Nieuws:

Dit is een backup van het oude forum, bedoeld als naslagwerk.



-menu

Toon bijdragen

Deze sectie stelt je in staat om alle bijdragen van dit lid te bekijken. Je kunt alleen de bijdragen zien waar je op dit moment toegang toe hebt.

Toon bijdragen-menu

Topics - Sergé Bogaerts

#2
Algemene Discussie / nieuws over Bs.
november 03, 2014, 08:39:37 AM
Europese salamanders bedreigd door Aziatische schimmelziekte

Bericht uitgegeven door Stichting RAVON op vrijdag 31 oktober 2014

In 2013 werd een salamanderetende schimmel (Batrachochytrium salamandrivorans) ontdekt die de Nederlandse vuursalamanders aan de rand van uitsterven heeft gebracht. Nu hebben wetenschappers ontdekt dat deze schimmel zich niet beperkt tot Nederland en ook niet alleen tot de vuursalamander. Het onderzoek, gepubliceerd in het toonaangevende wetenschappelijk tijdschrift Science, geeft aan dat de ziekte voor een groot aantal andere Europese salamandersoorten een grote bedreiging vormt.

Professoren An Martel en Frank Pasmans van de Universiteit van Gent (België) hebben het onderzoek geleid in samenwerking met nationale en internationale partners waaronder Vrije Universiteit Brussel (België) en RAVON (Reptielen Amfibieën Vissen Onderzoek Nederland). De onderzoekers hebben de impact van de schimmel op tientallen soorten amfibieën bestudeerd, afkomstig van vier continenten. De onderzoeksresultaten geven aan dat B. salamandrivorans erg gevaarlijk is voor salamanders, maar niet voor andere amfibieën zoals kikkers en padden.

De schimmel is momenteel in opmars in Nederland en België en zal zeer waarschijnlijk binnenkort andere landen bereiken.

Verschillende inheemse salamandersoorten, zoals de kamsalamander en de Alpenwatersalamander (zie foto), zijn net als de vuursalamander gevoelig voor de schimmel en sterven binnen korte tijd nadat ze ermee in aanraking zijn gekomen.

De ziekte is erg besmettelijk en kan gemakkelijk worden overgedragen tussen verschillende soorten salamanders. De schimmel is recent meegelift met Aziatische salamanders die via de dierenhandel in Europa terecht gekomen zijn. Aziatische salamanders worden over de hele wereld in grote aantallen verhandeld. Zo werden bijvoorbeeld in de jaren 2001–2009 meer dan 2,3 miljoen Chinese vuurbuiksalamanders geïmporteerd in Amerika. De Aziatische salamanders zelf ondervinden veel minder hinder van de infectie en kunnen overleven met de schimmel op hun huid. Het onderzoek toont aan dat de infectie al tenminste sinds 1861 circuleert in Azië.

Zie ook op het vlaamse journaal:

http://deredactie.be/cm/vrtnieuws/videozone/programmas/journaal/EP_141101_jozeven?video=1.2136143

Dringend advies voor salamander houders: werk hygienisch. Probeer zo veel mogelijk kansen op besmettingen tussen bakken te verhinderen. En als je ook veldwerk doet zorg dan dat je andere schoenen, schepnetten, bakjes etc gebruikt dan die waar je je dieren mee verzorgd.


#3
We (Frank Pasmans, Henry Janssen and Max Sparreboom) have combined our knowledge on keeping and breeding newts and salamanders together with help from experienced friends like Henk Wallays and Arnaud Jamin. We wrote a handbook that covers the key aspects to keep salamanders, newts and caecilians healthy and to propagate them in captivity, with the aim to provide not only hobbyists but also institutions (zoos, universities, etc.) with practical guidelines for establishing captive colonies.

Thanks to the excellent editorial work by Axel Kwet and our publishing house Natur und Tier Verlag, Münster the work is finally finished!

In the Year of the Salamander 2014, we can proudly present our book which will be in the shops in October!

It will be there in an English edition see http://www.chimaira.de/gp/product_info.php/info/p82523_Newts---Salamanders---8211--Keeping-and-Breeding.html

and a German edition http://www.ms-verlag.de/index.php?116&backPID=116&tt_products=4321

There are no plans for a Dutch edition.
#4
In het verleden werden er in tuincentra nog wel eens salamanders te koop aangeboden voor in de vijver. De grote tuincentra zeggen dat dit niet meer gebeurd. Maar is dat zo?

Ik verzoek jullie er een oog op te houden en mij via pm naam en adres van het tuincentra (met datum van waarneming) door te geven als je er nog ergens tegen komt. Waarnemingen uit het verleden heb ik niks aan, het gaat over nu en de komende maanden. Fotootje en soortnaam van de dieren ook graag!

Alvast heel erg dank voor jullie medewerking en ik hoop dat ik geen enkel mailtje krijg want dan heeft men geleerd van waarschuwingen in het verleden :-) Als er wel veel meldingen komen zal
dit wel tot een artikeltje leiden.
#7
Ik log net in en zie dat er 62 gasten online op de website zijn, dus allemaal niet geregistreerde bezoekers...wie zijn dat dan? En wat zoeken die? Webmasters: hebben jullie daar een antwoord op?
#8
Mededelingen en Nieuws / oude Lacerta's
augustus 07, 2013, 09:12:16 AM
Het tijdschrift Lacerta is een van de oudste terrarium en herpetologische tijdschriften ter wereld. Men is begonnen om de oude tijdschriften digitaal beschikbaar te maken en dus kun je vele leuke artikelen lezen, o.a. over salamanders :-) Ze gaan nu al terug tot 1988!

De toegang begint hier:

http://www.lacerta.nl/magazine-overzicht
#9
Het onderzoek van Ben Wielstra (en Pim Arntzen) heeft de naam Triturus arntzeni naar de prullenbak verworpen en vervangen door Triturus ivanbureschi.

Een interessant puzzelwerkje, want het bleek dat het type materiaal wat voor de beschrijving van T. arntzeni was gebruikt niet zuiver was.

Wielstra B, Litvinchuk SN, Naumov B, Tzankov N, Arntzen JW (2013) A revised taxonomy of crested newts in the Triturus karelinii group (Amphibia: Caudata: Salamandridae), with the description of a new species. Zootaxa 3682 (3): 441–453.

Wie was Ivan Buresch? Ik citeer: We dedicate the newly recognized species of crested newt to the memory of Dr. Ivan Buresch(1885-1980), scientific director of the Institute of Zoology, Sofia (see pp. 234-235 in Adler, 2012). Dr. Buresch, together with his assistant Jordan Zonkov, laid the foundation for herpetology in Bulgaria and indeed the Balkan region with the publication of the four part monograph, 'Untersuchungen über die Verbreitung der Reptilien und Amphibien in Bulgarien und auf der Balkanhalbinsel' (Buresch & Zonkow, 1933, 1934, 1941, 1942). The work is published in the Bulgarian language with extensive summaries in German. The compound name ivanbureschi was
chosen to avoid confusion with 'Triturus cristatus karelinii forma bureschi' (Wolterstorff, 1925) (nomen
illegitimum, Litvinchuk et al., 1999; Mertens & Wermuth, 1960).

Engelse naam: Balkan-Anatolian Crested Newt or Buresch's Crested Newt.
#10
Vanaf heden 22 mei gaan de Salamandra algira's die geen tingitana zijn maar wel uit Marokko afkomstig zijn en die door enkele van jullie worden gehouden (inclusief mijzelf...zie de laatste twee nummers van ons clubblad) met een nieuwe naam door het leven: Salamandra algira splendens. Naamkaartjes aanpassen dus  ;)

W. BEUKEMA, P. DE POUS, D. DONAIRE-BARROSO, S. BOGAERTS, J. GARCIA-PORTA, D. ESCORIZA, O.J. ARRIBAS, H. EL. MOUDEN & S. CARRANZA, 2013. Review of the systematics, distribution, biogeography and natural  history of Moroccan amphibians. Zootaxa  3661 (1): 001–060.
#11
http://www.nieuwsblad.be/article/detail.aspx?articleid=DMF20130215_00471376

UGent heeft lot vuur-salamander in handen

GENT - Het lot van de vuursalamander - en bij uitbreiding van alle amfibieën wereldwijd - ligt sinds kort in de handen van de afdeling Dierengeneeskunde van de Gentse universiteit. In Nederland valt de ene na de andere vuursalamander dood en niemand weet waarom. Als de oorzaak niet snel gevonden wordt, kunnen op termijn alle amfibieën uitsterven. UGent moet redding brengen.

De afdeling Dierengeneeskunde van de Gentse universiteit verkeert in staat van alarm sinds Ravon (Reptielen Amfibieën Vissen Onderzoek Nederland) bekend maakte dat in Zuid-Limburg, de streek rond Maastricht, de vuursalamanders bij bosjes doodvallen. Terwijl daar in 2008 nog honderden vuursalamanders rondkropen, blijven er daar nu nog slechts een handvol van over. Om het zwartgele beestje van de ondergang te redden, werden 37 exemplaren - de laatste? - voor onderzoek overgebracht naar Gent.

Quarantaine 'De vuursalamanders zitten in Gent omdat we hier een doctoraatsstudent hebben die zich bezighoudt met een schimmel die wereldwijd al heel wat amfibiesoorten heeft uitgeroeid', vertelt professor An Martel van de faculteit Diergeneeskunde aan de UGent. 'We houden de overgebleven Nederlandse vuursalamanders in quarantaine en hopen tegen de lente te weten waarom ze zo massaal sterven.'

Aanvankelijk dachten de onderzoekers dat de plotse sterfte veroorzaakt werd door het nitraat in de Zuid-Limburgse bodem. 'Maar ondertussen wijst alles in de richting van een infectieziekte. Alleen weten we nog niet welke', verduidelijkt Martel.

Het belang van dit onderzoek mag volgens professor Martel niet onderschat worden. 'De schimmelinfectie die nu al wereldwijd schade aanricht bij de amfibieën is ook lokaal begonnen. De kans bestaat dat we in Zuid-Limburg met iets gelijkaardig te maken hebben. Als we geen oplossing vinden, kan de vuursalamander uitsterven, net als alle andere amfibiesoorten. Dat zou ons ecosysteem enorm in de war brengen en een enorme invloed hebben op de mens. Je kan de situatie een beetje vergelijken met het uitsterven van de dinosauriërs.'

De vuursalamander komt ook in België voor, maar vanuit de Vlaamse Ardennen, Vlaams-Brabant en de Voerstreek is voorlopig nog geen massale sterfte gemeld.

Bron; nieuwsblad.be
#12
Donderdag 7-2-2013 was Freek Vonk bij DWDD om te vertellen over de uitstervende vuursalamander in Nederland (www.sosvuursalamander.nl). Bekijk het item hier: http://dewerelddraaitdoor.vara.nl/media/209889

P.s. het allerlaatste filmpje, een stukje van de paring bij Salamandra algira, is in december gefilmd door mij tijdens ons veldonderzoek in Marokko :-).

#13
Vanavond (do 7-2-2013) bij DWDD: Freek Vonk met vuursalamanders, kijken dus.
#14
(vul in of/or please fill in!)

Dear respondent

The amphibian specialist group is reviewing the role of privates in amphibian conservation and would like you to help by completing this survey. https://www.surveymonkey.com/s/TZDTN6P


You do not have to be a private amphibian carer to complete this survey.
...
The increasing number of threatened species, and the inability of institutions to care for all these species, makes the role of privates in amphibian conservation an increasingly important issue.

To provide the information we need as many amphibian lovers, keepers, and conservationists as possible to complete this survey.

The survey questions are simple and direct and the survey will only take about 10 minutes.

Our Open Access article with the survey information should be published within six months.

Thank you, Robert Browne
#16
Voor wie serieus met Neurergus soorten aan de slag wil, hier een handig artikel:

Conservation biology, husbandry, and captive breeding of the endemic Anatolia newt, Neurergus strauchii Steindachner (1887) (Amphibia: Caudata: Salamandridae). Sergé Bogaerts, Henry Janssen, Jennifer Macke, Gunter Schultschik, Kristina Ernst, François Maillet, Christoph Bork, Frank Pasmans, and Patrick Wisniewski. Amphibian and Reptile Conservation 6(4):9-29(e53).

Gratis downloaden:

http://www.redlist-arc.org/Current-Issues/Neurergus-Newts.html

#17
Bij deze dank ik iedereen die euro's in de pot heeft gestopt voor de vuursalamanders. In totaal is er 85 euro opgehaald. En het bestuur heeft ook toegezegd een flinke bijdrage te gaan geven.


Dank! Als er nieuws te melden is, dan zien jullie het uiteraard ook hier op het forum.

Met vriendelijke groet,

Sergé Bogaerts
#18
Wetgeving / Geen reclame voor de hobby....
juli 10, 2012, 01:47:48 PM
...als er weer eens uitgezette dieren opduiken. Gelukkig is er snel actie ondernomen.


http://www.natuurbericht.be/?id=8694&rss=1&utm_source=twitterfeed&utm_medium=twitter
#19
Kikkers en padden / Alytes muletensis
maart 28, 2012, 12:27:55 PM
Ik kweek al enige jaren Balearenvroedmeesterpadden. Je ziet ze niet veel, maar hoort ze wel regelmatig. Ik heb op dit moment redelijk wat larven zitten en doe ze als larf weg voor wie geïntereseerd is. De larven metamorfoseren bij een grote lengte, dus de jogne padjes kunnen al buffalowormpjes eten. Na twee jaar zijn ze volwassen. Ik heb een artikel geschreven dat gepubliceerd is in DN (Dendrobatidae Nederland), voor wie meer info wil stuur me een mailtje.
#20
A song about the axolotl....


The Axolotl Song

#22
Wetgeving / Nieuwe Wet natuur
november 10, 2011, 07:45:45 AM
De door dit kabinet voorgestelde wet Natuur vervangt de oude natuurwetten. Veel soorten worden vogelvrij verklaard. Ik moet me er nog verder in verdiepen maar als je een beetje hart voor de natuur in Nederland hebt kun je op de RAVON website lezen wat je kunt doen om in actie te komen:

http://www.ravon.nl/RAVON/Nieuws/Kominactie/tabid/1017/Default.aspx
#23
CNAH ANNOUNCEMENT
The Center for North American Herpetology
Lawrence, Kansas
http://www.cnah.org
18 May 2011

SALAMANDER SCIENTIST SOUGHT

Resource Staff Scientist
Conservation Headquarters
Missouri Department of Conservation
Jefferson City, Missouri

Salary Range: $35724 - $62952
Beginning Salary: $35724 - $37128 depending upon qualification.

Successful applicant provides the primary coordination of long-term Hellbender monitoring including coordination of field activities (surveys, personnel, and equipment). Conducts and coordinates data collection and data entry, manages and archives data sets related to Hellbender monitoring. Supervises and trains hourly employees to assist with data collection. Ensures collection, compilation, and entry of Hellbender data into Heritage EOR format and submits for QA/QC. Assists herpetologist with other Hellbender -related projects and planning as needed. Assists with design and preparation of research proposals, cooperative agreements, including joint management/research and interagency projects. Assists with the preparation of grant proposals to support work that will compile and interpret long-term Hellbender data. Compiles, tabulates, and analyzes data and creates images and graphs using established procedures for Hellbender monitoring; coordinates statistical analysis with Resource Science and coordinate with other support and management staff as necessary. Facilitates data transfer to the resource scientists and database managers. Prepares annual and special reports concerning progress on Hellbender monitoring and other related Hellbender research studies. Assists in preparation of popular articles, scientific manuscripts and papers, and makes presentations at intra- and interstate technical meetings and workshops with other state resource managers and scientists as related to Hellbender monitoring. Stays current on relevant ecological literature, including new or improved methods for monitoring, and conducts literature searches as required. Assists herpetologist with other relevant herpetofaunal surveys and projects. Assists with other projects seeking understanding of stream ecology and factors that influence stream life. Responds to public contacts (phone, e-mail, and letters) as necessary. Assists other Resource Science and other divisional personnel on projects as needed. Participates in Department training programs and serves on review teams and other special ad hoc committees. Develops professional skills through training, participation in professional meetings, conferences, and workshops. Performs other duties as required.

Graduation from an accredited college or university with a Bachelor's Degree in Fisheries, Biological Sciences, Zoology or closely related subjects, and three (3) years of progressively responsible professional experience in scientific research or fisheries management; or an equivalent combination of education and experience. A working knowledge of herpetology, population biology or conservation biology and stream ecology is required. Technical experience with ArcView, statistical programs, and Microsoft Access is desirable.

Ability to:
Accept all responsibilities of the job and assigned tasks.
Use provided computer technology to enhance the quality of work and programs.
Keep focused on understanding, anticipating and responding to the needs of customers.
Administer financial resources in a manner that instills public trust and accomplishes the Department's mission.
Accept change and new information and cope with job pressure and stress.
Identify internal and external politics that impact the work of the Department.
Define a problem, analyze relevant information, develop solutions and solve problems.
Maintain focus and intensity, and remain optimistic and persistent even under adversity.
Develop and sustain cooperative working relationships.
Demonstrate technical proficiency in areas of responsibility.
Create and sustain an atmosphere in which timely, quality information flows between self and others and to express facts and ideas in a convincing manner whether one-on-one or within or before groups.
Take a long-term view of the Department's or Unit's direction and articulate a vision that integrates key program goals, priorities, values and other factors.
Demonstrate regular and predictable attendance.
Maintain focus and intensity, and remain optimistic and persistent even under adversity.
Express oneself clearly and concisely, both orally and in writing.
Give overall guidance and direction to hourly staff and assure projects are carried out in achieving an efficient and productive operation.
Ability to swim and snorkel.
Ability to work outside in adverse weather conditions and perform tasks requiring strenuous physical activity.
Work out-of-doors in extreme hot or cold temperatures.
Use ArcView GIS software.
Operate a motor vehicle.
Obtain a valid Driver License by date of hire.
Operate canoe, boats and motors in safe and prudent manner.
Make multiple overnight trips on a weekly basis throughout the year.
Travel and work for up to two weeks away from official domicile.
Able to work long days (i.e., greater than eight hours), evenings, Saturdays and Sundays when needed. This position has been determined to be exempt according to the Fair Labor Standards Act. Employees must agree to accept compensatory time off in lieu of cash payments in accordance with the Department's Compensatory Time Off and Overtime policy.

Smoking is prohibited in all owned, rented or leased Department of Conservation offices, buildings, and similar facilities, in Department aircraft, and in vehicles.

The Department of Conservation will hire only United States citizens and aliens authorized to work in the United States. All new employees will be required to complete an "Employment Eligibility Verification" (Form I-9) and produce requested documentation after employment.

Candidates seeking initial employment must submit to a drug screen following offer of employment.


#24
Dear all.,

just received the message that the excellent german book on Crested Newts (Der Kammmolch) has been translated into english!

So, available to a much wider group of readers and if you want to know everything about Crested Newts (Triturus cristatus and some sister species), of course mainly on how they live under natural conditions, then get this book!

The Crested Newt - A Dwindling Pond Dweller

More informations under
http://shop.strato.de/epages/15247846.sf/de_DE/?ObjectPath=/Shops/15247846/Products/3-978-933066-44-2

#25
Weliswaar in de Duitse taal, maar met veel mooie foto's en praktische tips voor het houden en kweken van deze dieren, met veel foto's van alle soorten en ondersoorten. Voor net iets minder dan 20 euro! En dan vooral over Salamandra salamandra, dus vooral voor de Vlamingen interessant!  ;D

Feuersalamander (alle soorten) ISBN: 978-3-86659-156-1

Stefan Schorn & Axel Kwet

144 Seiten, Softcover
202 Farbfotos, 1 Karte
Format: 16,8 x 21,8 cm

Zie:
http://www.ms-verlag.de/index.php?116&backPID=116&tt_products=2881



even de link aangepast
#27
Sinds gisteren staat Neurergus kaiseri op CITES I (zie opening van de website en ook op:  http://www.cites.org/eng/news/press_release.shtml

De strengst mogelijke bescherming voor handel. Alle wildvang is daarmee verboden geworden; maar ook handel in nakweek zal lastiger worden.

Aangezien ik coödinator ben voor Neurergus soorten binnen de Salamandervereniging zal ik bij het CITES bureau nagaan wat de gevolgen zullen zijn. Ik zal dit dan ook melden aan iedereen waarvan ik weet dat die N. kaiseri heeft (de meeste houders hebben zich bij mij gemeld afgelopen jaren) en een korte terugmelding doen in het verenigingsblad en op deze site (niet iedereen is lid schijnt, dom dom  :).



#28
En ook bij andere Marokkaanse vuursalamanders is het kweekseizoen begonnen! Ik presenteer met trots enkele afgelopen weekend geboren dieren (F2) van F1 die ik uit Engeland een flink aantal jaren geleden heb gekregen.
#29
Wetgeving / Nieuwe EG verordening
juni 02, 2009, 11:03:39 AM
Van de soorten Ranodon sibiricus, Bolitoglossa dofleini, Cynops ensicauda, Echinotriton andersoni,
Pachytriton labiatus, Paramesotriton spp., Salamandra algira en Tylototriton spp. — die momenteel niet in de bijlage bij Verordening (EG) nr. 338/97 zijn opgenomen — worden zodanig grote aantallen specimens in de Gemeenschap ingevoerd dat monitoring wenselijk is. Deze soorten dienen bijgevolg in bijlage D van de bijlage bij Verordening (EG) nr. 338/97 te worden opgenomen.
(uit: VERORDENING (EG) Nr. 407/2009 VAN DE COMMISSIE van 14 mei 2009 tot wijziging van Verordening (EG) nr. 338/97 van de Raad inzake de bescherming van in het wild levende dier- en plantensoorten door controle op het desbetreffende handelsverkeer).

Dit betekent voor particulieren nog geen verandering, wel voor handelaren. De invoer van Bijlage D soorten uit landen buiten de Europese Gemeenschap is toegestaan wanneer zij een kennisgeving van invoer hebben. Voor uitvoer van deze soorten is geen uitvoervergunning vereist. Voor handel en overdracht van Bijlage D soorten binnen de Europese Gemeenschap is geen EG-certificaat vereist.

Ik zal er in het tijdschrift Salamanders nog een keer uitgebreider bij stil staan. Overigens berust deze soortenlijst wel op fouten, want van Ranodon of Cynops worden er al jaren helemaal geen exemplaren ingevoerd voor zover ik weet.
#30
Mededelingen en Nieuws / Exoten
december 03, 2008, 10:19:43 AM
Afgelopen zaterdag was op de HYLA-dag in vlaanderen een presentatie over exotische (niet-inheemse) groene kikkers in België. Groene kikkers zijn nogal lastig te determineren, en hybridiseren ook nog eens makkelijk. In onze regio komen maar drie soorten voor, maar in België is ontdekt dat er een flink aandeel exotisch bloed in zit. Voor een groot deel is dit te wijten aan de verkoop van niet inheemse groenen kikkers ten behoeve van vijvers, terraria en misschien zelfs voor gastronomische doeleinden.

RAVON is al bezig om actie te ondernemen, waarbij o.a. gekeken zal moeten worden in hoeverre in Nederland er uitheemse groene kikkers tussen de inheemse soorten zitten.

In Nederland worden er nu; (zie o.a www.reptilia.nl voor 12,95 heb je Rana saharica of bij andere reptielenwebsites) exotische groene kikkers verkocht voor liefhebbers. En dat eindigt natuurlijk in tuinvijvers. Afgelopen jaren heb ik ze zelf ook gezien bij bijvoorbeeld Heevis in Eindhoven.

Ik ben eigenlijk wel benieuwd of jullie verkooppunten van exotische groene kikkers weten of weten waar dieren in het verleden zijn verkocht. Niet algemeen, maar exact naam en locatie. Graag een persoonlijk berichtje naar mij.

En tevens nogmaals een dringend advies; als je beesten buiten houdt zorg dat ze niet ontsnappen!! De beschuldigende vinger wordt al snel naar de hobbyisten gewezen als het gaat om exoten in het wild, en gelukkig is daar bij salamanders nog geen aanleiding voor. Maar laten we dat vooral zo houden!


Sergé

Voor wie het artikel zelf wil lezen:
http://perswww.kuleuven.be/~u0037361/JMergeay_pdf/Mol_Ecol_2008_Holsbeek_et_al.pdf

> A cryptic invasion within an invasion and widespread introgression in
> the European water frog complex: consequences of uncontrolled
> commercial trade and weak international legislation
> G. HOLSBEEK*?, J. MERGEAY*, H. HOTZ?, J. PLÖTNER§, F. A. M. VOLCKAERT?
> and L. DE MEESTER*
> Molecular Ecology Volume 17 Issue 23 (December 2008)

#31
Off-topic / Help, mijn man heeft een hobby...
augustus 11, 2008, 11:23:16 AM
Ik zag gisteren een reclame voor het nieuwe RTL4 programma: Help, mijn man heeft een hobby".

Over vrouwen die klagen dat hun man te weinig tijd besteed aan andere zaken dan zijn hobby. In beeld kwam een kamer vol met aquaria en een vrouw die vond dat haar man te veel tijd besteedde aan zijn SALAMANDERS!!!

Vraag is: kennen wij deze familie? Zo ja, wanneer wordt het uitgezonden zodat respectievelijke huisgenoten het niet kunnen zien omdat ze anders op verkeerde gedachten worden gebracht ;-)

Op de RTL4 site is nog niks te vinden over wanneer het programma uitgezonden wordt.

Sergé

#32
...en dan weet je wat je boven het hoofd hangt als salamanders uit je achtertuin ontsnappen. Dat kan je een strafblad (immers je bent in overtreding) en duizenden euro's kosten als een bedrijf wordt ingehuurd om de beesten te gaan vangen.

Gelukkig weten de meeste forumleden al dat je heel voorzichtig moet zijn met salamanders in buitenterraria, maar het laat ook zien dat het ministerie van LNV het nu ook serieus meent als dieren ontsnappen.

groet, Sergé


Verburg vraagt bewoner zijn eekhoorns te vangen
30 juli 2008, 09:15 uur. Bron: ANP.
Minister Gerda Verburg (Landbouw) heeft een bewoner van de Amersfoortse wijk Vathorst gelast zijn tien Japanse eekhoorns zo snel mogelijk te vangen. De zogeheten witbuikeekhoorn kan onze inheemse rode eekhoorn verdringen. De bewoner heeft inmiddels vier eekhoorns gevangen en drie zijn overleden. 

Dat schrijft Verburg dinsdag in antwoord op vragen van Tweede Kamerlid Ineke van Gent van GroenLinks. Vorige maand ontstond ophef in Amersfoort, omdat het loslaten van de exotische eekhoorns verboden is volgens de Flora- en faunawet.

De bewoner krijgt nog twee weken de tijd om de nog niet teruggevonden dieren te vangen. Wanneer dat niet lukt binnen deze periode, laat Verburg de overige Japanse eekhoorns vangen zover dat redelijkerwijs nog mogelijk is. De kosten hiervoor, er moet een gespecialiseerd bedrijf worden ingeschakeld, zijn voor de rekening van de bewoner.

Verder loopt er nog een onderzoek door de politie, omdat het uitzetten van de exotische dieren in de vrije natuur strafbaar is.

#33
Vorig jaar vroeg ik of er iemand nog L. montandoni had. Ik kreeg een vrouwtje van Hans Kuiper en een mannetje van Redgy Vernocke. En na drie maanden in de koelkast zijn ze klaar voor het voorjaar. Het mannetje is als eerste uit de winterslaap gehaald. Ook bij mij wilde die in eerste instantie het water niet in, maar na een tweetal weken op een eilandje ging het vanzelf. Het vrouwtje is toen pas uit de winterslaap gehaald. Watertemperatuur is 11-12 graden, dus i.t.t. de waarneming van Harry hoeft het niet koud te zijn. Bij mij was het denk ik wachten op een moment dat het mannetje kon vervellen. 
P.s. het is geen geweldige foto, maar meer ter illustratie hoe fraai ze zijn.....vrouwtje op de voorgrond, en ja, die zijn ook echt veel groter dan de mannetjes.  
#34
Beste mensen (leden en niet-leden van de Salamandervereniging)

In Duitsland wordt geprobeerd om via Molch-Registers (soort van stamboeken) zicht te krijgen op welke soorten Neurergus er nog in omloop zijn, om hoeveel dieren het gaat en om mensen met elkaar in contact te brengen zodat ervaringen kunnen worden uitgewisseld. Ik wil dit ook voor Nederland en België in beeld proberen te brengen.

Tot voor kort was het redelijk overzichtelijk want alles wat er was kwam via nakweek van dieren die via kleine importen naar Europa waren gekomen (N. strauchii strauchii, N. strauchii barani, N. crocatus, N. kaiseri en N. microspilotus). Alleen N. strauchii werd redelijk gewkeekt en er is elk jaar wel iemand die er kweekt (wat natuurlijk niet wil zeggen dat ze dan ook afgestaan worden).
N. microspilotus is nagenoeg uitgestorven in gevangenschap. Bij N. crocatus zijn er nog wel dieren in omloop maar dat lijken allemaal vrouwtjes te zijn.
Van N. kaiseri zijn de afgelopen jaren wilvang importen geweest. veel ervan zijn gestorven, maar gelukkig zijn er ook mensen die ze in leven weten te houden en er mee kweken.

Ik ben benieuwd of er onder jullie mensen zijn die Neurergus hebben. Ik wil proberen een overzicht te krijgen van wat er in Nederland en België zit. Ik vermoedt dat er niet veel mensen zijn maar juist daarom is het goed om met elkaar ervaringen te delen. Ik wil weten waar ze vandaan komen en hoe we er voor kunnen zorgen dat we er mee kweken. Ik ben voor Neurergus strauchii al bezig om met bekende kwekers uit België, Duitsland, Oostenrijk, Frankrijk, Engeland en Spanje alle gegevens die we hebben verzameld bij elkaar te zetten om te kijken wat we geleerd hebben.
Voor Neurergus kaiseri zou dat ook moeten, want ik heb bijv. al jaren N. kaiseri maar heb er nog niet mee kunnen kweken (en ik hou ze echt niet anders dan de mensen die er wel mee kweken).

Kortom, meld je a.u.b. (via een privé mail niet op dit forum) bij mij met welke soort(en) je hebt, hoeveel en of het nakweek is of wildvang en hoe lang je ze al hebt. We kunnen dan samen proberen wat afspraken te maken over hoe we verder gaan.

Groet, Sergé Bogaerts

Bijgevoegd een foto van een Neurergus strauchii beek in Turkije.

   
#35
Dear friends,

I just received the new book by Jean Raffaëlli on salamanders and newts of the world. It covers all species (!), of most of them colour pictures and distribution maps are shown and besides the taxonomy and ecology there is also much information on keeping and breeding.
The book is in french, but if there was ever one good reason to start learning french it should be that you want to read this book! There will be no english version so far.
Anyway, this is the cover. It is a private edition and the best way to order it is there for by the author himself: jean.raffaelliATlaposte.net (replace AT by @) or by his home adres PENCLEN 56420-PLUMELEC FRANCE
It costs 65 euros. ISBN 978-2-9528246-0-6
And for shipment an extra 15 euro's comes along, within France just 6.