Nieuws:

Dit is een backup van het oude forum, bedoeld als naslagwerk.



-menu

Toon bijdragen

Deze sectie stelt je in staat om alle bijdragen van dit lid te bekijken. Je kunt alleen de bijdragen zien waar je op dit moment toegang toe hebt.

Toon bijdragen-menu

Topics - Niels D

#36
Simpel dingetje, maar hij kost ook maar 35.- Euro. Hij gaat 20x, 80x en 350x, maar een scherp beeld is moeilijk te krijgen. Voor mestonderzoekjes lijkt hij me echter ideaal. Deze is 20x:

#37
Ik ga hier naar toe, mits Kimmy niet aan het bevallen is, daar ik extra kikkers kan bemachtigen. Verder wil ik nog neuzen voor waterplanten en "los groeiende" ficussoorten, zoals F.repens. Misschien hebben ze ook van die blauwe posthoornslakken.... Kortom, wie gaat er mee?
#38
Terrarium en Inrichting / Onze nieuwe dobro-bak
mei 10, 2013, 07:39:23 PM
Nu ik toch bezig ben gelijk de dobro-bak van een nieuwe achterwand voorzien. Nieuwe bak uiteraard zonder kroos. Het water loopt uit een rond stuk kurkschors. Helaas doet onze camera het niet zo goed met de verlichting van de aquaria. De achterwand kent twee zijdes, de lichtkleurige linkerzijde en de donkere rechterzijde.

Tank for Triturus dobrogicus
#39
Terrarium en Inrichting / De Noto-bak
mei 07, 2013, 08:16:27 PM
Dit is de setup die we voor onze noto's gebruiken. Nu ik eindelijk het kroos eruit heb weten te krijgen is dit het ideale moment om hem te posten:
Cleaned tank for Notophthalmus
#41
Fotos en Filmpjes / Nieuwe tank voor T.verrucosus
maart 19, 2013, 07:43:35 PM
Daar ze een beetje saai waren gehuisvest waren heb ik een nieuwe bak met achterwand gemaakt. Het filmpje is een beetje overbelicht. Alles zit er net in. Het plateau bevat een klein poeltje, dat overstroomt. Hier heb ik Javamos in geënt in de hoop dat het aanslaat en de waterval zal begroeien. Ik ben benieuwd hoe alles zal gaan groeien de komende tijd. De achterwand heb ik gemaakt met hardschuim en een mix van tegellijm, Flevopol en verschillende kleuren tegelvoegsel om kleurnuances te krijgen.

Just finished newt tank
#42
Ik ben namens een collega op zoek naar een koppel volwassen H.orientalis.
#43
Kweekverslagen / Eieren 2013
januari 07, 2013, 04:32:55 PM
Ik heb op 3 januari eitjes van T.dobrogicus en T.carnifex gevonden. Of dit synchroomleggen is afgesproken of per toeval is geschied weet ik niet, maar ik vind het erg vroeg in het jaar. Er zitten relatief veel "slechte" eitjes bij, maar enkelen zijn bevrucht. Ik ga enkel dobrogicus opkweken echter.

Zijn er al meer met eitjes van 2013?
#44
Voedsel Kweken / Tips voor het kweken van voedseldieren
december 19, 2012, 07:09:31 PM
Daar ik nu diverse voedseldieren kweek en al heel wat tips op diverse fora bij elkaar gesprokkeld heb ben ik benieuwd naar die van jullie. Hier een paar van mij:

Als je bonenkevers kweekt in krekelbakjes, kun je deze niet alleen op een warm terrarium zetten, maar ook op je radiator. Uiteraard heb je deze in de zomer niet aanstaan, maar dan is het warm genoeg om de kweek te laten lopen.

Mocht je wasmotten in een glazen pot kweken, dan kun je deze ook op een radiator zetten, toch zeker bij het starten van de kweek. In de zomer wordt het net niet warm genoeg om een kweek te starten. Mocht je een close-in boiler in één van de keukenkastjes hebben, dan kun je de pot daarop zetten, daar je dan niets aan je radiator hebt.

Ik heb een trapkast, waar een wijnkoeler en een vrieskast in staan. Deze apparaten lozen hun warmte in deze ruimte, waardoor het hier ook in de winter boven de 20 graden blijft. Dit is een ideale ruimte voor kweken die wat warmer moeten zitten.

In een oude koelkast, vriezer of zelfs een vrieskist kun je warmte-elementen plaatsen om warme ruimtes te creëren.

Mocht je een krekel- of kakkerlakkenkweek in een plastic curver hebben zitten, dan kun hier van tempex platen een bekisting voor maken. Zorg dat de curver er net in kan met een warmtemat eronder.

Een tip van een kakkerlakkenkweker van www.invertebrate-focus.be : Ipv die gel of waterkristallen als vochtbron kun je een potje met deksel vullen met water en een veter. De veter laat je een centimeter of 2 uit een klein gat het deksel steken. Door de capillaire werking blijft de veter vochtig en kunnen de krekels of kakkerlakken zich hydrateren. Zorg uiteraard dat ze bij de veter kunnen komen.
#45
Helaas is hotel Sonne al vol, maar Kimmy en ik hebben het Aparthotel Horizont reeds geboekt. Hier zijn nog meer kamers beschikbaar. Ook Pension Panorama is nog beschikbaar, maar dit is echt een pension ipv een hotel. Uiteraard is het dan wel goedkoop, hoewel Gersfeld sowieso niet duur is.

Vorig jaar was het naar mijn mening de moeite waard wat dieren en lezingen betreft. Er zijn altijd wel leuke koopjes te doen en je treft er vele buitenlandse liefhebbers. Het avondprogramma kan ik ook aanraden, want het bier vloeit er rijkelijk en de schnitzels smaken naar meer.  
#46
Wetgeving / Voorlopig blijft de hobby nog bestaan!
september 12, 2012, 09:24:11 PM
Gelukkig is de uitslag iig wel gunstig voor ons salamanderliefhebbers, waarvan de meesten ook nog wel wat andere dieren in huis hebben. Zowel VVD als PvdA zijn geen voorstander van de positieflijst. Zie tevens dit topic op gifkikkerportaal:

http://www.gifkikkerportaal.nl/Forum/tabid/96/aft/107847/Default.aspx

#47
Voeding / Grote hoeveelheid tubifex goedhouden
september 01, 2012, 09:57:29 AM
Kleine hoeveelheden stop ik in een drijvend bakje in het aquarium onder de uitgang van de pomp. Zo blijft het lang goed. Nu had ik een grote hoeveelheid (2 liter) via Bens voer gehaald en ik dacht deze op een vergelijkbare manier goed te houden. Ik had een curver gevuld met water. Hierin deed ik een emmer, die ook gevuld was met water met daarbij de tubifex. Van een pomp, die water vanuit de curver haalde, liet ik het water in de emmer uitkomen. De tubifex bleef onderin de emmer.

Dit ging 2 à 3 dagen goed, totdat ik vanmorgen zag dat het water rood gekleurd was en enorm stonk. Een hoop van de tubifex was doodgegaan en ik heb nog maar een kleine hoeveelheid kunnen redden. Weet iemand hoe men zulke grote hoeveelheden langer goed kan houden, want dit vond ik een duur grapje? Ik dacht wel een redelijke methode te hebben...zucht.
#48
Algemene Discussie / T.blasii
augustus 30, 2012, 12:26:06 PM
Ik ben al geruime tijd geïntrigeerd door het oude fenomeen Triturus blasii, een naam die werd gegeven aan een natuurlijke hybride tussen T.marmoratus en T.cristatus waarvan men dacht dat het een aparte soort was. Naar wat ik gelezen en gehoord heb van andere liefhebbers worden deze dieren groter dan de marmoratus en cristatus. Tevens zouden ze in staat zijn zich voort te planten, zij het met een lagere uitkomstratio, waarbij ze de gehele tijd aquatiel te houden zijn.

Daar velen weten dat ik voorstander ben van grote dieren zal het weinigen verbazen dat ik zo'n "blasii" wel in een aquarium zou willen hebben. Ik zit echter wel met de vraag of deze hybride in NL gehouden mag worden (ivm cristatus bloedlijn) en of er mensen zijn met ervaring. Klopt bijvoorbeeld hetgeen wat door mij in dit topic wordt aangehaald?

P.S.
Ik heb diverse afbeeldingen gezien en volgens mij is hij goed te onderscheiden van de andere soorten. Ik ben geen voorstander van hybriden binnen de hobby mits deze verwarring kunnen veroorzaken. Bij de "blasii" zijn misverstanden volgens mij goed te voorkomen.
#49
Sinds dat ik ze van papier op bosgrond ben gaan houden merk ik een duidelijk verschil. Ik maak me niet direct zorgen over de gezondheid, maar ik bespeur een verandering in de motoriek. Waar ze eerst snel en behendig waren, zijn ze nu sloom en stuntelig. Op papier vingen ze het voedsel al uit de pincet alvorens ik deze volledig voor hun neus kon plaatsen. Nu happen ze mis en moet ik de pincet dusdanig positioneren dat ze het in hun mond kunnen krijgen. Ze zijn nog wel net zo fanatiek en eten nog erg goed.

De bosgrond is vrij van ongedierte, maar ik heb er achteraf pissebedden in gegooid. Deze werden direct goed gegeten, terwijl ze dit eerst niet kregen. Ook heb ik er pieren in gedaan, maar ik blijf ze sowieso met de pincet voeren. Misschien dat ze in deze bak net iets koeler kunnen zitten dan op papier en hebben ze nu de mogelijkheid om (nog) drogere stukken op te zoeken. Verder zijn er geen veranderingen.

Weet iemand wat deze stunteligheid kan veroorzaken en is het beter als ik ze terug op papier zou zetten?
#50
Off-topic / Life collection
juli 22, 2012, 07:00:13 PM
Ik ben al een tijd op zoek naar de "Life collection" met o.a. Life in the Undergrowth en Life in the Freezer. Je kunt hem bij bol.com krijgen, maar hier zit geen ondertiteling bij. Voor mij is dit geen probleem, maar ik koop hem niet alleen voor mijzelf. Weet iemand of hij al met ondertiteling verkrijgbaar is?

Ik heb al wel de Life-serie zelf en Life in Cold Blood. Deze vallen echter niet onder het boven genoemde pakket geloof ik.
#51
Algemene Verzorging / Warmtewerende folie
juni 28, 2012, 10:44:30 PM
Heeft iemand nog een zaak waar ik fatsoenlijke warmtewerende folie kan halen? Ik heb wel wat gezien, maar het is allemaal UV-werend. Ik had begrepen dat er ook folie is die enkel warmte weert zonder al teveel UV tegen te houden.
#52
Kikkers en padden / Diverse projectjes
mei 25, 2012, 08:56:02 PM
Op dit moment ben ik zomaar wat aan het proberen m.b.t. Rhinella humboldti en Scaphiopus couchii. Ik heb ze beiden buiten gezet in een bak waar regenwater in kan vallen. Één van de humboldti's was al aan het kwaken (en die maken echt een lawaai), maar de couchii's had ik nog nooit goed gehoord. Deze begonnen echter kort nadat het donker werd te blaten. Super om te horen! Daar ik nog nooit van succesvolle kweek heb gehoord m.b.t. beide soorten zal ik wat moeten experimenteren.

De couchii's:


De humboldti's:


Uiteraard zitten er deksels op.
#53
Kikkers en padden / B.orientalis
mei 18, 2012, 07:59:03 PM
Onverwacht een bak vol eieren aangetroffen. De kern is al redelijk in ontwikkeling:
18-05-2012
#54
Voedsel Kweken / Bonenkevers
mei 10, 2012, 06:02:44 PM
Ik ben wat aan het experimenteren met bonenkevers. De meesten zullen weten, dat bonenkevers hun eitjes leggen op ongewelde peulvruchten, zoals zwarte oogbonen en erwten. Vanuit de eitjes boort de larve zich in de vrucht om zich vervolgens vol te vreten en te ontwikkelen tot een kever in het veilige binnenste. Hoe groter de boon, hoe groter de kever.

Tot nu toe werkte ik veel met zwarte oogbonen, omdat deze als grootste boon werden aangeprezen. Daar dit advies veelal op Amerikaans sites werd gegeven vroeg ik me af of ze ook gedacht hadden aan harde bruine bonen of kapucijners. Er zullen ongetwijfeld al mensen zijn die dit hebben geprobeerd, maar ik heb hier nooit iets van vernomen. Ik heb nu bonenkevers bij wat bruine bonen gedaan, die toch echt een stuk groter zijn dan zwarte oogbonen. Ze hebben er al eitjes opgelegd, dus ik ben benieuwd of het ook grotere kevers op gaat leveren.
#55
Kikkers en padden / Nog meer diertjes raden!
april 14, 2012, 08:13:09 PM
Daar het zo'n leuk spelletje is, heb ik er ook één. Deze heb ik gekocht tijdens de kikkerdag. Betreft nakweek van 2010:

#56
Kimmy en ik gaan even langs. Mocht je nog iets nodig hebben voor de tuin, dan kan je er ook voor planten kijken.

http://gifkikkers.nl/beurs.html
#57
Kikkers en padden / Nieuwe G.riobamba doet het goed.
april 06, 2012, 10:14:49 PM
Hoewel ik persoonlijk denk dat ons nieuwe vrouwtje nog te klein is, valt ze wel in smaak bij de mannen. Er wordt sinds haar komst veel meer gekwaakt. Deze avond hebben ze haast de gehele tijd een koor gevormd en heeft Kimmy deze foto kunnen maken. Als je echter naar de andere groene vrouw op de voorgrond kijkt, zie je hoe klein ze is.

#58
Nationale Kikkerdag staat weer op de planning voor 14 april 2012 in Nieuwegein. Ik ga zelf niet, maar het schijnt altijd een leuke dag te zijn.
#59
Kikkers en padden / Iemand al bombina eitjes?
maart 13, 2012, 10:03:36 PM
Hier horen we af en toe gefluit, maar nog niets bijzonder waargenomen. Zijn er al houders die al wel eitjes hebben?
#60
Kweekverslagen / T.m.diaboli kweekpoging
maart 13, 2012, 09:35:39 PM
We zijn een vrouw kwijt. Ze stonden voor één nachtje in een curver buiten. Hoogstwaarschijnlijk heeft een kat o.i.d. het horgaas vernield en er één meegenomen. De twee overgebleven dieren zien er goed uit. De man heeft een erg grote cloaca, dus aan hem zal het volgens mij niet liggen. Helaas is de grootste vrouw verdwenen.

Vandaag zijn ze in een aquaterrarium die in de tuin staat gestopt. Hierop zit een metalen rooster, dat verzwaard is met een tegel. Ondanks de zoveelste tegenvaller dit voorjaar (Noto schimmel/dood en een Tylo een infectie) was ik blij, dat de man binnen een halfuur al in het water zat. Hopelijk blijft het niet alleen bij een poging, maar zullen we nakweek krijgen. Makkelijker gezegd, dan gedaan uiteraard.
#61
Hulp Bij Zieke Salamanders / Ook dit nog...
maart 09, 2012, 07:50:31 PM
Hier gaat het ook lekker. Een N.viridescens met schimmel, die nog steeds niet weg is. Nu heeft onze enige man van T.cf.kweichowensis een vreemde open wond:

#62
Kweekverslagen / Eieren T.carnifex en T.marmoratus
maart 05, 2012, 01:35:47 PM
Net voordat ik naar mijn werk vertrok ontdekte ik in zowel de carnifex- als de marmoratusbak eieren. Dat was een leuke verrassing, hoewel ik mijn bedenkingen bij die van de marmoratus heb. Die van de carnifex zijn al in ontwikkeling, dus dat is mooi. De ouderdieren zijn NK2011 van Harry, dus die zijn er vroeg bij.

De marmoratus man heeft echter nog geen volledige kam, enkel een opstaand "randje". Ik vraag me dus af of de eieren hiervan wel bevrucht zijn, of hoeft dit geen probleem te zijn?  ???



#63
Hulp Bij Zieke Salamanders / Ook hier schimmel..
februari 26, 2012, 07:01:14 PM
Hier heeft onze grootste en mooiste N.viridescens man schimmel op de punt van zijn staart. Hij is gewoon alert en actief. Ook eet hij nog gewoon. Er zat ook een stuk vervelling nog aan de punt van zijn staart, maar het is zeker schimmel wat erbij zit.

Hij staat nu voor de zekerheid in de koeling en ik heb er wat esha2000 bij gedaan. Hopelijk trekt de schimmel volledig weg en kan hij snel weer verder gaan met kweken, want hij was druk met amplexus. Heeft iemand nog tips m.b.t. dit soort schimmelinfecties?
#64
Ik heb Derk's juvenielen nu in een grote setup zitten met flagstones, laag water en heel veel javamos. Ze staat nu op de salamanderkamer, maar hier is het op dit moment 12 à 13 graden. Ik weet dat ze over het algemeen wat warmer gehouden worden, maar is het de moeite om het aquarium naar een warmere kamer te verplaatsen of kunnen ze deze temperaturen wel aan?
#65
Terrarium en Inrichting / Doe het zelven...
februari 04, 2012, 02:01:28 PM
Het oude "Doe het zelven" topic heb ik verwijderd, omdat ik gestopt ben met de projecten die daarin beschreven stonden. Het behandelen van de achterwand, terwijl deze al in het aquarium is gelijmd, bracht teveel complicaties met zich mee, waardoor ik deze methode als waardeloos beschouw.

Vanaf nu doe ik alles weer ouderwets buiten de bak maken om het er achteraf in te lijmen. Ondanks het rotweer heb ik toch weer zin gekregen om wat te "doe het zelven". Ik ben nu bezig met een bak voor de buidelkikkers (Gastrotheca riobambae), maar daar zal ik later verslag van doen.

Het enige wat nog is overgebleven van ons geknutsel is deze waterbak van 45 bij 25 centimeter. Deze is gemaakt van tempex platen, die in vorm zijn uitgesneden, tegellijm en een laag epoxyhars. De rest volgt.


#66
Terrarium en Inrichting / Vragen m.b.t. beplanting
januari 24, 2012, 06:38:03 PM
Ik heb in de meeste bakken verschillende soorten lampen hangen. Ik heb TL-buizen in de kant en klare aquaria, maar ik merk al veel verschil met de verschillende types. Tevens gebruik ik de Philips tornado, die het ook naar behoren doen.

Er is echter één ding wat ik met al die verlichting niet voor elkaar krijg. Mosselplanten doen het gruwelijk slecht in mijn bakken. Veelal verwelken ze. In één bak doet hij het redelijk, maar hij breidt zich sporadisch uit. Zonde, want ik vind het fantastische planten, maar tot nu toe heb ik enkel succes met (indirect) zonlicht en dat heb ik niet zoveel...

Heeft iemand hier goede tips voor?

En weet iemand een goed adres voor flinke hoeveelheden javamos, want die online aquariashops zitten zonder en ik vind ze redelijk duur?
#67
Salamanderbijeenkomsten en beurzen / Op bezoek bij Derk
januari 22, 2012, 01:14:45 PM
Terwijl Kimmy en ik de T.verrucosus op gingen halen, kon ik het niet laten om wat foto's van zijn mooie dieren en bakken te maken. Ik vind dat hij het mooi voor elkaar heeft. Ik heb niet alles op de foto gezet, maar wel een hoop.

H.dunni

C.pyrrhogaster

A.m.mavortium

P.hongkongensis

C.e.popei

T.verrucosus
#68
Kweekverslagen / Ontwikkeling H.orientalis
januari 17, 2012, 10:26:17 AM
Ik ben voor mijzelf bezig om de ontwikkeling van ei tot volwassen dier vast te leggen bij de NK van ons. Lijkt me leuk om de mooiste foto's in dit topic te plaatsen. Het betreft niet iedere keer hetzelfde ei, maar wel een ei dat zich in een vergelijkbaar stadium bevindt en wat op dezelfde dag "vers" is gevonden.

07-01-2012

14-01-2012

17-01-2012

#70
Kweekverslagen / T.dobrogicus eieren
januari 02, 2012, 10:44:17 PM
Vandaag ontdekte ik een aantal goed verstopte eieren van onze dobrogicus. Dit betreft zelf NK van 2011 van Harry. Ik heb mijn best gedaan om er een goede foto van te maken, maar ik krijg hem niet helemaal scherp helaas. Ze zijn er iig vroeg bij.

De trotse vader:

Één van de eieren: