voor de geest halen die tylototritonsoorten kweken op het moment. Het lijkt wel of Alex en jij de enige kwekers zijn zo?
Titel: Re: mijn nieuwe tylototriton soort
Bericht door: alibombali op juni 18, 2008, 07:35:13 PM
oja...Rob.....als een onbeschreven soort bij Harrie terecht komt, komt hij natuurlijk niet in ''de hobby'' terecht!!!  ;)
Titel: Re: mijn nieuwe tylototriton soort
Bericht door: Harry op juni 18, 2008, 07:35:43 PM
Ben blij dat er eindelijk veel mensen met tylo's aan de slag gaan wat dat is hard nodig!!
Titel: Re: mijn nieuwe tylototriton soort
Bericht door: ®ob op juni 18, 2008, 07:40:39 PM
Alex, ik bedoel alleen te verwoorden dat ik het jammer vind dat dieren al weggevangen worden voordat er ook maar enig wetenschappelijk onderzoek naar ze is verricht. Laten we hopen dat ze snel beschreven worden.
Titel: Re: mijn nieuwe tylototriton soort
Bericht door: Harry op juni 18, 2008, 07:47:29 PM
ze zijn al een jaar in omloop en heb ze ook op caudata.org gezien. Moet ongetwijfeld meer over te vinden zijn. Misschien weet wouter meer?
Titel: Re: mijn nieuwe tylototriton soort
Bericht door: Mark op juni 18, 2008, 09:40:36 PM
Tja ik heb hier ook altijd gemixte gevoelens bij. Soorten zoals deze, die wellicht in de toekomst ooit als (onder)soort beschreven gaan worden maar nu al uit het wild gevangen worden. Het is te hopen dat handelaren ze niet in het oog krijgen, want dat leidt tot grote schade aan de in situ populaties.

Jullie hebben inderdaad gelijk dat er tegenwoordig beter gekweekt wordt met Tylo soorten, en dat is ook zeker een goede zaak. Maar als je de balans opmaakt van het aantal geimporteerde dieren tegenover de nakweek dan is dat toch wel een zeer negatief saldo! Plus dat het nog bijna altijd verrucosus en shanjing betreft (en wat kweichowensis), met soorten als taliangensis, wenxianensis, vietnamensis en asperrimus wordt nauwelijks gekweekt.

Een ander puntje dat ik nog even wil opmerken is dat wildvang slechts zelden stopt door het aanbod van nakweek. Kijk naar verrucosus; vanuit het stamboek hebben we die weer helemaal terug gebracht in de hobby, ondermeer in Nederland, toch worden ze nog steeds geimporteerd...
Titel: Re: mijn nieuwe tylototriton soort
Bericht door: ®ob op juni 18, 2008, 09:45:03 PM
Wie heeft dan nog import verrucosus Mark?
Titel: Re: mijn nieuwe tylototriton soort
Bericht door: Harry op juni 19, 2008, 04:35:47 PM
prioriteit 1 vind ik dat er kennis komt over hoe de soorten gehouden en gekweekt kunnen worden in gevangenschap. zodat bij verstoring van de biotoop of wildvang de soort niet verloren gaat. Wil je de handel stoppen dan moet je net als alex en ik grote hoeveelheden kweken en ook zorgen dmv kennisoverdracht en beursbezoek dat de dieren bij potentiele wildvangkopers terecht komen.

Immers na het kweken van een paar honderd T. dobrogicus is deze soort alleen als nakweek in de handel gekomen en zijn er nooit meer wildvangdieren verkocht evenals T. karelinii en T. carnifex
Zonder startdieren was dit nooit gelukt. en met kweichowensis gaat het nu ook al de goede kant op heb alweer 34 mooie dieren gekweekt

En iedereen weet hoe moeilijk het is om aan gezonde startdieren uit China te komen waar zowat alles wordt opgegeten!!

Ik vind de dieren een aanwinst. Als we in zo'n vroeg stadium van ontdekking al kunnen kweken met deze gezonde dieren kunnen we meerdere wildvang voor zijn.

Ben nog benieuwd of Wouter iets meer weet en Mark als je foto's van deze dieren wilt gebruiken voor tylototriton.org is dat ok

Ik wil graag meer over deze dieren te weten komen want ze zijn al 1 jaar geleden ontdekt. Daar moet inmiddels toch al iets over geschreven zijn????????

.
Titel: Re: mijn nieuwe tylototriton soort
Bericht door: Harry op juni 20, 2008, 03:29:39 PM
Eindelijk informatie gekregen waar de dieren zijn gevonden

Hunan Zuid China
Titel: Re: mijn nieuwe tylototriton soort
Bericht door: Mark op juni 20, 2008, 03:38:49 PM
CiteerEindelijk informatie gekregen waar de dieren zijn gevonden

Hanan Zuid China

Als in het eiland Hainan?
Titel: Re: mijn nieuwe tylototriton soort
Bericht door: Wouter op juni 20, 2008, 03:54:39 PM
Terwijl ik aan het typen was plaatste Mark het bovenstaande bericht, ik moest ook meteen aan Hainan denken. De T. hainanensis die ik ken hebben dorsolaterale wrattenrijen, dat missen deze dieren. Dat sluit naar mijn mening T. hainanensis echter niet direct uit. Waar heb je deze dieren op caudata.org gezien Harry?

Alle zuid-Chinese en Vietnamese T. asperrimus varianten waarvan ik foto's heb gezien, hebben wel dorsolaterale wrattenrijen, dus het is nogal opmerkelijk dat deze dieren ze niet hebben.

Ik zat overigens een week op Texel, vandaar dat ik niet op mails/posts kon reageren.
Titel: Re: mijn nieuwe tylototriton soort
Bericht door: Harry op juni 20, 2008, 04:03:53 PM
sorry foutje

Hunan

Hunan (http://en.wikipedia.org/wiki/Hunan)
Titel: Re: mijn nieuwe tylototriton soort
Bericht door: Harry op juni 20, 2008, 04:08:18 PM
wouter op caudata.org staat het by red dragon als new subspecies of T asperrimus

Het dier naast de larven

link caudata.org (http://www.caudata.org/forum/showthread.php?t=49087)
Titel: Re: mijn nieuwe tylototriton soort
Bericht door: Wouter op juni 20, 2008, 07:43:50 PM
Harry, de dieren die jij zelf hebt lijken door de grootte (ze zijn nog jong mailde je, volgens mij zijn ze al volwassen), de platte kop en het gebrek aan de dorsolaterale wratten enorm veel op Tylototriton wenxianensis!

Als je in de database van globalamphibians.org kijkt, zie je dat het verspreidingsgebied van T. wenxianensis uit 3 aparte gebieden bestaat, waaronder een heel klein noordelijk stukje van Hunan.

Ik vind de dieren op caudata.org wel duidelijk T. asperrimus... het lijkt wel of jij andere dieren hebt! De rode paratoiden zeggen niets, deze komen bij meerdere Tylototriton en Echinotriton soorten voor.
Titel: Re: mijn nieuwe tylototriton soort
Bericht door: Pamela op juni 27, 2008, 04:03:05 PM
Volgens mijn contact in Hongkong gaat het hier om een afwijkende en niet beschreven vorm van Tylototriton asperrimus. De lengte van de salamanders varieert van ruim 10 tot 12 cm. Mogelijk dat de dieren nog niet volgroeid zijn. De salamanders zijn donker grijs van kleur alleen de teenpunten, de onderkant van de staart en een knobbel op de verdikkingen achter de kop zijn oranje. De oranje knobbels die corresponderen met de uiteinden van de ribben die gewoonlijk wel aanwezig zijn bij T. asperrimus ontbreken bij deze vorm. Op basis van uiterlijke kenmerken (vorm van de kop) neem ik aan dat beide geslachten bij deze zending zijn vertegenwoordigd.

De knobbels aan weerszijden van het hoofd lijken bij de vrouwtjes minder fel rood gekleurd dan bij de mannetjes.

Daar ik ook wenxianensis heb gehad weet ik zeker dat het geen wenxianensis is. Ik denk dat ik 5,5 heb. De dieren doen het goed en eten al wasmotrupsen


Titel: Re: mijn nieuwe tylototriton soort
Bericht door: Wouter op juni 27, 2008, 04:15:48 PM
CiteerDe oranje knobbels die corresponderen met de uiteinden van de ribben die gewoonlijk wel aanwezig zijn bij T. asperrimus ontbreken bij deze vorm.

Dit is heel apart, aangezien onder andere dit kenmerk T. asperrimus van T. wenxianensis onderscheid. Overigens hadden de individuen van deze nieuwe Tylototriton "soort" op caudata.org wel knobbels, dus ik raak hier even de weg kwijt?

CiteerOp basis van uiterlijke kenmerken (vorm van de kop) neem ik aan dat beide geslachten bij deze zending zijn vertegenwoordigd

Ik weet dat Ad hierover een artikel heeft geschreven in de nieuwsbrief, dit ging echter over T. shanjing, is niet bevestigd, en absoluut niet te gebruiken voor T. wenxianensis of T. asperrimus aangezien die een compleet andere schedelmorfologie hebben, in vergelijking met T. shanjing maar ook met elkaar.

Conclusie; ik snap het niet. Deze dieren lijken door afwezigheid van de knobbels niet op die van caudata.org, en kunnen door deze afwezigheid eigenlijk geen T. asperrimus zijn. Zeker een nieuwe vorm, daar heb je helemaal gelijk in, maar naar mijn mening eerder van T. wenxianensis. Daar komt bij dat T. asperrimus tot 200 mm groot word; als je echt geslachten kan zien bij deze dieren zijn het zeker T. wenxianensis, want die worden maar 160 mm en kunnen dus met 100-120 mm al geslachtsrijp zijn.
Titel: Re: mijn nieuwe tylototriton soort
Bericht door: Wouter op juli 01, 2008, 04:59:58 PM
Ik kom er overigens net achter dat ze deze dieren nu ook in een Duitse groothandel hebben; wel op sterven na dood.
Titel: Re: mijn nieuwe tylototriton soort
Bericht door: Pamela op juli 05, 2008, 05:14:47 PM
ik heb de dieren in duitsland niet gezien maar daar staan ze op de lijst onder de naam echinotriton wenxianensis

Titel: Re: mijn nieuwe tylototriton soort
Bericht door: Harry op juli 09, 2008, 11:21:37 AM
Heb vandaag de dieren verschoont en ze zien er prachtig dik uit (op wasmotrupsen)
wel een heel opvallend ding

de dieren vertonen direct zodra ik de bak opendoe een flinke unkenreactie. Staart omhoog krullen en verstijven en dan zien ze eruit of ze morsdood zijn en platgetrapt. Zo overdreven heb ik dit bij nog geen enkele soort gezien!!