Nieuws:

Dit is een backup van het oude forum, bedoeld als naslagwerk.



-menu

Toon bijdragen

Deze sectie stelt je in staat om alle bijdragen van dit lid te bekijken. Je kunt alleen de bijdragen zien waar je op dit moment toegang toe hebt.

Toon bijdragen-menu

Berichten - Sergé Bogaerts

#4
Algemene Discussie / Re:Salamanders in huis in Spanje
november 16, 2014, 04:20:19 PM
niks meer te eten? ga je alle muggen en andere insekten wegvangen? als ik een huis daar zou hebben zou ik gekko's als een zegen beschouwen voor je huis!  :)
#5
Algemene Discussie / Re:Salamanders in huis in Spanje
november 15, 2014, 10:44:08 AM
waar ligt het huis? Dat helpt bij het afbakenen van welke soorten het zijn. Salamanders zie je niet overdag in de zon en zijn meestal traag en zou je dus met de hand makkelijk kunnen pakken. Ik vermoed net als Gerrit dat het om hagedissen gaat. Hagedissen (reptielen itt tot salamanders) zijn veel sneller, meestal overdag actief. Behalve gekko's die zie je vaker 's avonds in de buurt van verlichting waar ze loeren op motten en andere insekten. Daarnaast hebben reptielen schubben en nagels, itt salamanders. Maar foto's zouden zeker helpen :-)
Maar helemaal dicht zul je je huis nooit krijgen. Dat geldt trouwens ook voor muizen....
#6
Algemene Discussie / nieuws over Bs.
november 03, 2014, 08:39:37 AM
Europese salamanders bedreigd door Aziatische schimmelziekte

Bericht uitgegeven door Stichting RAVON op vrijdag 31 oktober 2014

In 2013 werd een salamanderetende schimmel (Batrachochytrium salamandrivorans) ontdekt die de Nederlandse vuursalamanders aan de rand van uitsterven heeft gebracht. Nu hebben wetenschappers ontdekt dat deze schimmel zich niet beperkt tot Nederland en ook niet alleen tot de vuursalamander. Het onderzoek, gepubliceerd in het toonaangevende wetenschappelijk tijdschrift Science, geeft aan dat de ziekte voor een groot aantal andere Europese salamandersoorten een grote bedreiging vormt.

Professoren An Martel en Frank Pasmans van de Universiteit van Gent (België) hebben het onderzoek geleid in samenwerking met nationale en internationale partners waaronder Vrije Universiteit Brussel (België) en RAVON (Reptielen Amfibieën Vissen Onderzoek Nederland). De onderzoekers hebben de impact van de schimmel op tientallen soorten amfibieën bestudeerd, afkomstig van vier continenten. De onderzoeksresultaten geven aan dat B. salamandrivorans erg gevaarlijk is voor salamanders, maar niet voor andere amfibieën zoals kikkers en padden.

De schimmel is momenteel in opmars in Nederland en België en zal zeer waarschijnlijk binnenkort andere landen bereiken.

Verschillende inheemse salamandersoorten, zoals de kamsalamander en de Alpenwatersalamander (zie foto), zijn net als de vuursalamander gevoelig voor de schimmel en sterven binnen korte tijd nadat ze ermee in aanraking zijn gekomen.

De ziekte is erg besmettelijk en kan gemakkelijk worden overgedragen tussen verschillende soorten salamanders. De schimmel is recent meegelift met Aziatische salamanders die via de dierenhandel in Europa terecht gekomen zijn. Aziatische salamanders worden over de hele wereld in grote aantallen verhandeld. Zo werden bijvoorbeeld in de jaren 2001–2009 meer dan 2,3 miljoen Chinese vuurbuiksalamanders geïmporteerd in Amerika. De Aziatische salamanders zelf ondervinden veel minder hinder van de infectie en kunnen overleven met de schimmel op hun huid. Het onderzoek toont aan dat de infectie al tenminste sinds 1861 circuleert in Azië.

Zie ook op het vlaamse journaal:

http://deredactie.be/cm/vrtnieuws/videozone/programmas/journaal/EP_141101_jozeven?video=1.2136143

Dringend advies voor salamander houders: werk hygienisch. Probeer zo veel mogelijk kansen op besmettingen tussen bakken te verhinderen. En als je ook veldwerk doet zorg dan dat je andere schoenen, schepnetten, bakjes etc gebruikt dan die waar je je dieren mee verzorgd.


#7
We (Frank Pasmans, Henry Janssen and Max Sparreboom) have combined our knowledge on keeping and breeding newts and salamanders together with help from experienced friends like Henk Wallays and Arnaud Jamin. We wrote a handbook that covers the key aspects to keep salamanders, newts and caecilians healthy and to propagate them in captivity, with the aim to provide not only hobbyists but also institutions (zoos, universities, etc.) with practical guidelines for establishing captive colonies.

Thanks to the excellent editorial work by Axel Kwet and our publishing house Natur und Tier Verlag, Münster the work is finally finished!

In the Year of the Salamander 2014, we can proudly present our book which will be in the shops in October!

It will be there in an English edition see http://www.chimaira.de/gp/product_info.php/info/p82523_Newts---Salamanders---8211--Keeping-and-Breeding.html

and a German edition http://www.ms-verlag.de/index.php?116&backPID=116&tt_products=4321

There are no plans for a Dutch edition.
#8
Axolotls (Ambystoma Mexicanum) / Re:overdrachts papieren
september 05, 2014, 02:59:16 PM
ik stuur je een mail :-)
#9
Wetgeving / Re:Belachelijke advertenties
september 05, 2014, 10:00:09 AM
precies! dus vooral scherp blijven!
#10
mooi dank alvast!
#11
Soort-identificatie / Re:Identificatie
juli 16, 2014, 10:55:04 AM
simpele regel verschil tussen salamander en hagedis: salamander heeft maar vier tenen aan beide voorpoten....oh ja, en natuurlijk geen nagels en geen schubben... ;D
#12
Nee, ook in Belgische berichten ben ik geïntereseerd, dan zorg ik wel dat het bij de juiste personen komt.
#13
inmiddels heb ik van een aantal groothandelaren gehoord dat ze nog steeds aan tuincentra leveren, maar zij geven natuurlijk geen adressen.
Toch ben ik razend benieuwd welke tuincentra dat dan nog zijn! Hier in de buurt zie ik geen enkel tuincentrum die ze aanbied. Als iemand iets ziet, laat het me weten, zoals hierboven gezegd, naam van de aangeboden soort(en), aantal en adres van het tuincentrum.
#14
Kikkers en padden / Re:Bombina Advies Gevraagd
juli 09, 2014, 05:06:46 PM
intensief rood kan nierbeschadigingen veroorzaken. Dus mee oppassen. Beter is dieren te voeren die natuurlijke kleurstoffen hebben. Weideplankton is prima; werkt ook bij hagedissen om ze op kleur te krijgen. Andere optie is in ondiep water de jonge padjes met watervlooien en beekvlokreeftjes voeren. Bij bombina maxima werkt dat prima om oranjerode buiken te krijgen. Wat ik in Duitsland hoorde voor Bombina maxima was om je krekels eerst een paar dagen te voeren met rode pepers.....kortom opties te over zonder naar intensief rood te grijpen.
#15
Off-topic / Re:Help
juni 25, 2014, 11:46:02 AM
Enchytreeën zijn ook een goed alternatief voor Tubifex, voordeel: je kunt het zelf kweken. Dat is nu geen oplossing, maar opd e lange termijn wel.
Er zit ook een groothandelaar in Oss, http://www.aquadip.nl/livefishfood/0016/ die levert alleen aan winkels maar je kunt dat met je lokale winkel regelen.