Nieuws:

Dit is een backup van het oude forum, bedoeld als naslagwerk.



-menu

Toon bijdragen

Deze sectie stelt je in staat om alle bijdragen van dit lid te bekijken. Je kunt alleen de bijdragen zien waar je op dit moment toegang toe hebt.

Toon bijdragen-menu

Topics - DannyS

#1
Ik ben voor de landdag op zoek naar meerdere kleurslagen van de axolotl. Zowaar mogelijk homozygoot. Jonge dieren of volwassen maakt niet zoveel uit, het liefst al wel te sexen.

Ik zoek ook naar n/k H. orientalis.

Ook ben ik op zoek naar een startportie enchytreeën, aangezien ik ze nergens kan vinden.
#2
Na het drama wat winter 2012-2013 heet, waarin oa een flink deel van mijn dieren het loodje heeft gelegd, ben ik een tijdje 'out of the picture' geweest. Ik had er even helemaal geen zin meer in.

Ik ben nu (nagenoeg) verhuisd en woon dan éindelijk op mezelf. Plek zát dus.
De lege bakken staan we nu wel aan te staren en dat is geen leuk gevoel.
Ik ben dus op zoek naar nieuwe dieren.
Het is niet alleen voor nu maar ook op langere termijn, aangezien verhuizen duur is en ik nu geen geld heb voor grote uitgaven, dus duurdere soorten nu even niet gaan. Uiteraard is er geld genoeg voor hun eten en onderhoud, maar ff een paar honderd euro ophoesten gaat gewoon ff niet.

De soorten die ik zoek (liefst eitjes/larven, en absoluut nakweek met evt. papieren)
N. kaiseri
N. strauchii strauchii
N. strauchii barani
T. kweichowensis (mag ook volwassen, heb nog 1 dier over)
T cf. kweichowensis
T. shanjing
T. verrucosus
T. pygmaeus vrouwtje (sub-adult is ook prima)
T. granulosa vrouwtje (sub-adult is ook prima)
A. mexicanum (homozygoot wildkleur en/of koper en/of leucist (rose met zwarte ogen))
C. oriëntalis (voor het kweekproject)
P. waltl (homozygoot)
T. marmoratus man (sub-adult is ook prima)

Sommige zijn makkelijk te krijgen, andere zeer lastig.
Ik hoef zeker niet alle soorten tegelijk, maar op den duur zou ik graag dit lijstje invullen.
Ken je mensen die een van deze soorten kweekt in het buitenland is dat ook goed, dat is altijd wel te regelen. Als er nog een plekje te vinden is dan ga ik naar Gersfeld, maar dat zal moeilijk worden vrees ik.
#3
Jaja, naar zo'n anderhalf jaar is er eindelijk weer een blad bij de drukker!
Nummer negen wordt op dit moment gedrukt, dus hopelijk eind van de week in de brievenbus.

Dit is mijn eerste nummer als hoofdredacteur, dus weer lief voor me :P

De opmaak is niet helemaal 100% naar mijn zin, maar daar was weinig aan te doen. Het verslag van de ALV is er vrij last minute ingepropt op een plekje waar nog wat kon, dus begint het volgende artikel niet netjes op een bladzijde.

Zoals gewoonlijk, tips en kritiek zijn welkom.
#4
Fotos en Filmpjes / Wat ben ik? Libelle larve?
januari 15, 2012, 03:06:23 PM
Tijdens het opschonen van mijn aquarium heb ik een drietal van deze dingen uit mn bak gehaald.
Ik denk dat dit de reden is waarom mijn guppenkweek niet zo super gaat.
Vast meegelift met de plantjes...
Kan iemand een ID geven?


#5
Sinds een weekje of 2 ben ik de trotse eigenaar van 11 N. crocatus larven.
Wat snel gemaakte foto's van vorige week: Meer volgen snel.





Ongeveer evenlang ben ik in het bezit van een zestal eitjes van N. derjugini Deze gaan denk ik vrij vlot uitkomen, want ze zijn al behoorlijk ontwikkeld. De persoon waarvan ik deze eitjes heb wil anoniem blijven, omdat hij niet overspoeld wil worden met verzoekjes.
Foto's hiervan volgen snel.

Volgende week komen óók nog eens 6 N. strauchii barani binnen. Deze zijn geloof ik vorige maand gemorphed maar ze zijn al bijna een jaar oud, dus lekker groot en stevig.

Het zal op dit moment geen verrassing zijn dat mijn kweekambities hoofdzakelijk bij Neurergus liggen.

Ik zal in dit topic de vorderingen plaatsen van de opkweek en uiteraard volsmijten met foto's
#6
Een week of 2 geleden alweer ben ik bij Harry langs geweest om onder andere de nieuwe inrichting te bekijken. Ook kwam er bezoek uit Duitsland van Marcus die een aantal larven van N. crocatus meenam.
Daar aangekomen zat Erwin Bakker er ook en even later kwam onze Alex ook langs. Toen Marcus arriveerde waren we compleet. Eerst hadden we een rondleiding gekregen door de nieuwe schuur. De schuur is mooi ingericht met prachtige bakken. Hij heeft flink wat larven zitten van verschillende soorten, wat erg leuk was om te zien.
Ik ben kweektechnisch nog een leek, dus vond ik het allemaal prachtig om te zien.
In totaal zijn we zo'n 4 uur gebleven en hebben we lekker over de hobby kunnen kletsen. Het weer zat ook mee dus lekker in de tuin gezeten.

Van Marcus heb ik 11 N. crocatus larven (Aqrah) overgenomen en van Harry heb ik 6 L. italicus larven meegekregen.

Het was dus een erg leuke en geslaagde dag.

Italicus larve:


Nu zitten ze nog in onderstaand bakje, maar de grotere bak (40*30*30) staat al te draaien, moeten alleen nog planten in. Ze zullen snel gaan morphen, dus het is niets te vroeg.

#7
Wie gaat?

Ik doe mijn best om zelf ook te komen, omdat ik mijn N. s. barani kan gaan halen.
Het is voor mij voor het eerst, dus ik vraag me af hoe mensen dat doen die net als ik op een behoorlijke afstand wonen. Pakken jullie een hotel of is het in 1 dag op en neer?
#8
Na een algenschrob beurt in mijn kaiseri bak (@#$% blauwalg) kwam ik ineens een flinke zooi rare wormpjes tegen in mijn bak. Ik heb het idee dat ze normaal in de blauwalg zitten.
Ze zijn tussen de paar milimeter en paar centimeter lang.
Hieronder een fotootje. Iemand een idee wat dit is?

#9
Mijn oude B. brongersmai bak (deze zijn helaas overleden) staat nu leeg te staan en dat kan natuurlijk niet.

Het is zo'n bak met van die glazen schuifdeuren. Er kan maximaal zo'n 10cm water in staan.
De afmetingen zijn 50*30*30.
Kan hier een salamandersoort in, of is het meer iets voor kikkers, padden of reptielen? Slangen en spinnen krijg ik het huis niet in, dan schopt m'n moeder mij op straat :D.

Ik heb wel ideëen voor inrichting, maar als het niet gepast is voor salamanders dan schiet het ook niet op.

Er staat mij bij dat er al eens een topic over was, maar die kan ik niet meer vinden :(.

Edit: De bak staat op mijn slaapkamer, waar het flink warm kan worden in de zomer, aangezien het een zolderverdieping is.
#10
Mededelingen en Nieuws / Algen leven in A. maculatum
april 05, 2011, 11:11:28 AM
Van nu.nl:

CiteerPlant kan in dierenlichaam leven'

AMSTERDAM – Wetenschappers hebben voor het eerst een plantensoort ontdekt die in het lichaam van een gewerveld dier kan leven.

Groene algen zijn in staat om in symbiose met een gevlekte molsalamander te leven. De planten dringen de cellen van embryo's binnen die zich nog in de eerste fase van hun ontwikkeling bevinden. Dat meldt BBC News.

Het is voor het eerst dat wetenschappers een plant hebben ontdekt die zich in het lichaam van een gewerveld dier kan nestelen. Mogelijk erven jonge salamanders de algen zelfs van hun ouders.

Geslachtsorganen

De wetenschappers kwamen tot hun bevindingen op basis van waarnemingen met een microscoop. Ze ontdekten pigment van groene algen in de cellen van enkele salamander-embryo's.

"We hebben ook DNA van algen gevonden in geslachtsorganen van volwassen salamanders", verklaart hoofdonderzoeker Ryan Kerney van Dalhousie University. "Het lijkt dus mogelijk dat er sprake is van overerving."

De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Proceedings of the National Academy of Sciences.

Eitjes

Het was al langer bekend dat algen zich soms in de eitjes van salamanders nestelen. De eitjes worden aan de oppervlakte van een meren gelegd en bieden daardoor een zonnige en beschermde omgeving voor de planten.

Tot nu toe gingen wetenschappers er echter vanuit dat algen onmogelijk in de lichamen van gewervelde dieren konden overleven.

Deze organismen uit deze groep - waaronder ook mensen vallen - beschikken namelijk over een gespecialiseerd immuunsysteem dat vreemde levensvormen normaal gesproken buiten de deur houdt.

Zie ook: BBC artikel

Hebben zo de maculatum houders wel een heel bijzonder diertje in huis...
#11
Ik ben al een tijdje bezig om mijn mavortiums aan de wormen te krijgen. Voorheen kregen ze bevroren muggenlarven, waar ze helemaal gek op zijn.
Ik houd ze nu deels aquatiel, zodat ze de muggenlarven beter kunnen eten.
Ik heb van Francois begrepen op de landdag tijdens zijn lezing dat ze op deze manier het beste op te kweken zijn.
Het probleem is alleen dat ze volgens mij zo aan de muggenlarven gewend zijn, dat ze naar wormen niet omkijken. Komt dit door de manier waarop ik ze hou?
Ik zou ze graag anders houden, meer land en een klein bakje water, maar als ze geen wormen eten, wordt voeren weer een probleem.
Zelfs wasmotlarven laten ze links liggen.

Heeft iemand tips?
#12
Zojuist er achter gekomen dat ik een kaiseri mis! Door mijn eigen stomme schuld, want ik was blijkbaar vergeten om de bak af te sluiten.. en dan is het maar een centimeter of 4 klimmen. Eitje dus.

Ik ben nu mijn hele kamer overhoop aan het gooien om hem te vinden, maar met welke straal moet ik rekening houden? (een meter of 2, hele kamer, heel huis..) Echt vochtige plekken heb ik niet op mijn kamer, dus ik vrees dat ie ergens onder zit, waar het in ieder geval koel is.
Ik heb de hoop op overleving eigenlijk al opgegeven, maar ik wil em wel vinden, want je weet maar nooit. Ik heb al een natte lap op de grond gegooid.
Ik schat dat de bak nu zo'n 24 uur openstaat..

Als ik de tijd en kalmte had om mezelf te schoppen dan zou ik het doen...

PS. Ik zou deze zoektocht voor álle soorten die ik heb doen, niet omdat het om de kaiseri gaat... mocht iemand dat denken :p
#13
Ik heb vorige week een paar plaatjes geschoten van mijn T. pygmaeus, omdat ik denk dat het om een vrouwtje gaat. 'Ze' heeft nog geen kam, terwijl de anderen een duidelijke kam hebben en een grote cloaca. Ook is dit exemplaar vele malen schichtiger dan de andere twee. Ik kan niet rustig naar 'haar' kijken zonder dat ze als een raket door de bak schiet. De stippen op de rugstreep suggereren weer dat het tóch een man is..
Hier onder een paar plaatjes:
Edit: niet te zien op de foto's, maar dit exemplaar heeft een oranje 'omlijning' om de staart, terwijl de andere 2 dat niet hebben, bij hun is het zwart.






#14
Tijdens een 'rondje marktplaats' kwam ik aanbiedingen tegen van een aantal ambystoma soorten van hobbyzoo anura. Dit blijkt een winkel te zijn die zo op het oog nog net is begonnen.
Ik heb geen idee waar het zich bevind, maar ik zag toevallig dat er wel flink wat dingen in de verkoop waren.
Ik heb begrepen dat het door 1 persoon wordt gerund, ene Remy Schram.

Kent iemand deze persoon of heeft iemand ervaring met deze winkel?
#15
Terrarium en Inrichting / Kaiseri bak voelt wat kaal.
december 27, 2010, 09:30:46 PM
Ik heb al een maandje of wat mijn kaiseri in een bak van zo'n 60*40*30 zitten, maar eigenlijk ben ik nog niet echt tevreden met hoe het er uit ziet.
Ik heb een paar foto's gemaakt van de opstelling. Kunnen jullie mij tips geven hoe ik het wat beter kan maken?

Overzicht van de bak.


Bekende filter, Joost? Deze zit er sinds vandaag in. Zorgt voor wat stroming en hopelijk voor wat basic filtratie. Ik ga hier nog een 'omheining/camouflage' voor maken en de bovenkant bedekken met grind. De reden dat het zo goor is, komt omdat ik net daarvoor algen aan het krabben was.


Stapeltje leisteen en een tweetal bewoners.


Gatenstenen stapel


De bewoners met de steen.


De foto's zijn uiteraard in groter formaat te bekijken op mijn Flickr. De link staat in mijn signature.
#16
De titel spreekt boekdelen denk ik.

Vorig jaar heb ik alleen mijn T. kweichowensis in de koelkast gezet, ondanks dat ze nog te jong waren om zich voort te planten. Voor mijn gevoel had ik toen maar iets gedaan.
Dit jaar ben ik het van plan met mijn T. kweichowensis en met mijn T. dobrogicus.
Mijn andere soorten zijn simpelweg nog veel te jong om zich voort te planten, dus die hoeven nog niet de koelkast in.

Mijn vragen zijn de volgende:
- Wanneer kan ik ze het beste in de koelkast zetten? (welke maand, bijvoorbeeld)
- Wat is de beste temeratuur om ze te houden?
- Hoelang is een gezonde/gemiddelde winterrust?
- Hoe kan ik ze het beste in de koelkast doen? Individueel in een klein doosje, per soort in een redelijk doosje, of hebben ze een hele bak nodig?
Vorig jaar had ik mijn curverbak waar de kweichows toen inzaten in zijn geheel in de koelkast gezet. Op zich zou het dit jaar weer kunnen, maar het neemt veel plek in en als er meerdere soorten in moeten, krijg ik ruimte tekort. Is het mogelijk om ze bijvoorbeel in een 'bakje van de chinees' te doen?
Hoe doe ik dat met aquatiele soorten zoals de T. dobrogicus?

(misschien een leuk onderwerp voor een 'care'-sheet?
#17
Terrarium en Inrichting / Stenen 'gebruiksklaar' maken.
september 13, 2010, 12:30:24 PM
Ik heb vorige week een paar leistenen gekocht voor in mijn neurergus bak, maar hoe kan ik er voor zorgen dat ze veilig zijn om in de bak te stoppen?
Normaal kook ik stenen uit, maar deze zijn te groot om in een pan te passen, dus dat gaat dus niet.
Ik heb ook een aantal gatenstenen weten te bemachtigen en daarmee zit ik met hetzelfde probleem.

Hoe lossen jullie dat op?
#18
Taricha-soorten / Taricha van '08 in amplexus??
augustus 28, 2010, 09:09:06 PM
Bij het voeren zojuist zag ik mijn 2 taricha's (granulosa) in amplexus zitten... ze zijn alleen van 2008. Kan het zo zijn dat in ieder geval het mannetje er al zin in heeft, of is dit slechts 'oefenen'?
Ze zijn nu zo'n 10 cm denk ik.
Ze zitten wat rottig om foto's van te maken en ik wil ze niet te veel storen.
#19
Ik zag vandaag dat mijn warmtemat, die onder mijn ovenvisjes bak was verbrand. Hierdoor is zowel de ondergrond verschroeid en is er een gat gebrand in de ovenvisjes bak.
Ik moet de mat nog openslopen om te kijken hoe het is gebeurd, maar het resultaat vind ik best schrikwekkend... voor het zelfde geld vliegt het huis in de hens.

Het ging om een 10w matje waarvan ik het merk niet kan vinden. Er staat wel Pet Mat op.
De ovenvisjes bak stond meteen op de mat, is dit een foute manier van handelen?
#20
N.a.v het topic van Steven over landsalamanders vroeg ik mij af of er de laatste tijd (jaar of 2) gekweekt is met de vuursalamanders. Ik lees er namelijk erg weinig over. Is er een reden om het stil te houden, of is er gewoon niet gekweekt?
#21
Fotos en Filmpjes / Taricha granulosa plaatjes
augustus 04, 2010, 07:42:21 AM
Ik heb mijn best gedaan om een paar leuke plaatjes te schieten van mijn 2 exemplaren. Uiteraard in een apart bakje gezet.


Geprobeerd te meten zonder ze te pesten.


Is het bij de buren ook zo leuk?


Een dag of 2 na het eten hebben ze nog een heel dikke buik, is dit normaal?

Grotere en wat meer foto's zijn te vinden op mijn Flickr.
#22
Aangezien mijn dieren meer dan een jaar oud zijn, ging ik eens kijken of er al iets van geslachtsonderscheid te vinden was.. Zover ik kon zien heb ik 3 vrouwtjes, maar misschien zit ik er naast.
Hier wat foto's, ik weet niet welk dier er dubbel in zit, maar ze zitten er wel alle 3 in:









Moet ik op zoek naar een mannetje, of kan er toch nog 1 tussen zitten?
#23
Aangezien iedereen wel zijn of haar handigheden heeft, vroeg ik mij af wat voor jullie de beste manier is om de zandbodem van een aquarium schoon te maken. Hiermee bedoel ik niet het schoonspoelen voordat het in de bak gaat, maar het onderhoud aan de bodembedekking.
Ikzelf maat het schoon samen met het waterverversen. (Dit doe ik met een Gardena Voorzetpomp, beste uitvinding ooit) Hiermee kan ik dus rustig het vuil van de bodem afzuigen.
Het nadeel is helaas wel dat je alleen maak kan schoonmaken samen met waterverversen.

Ik heb in de tijd dat ik nog tropische vissen had (jaar of tig geleden) zo'n stofzuiger gehad voor in je aquarium, maar dat heeft nooit goed gewerkt bij mij. Te weinig zuigkracht etc.

Mijn vraag is dus simpel: hoe maken jullie de zandbodem schoon, en hoe bevalt dat?
#24
http://www.ravon.nl/OnderzoekAdvies/Onderzoek/Chytridiomycose/tabid/809/Default.aspx

Voor de mensen die er 's avonds/ 's nachts op uit gaan om dieren te zoeken is het dus oppassen geblazen. Gewoon van de dieren afblijven, dus :p

Ik ben benieuwd wat de actieplannen zijn op dit moment. Ga ik eens achteraan.
#25
Als ik mijn bakken sproei (voor de planten) dan krijg ik steeds druppels op het glas die, wanneer ze opdrogen, lelijke vlekken geven. Als ik het water op het glas na het sproeien wegveeg, dan blijf je vaak wel vegen zien. Daarbij komt ook nog dat je niet overal even makkelijk bijkan met schoonmaken.
Nu zat ik te denken aan gedemineraliseerd water als 'sproeimiddel', aangezien daar geen kalk etc. inzit om vlekken te maken.
Is dit een goed idee, of doet het meer kwaad dat goed?
#26
Na rottigheid met uitvallende salamanders en b. brongersmai van de afgelopen maanden kan ik met zéér veel vreugde melden dat ik vandaag behoorlijk ontwikkelde B. oriëntalis eitjes heb gespot! Het zijn er zo op het oog maar een stuk of 4, maar ik ben er zó blij mee. Ik had helemaal geen eitjes verwacht, vanwege de leeftijd. Mijn grootste bezigheid was om genoeg vliegen te kweken om deze hongerlappen te kunnen voeren, laat staan te kweken.
Dan kom ik nu op een probleempje: Voer+onderkomen.
Ik lees verschillende dingen: ouders weghalen en kleintjes opkweken in ouderbak, of larven wegvangen en apart opkweken.
Normaal zou ik uitgebreid onderzoeken hoe en wat, maar ik las dat de eieren na 3 dagen al uitkomen, dus verwacht ik dat deze eieren hooguit morgen uitkomen. Niet veel tijd dus.
Ook voer technisch zit ik met veel vragen (ik lees verschillende dingen, van plankton tot visvoer).

Vergeef mij voor deze keer dat ik knullige dingen vraag die ik normaal ook via een goede google speurtocht kan vinden (na het posten zoek ik ook lekker door!), maar ik ben op dit moment heerlijk hyper van de ontdekking :D
#27
Ik heb eindelijk een stelling gekocht en na wat verschuifwerk een leuk plekje gemaakt. Erg blij natuurlijk (understatement) dat ik eindelijk mijn dieren de ruimte kan geven die ze nodig hebben.

Ik vraag me, voordat ik het hele handeltje in elkaar zet, af hoe het beste de planken verdeeld kunnen worden. Ik moet er uiteraard wel bij kunnen en in de bak kunnen komen. Ik kan er 5 planken in hebben, maar het lijkt mij het makkelijkst om er maar 4 te gebruiken.
Het is een rek van 92*40*180 (l*b*h). Zo'n 'standaard'  Praxis/Gamma rek dus.

Hoe hebben 'jullie' dat gedaan?

2e vraagje:
Ik zit er aan te denken om mijn Axolotl bak daar in te zetten. Deze bak is 80*40*40. Is het verstandig om zo'n bak in het rek te zetten? Er zit namelijk ook wel behoorlijk wat zand in etc. Zo'n plank zou 175 kilo aankunnen, maar vinden jullie dat een goed idee?
#28
Vandaag bij mijn schoonmaakrondje heb ik eens goed naar mijn B. brongersmai gekeken, en ik vond ze behoorlijk paffig.
Ik vraag me af of dit het normale uiterlijk is of dat er 'iets' aan de hand is.

Kan iemand helpen?

Dier 1:


Dier 2:


Grotere foto's uiteraard op mijn Flickr

Ik heb ze ook even in de flanken vastgepakt, maar ik heb geen loslaat geluidjes gehoord.. heb ik dus blijkbaar 2 vrouwtjes :D
#29
Omdat ik erg tevreden ben met de resultaten van het aquatiel zetten van mijn T. granulosa, ben ik aan het kijken of dat voor mijn andere soorten ook van toepassing kan zijn.

Ik vraag me dan ook af: Is het beter om Neurergus soorten aquatiel op te kweken, of is op het land verstandiger?
#30
Ik ben druk bezig met het in orde maken van betere bakken voor mijn dieren en nu zijn de T. pygmaeus aan de beurt. Ik heb een bakje staan, maar ik vraag me af wat het beste is om in te richten.
Is aquatiel het beste, of land?
#31
Vandaag heb ik een grote bakkenschoonmaak gedaan en toen zag ik tot mijn grote verbazing dat een van mijn T. granulosa juvenielen was overleden. Deze was graatmager. Een ander exemplaar is nu ook zeer mager en zit nu apart. Je zou zeggen dat ze te weinig te eten hebben gehad, maar de ovenvisjes liepen vrolijk door de bak, dus dat kán het niet zijn. Het derde exemplaar ziet er goed uit.
De bak heeft vochtige en droge plekken.

Heeft iemand een idee wat hier fout gaat?
#32
Aangezien ik 'wat' nalatig ben geweest met het algen verwijderen en de blauwalg overal zit, wil ik graag mijn bak zeer nauwkeurig schoonmaken. Het water en het zand laat ik wel zitten, uiteraard, maar ik moet flink gaan schrobben om de algen weg te krijgen. Dit hele gebeuren kan misschien wel een paar dagen duren en dat lijkt me nogal stressig voor m'n axo. Ik wou hem dan ook apart zetten, zodat hij daar geen last van heeft.
Ik weet alleen niet wat de beste keuze is. Ik kan een tijdelijke bak inrichten en hem daar in doen, maar ik kan hem ook voor een paar dagen in de koelkast zetten. Wat is de verstandigste keuze?
#33
Mijn moeder heeft een camera gekocht, en toen ze hem even neerzette, griste ik hem weg om eens lekker te experimenteren.
Ik heb gewoon even lekker zitten spelen en wat van m'n salamanders gefilmt. Dit was de eerste keer dat ik met deze camera aan het filmen was, dus was het nogal zoeken naar de juiste afstanden etc. Ondanks wat onscherpe stukjes vond ik het grappig genoeg om te posten.
Meer volgen.

http://www.youtube.com/watch?v=X1gVAGVUE9w
#34
Ik heb een vraagje waar een aantal van jullie vast wel een oplossing op hebben, aangezien ik niet de enige ben in deze situatie.
Ik woon nog bij mijn ouders, dus mijn ruimte is beperkt. Ik heb nu een aantal soorten waar ik het zeker op dit moment bij wil houden, buitenkansjes daar gelaten.
De dieren die ik nu heb groeien erg goed, dus moet ik langzamerhand eens gaan denken aan de permanente huisvesting. (De dieren die ik heb zijn bijna allemaal juveniel.)
Ik heb de dieren (per soort apart, uiteraard) zitten in kleine curverbakjes.
Voor mijn axolotls, T. dobrogicus en T. kweichowensis heb ik aquariumbakken staan waar ze in vertoeven. Mijn andere soorten zitten dus nog in opkweekbakjes. Helaas heb ik geen plek om ze allemaal een aquariumbak te geven, dus moeten ze helaas in curverbakken. Op zich werkt dit prima, ondanks dat ik het niet zo mooi vind.
Het probleem is alleen, dan het erg veel ruimte in gaat nemen op de grond. Vanwege de ventilatie kan ik de bakken niet stapelen, en als er eenmaal water inzit is het helemaal geen doen.
Naast de bakken met salamanders, heb ik ook nog voedseldieren staan, dus dat is ook weer extra ruimte.

Hoe lossen de mensen het op die dit probleem ook hebben?

(ik heb het idee dat dit een vaag verhaal is wat net zo goed in 2 regels had gekunt....hopelijk komen jullie er uit..)
#35
Mijn T. pygmaeus zijn nu ongeveer zo'n 6-7cm lang, dus al aardig op weg naar de max grootte.
Ik weet niet hoe oud ze exact zijn (dat weet Jef vast wel), maar toch wel al snel een half jaartje denk ik zo.

Ze zitten nog in een opkweekbakje, waar ze het verder prima doen. Wanneer kunnen ze in een grotere bak?
Wat is een leuke maat voor 4 exemplaren?