Het Salamanders.nl Forum

Verzorging, voeding, inrichting en ziekten => Kweekverslagen => Topic gestart door: StevenZ op januari 23, 2014, 07:28:34 PM

Titel: Hypselotriton orientalis kweek
Bericht door: StevenZ op januari 23, 2014, 07:28:34 PM
Na een koelere periode van 18-14°C van 2 maanden vond ik op 25 januari de eerste 9 eieren, welke ik heb verdeeld over 2 bakken. Een bak staat bij 20°C en de ander bij zo'n 15°C. De eieren in de eerstgenoemde bak ontwikkelen duidelijk veel sneller.

Sindsdien zijn er geen eieren meer gelegd, de temperatuur is dan ook erg laag geweest in de bak de laatste paar dagen. Vandaag de artemia-kweekschaal van Hobby binnengekregen en gelijk een kweek opgestart om te zien hoe lang het duurt voordat de eieren uitkomen.

Hieronder wat foto's van de ontwikkeling van de eitjes uit de warmere bak, vanaf 15-01-2014 tot 23-01-2013
Titel: Re:Hypselotriton orientalis kweek
Bericht door: Niels D op januari 23, 2014, 10:03:24 PM
H.orientalis legt in fasen. Hou dus de bak goed in de gaten, want ze blijven nu waarschijnlijk een flinke periode leggen. Let ook op het feit dat ze hun eigen eieren opeten. De eitjes kan je goed op kamertemperatuur uit laten komen. Dit geldt ook voor de opkweek van de larven.
Titel: Re:Hypselotriton orientalis kweek
Bericht door: MartinS op februari 01, 2014, 07:07:45 PM
Leuk om te zien dat er toch regelmatig met deze vaak "ondergewaardeerde" soort gekweekt wordt.
Al nieuwe eitjes gevonden inmiddels, nadeel is inderdaad dat ze erg gek zijn op hun eigen eieren.
Titel: Re:Hypselotriton orientalis kweek
Bericht door: StevenZ op februari 01, 2014, 07:50:39 PM
Bedankt voor de reacties.

Nee nog niks nieuws gevonden, de temperatuur is dan ook erg laag geweest de laatste weken, 11-14 °C. De overige eitjes staan op uitkomen, ik kan de kieuwen al zien.

Wat jammer is is dat ik tubifex heb gevoerd en deze heeft zich nu door de bak van de ouderdieren verspreid. Kan dit kwaad?
Titel: Re:Hypselotriton orientalis kweek
Bericht door: StevenZ op februari 04, 2014, 01:52:38 PM
Vandaag is het eerste ei uitgekomen.

Ik kan ondertussen al beter overweg met de kweekschaal, de periode dat je zonder eitjes zit los ik op door een bakje naast de kweekschaal alvast te vullen met wat zoutoplossing en eitjes. Als de opbrengst van de kweekschaal niet meer hoog genoeg is maak ik deze leeg en schoon, vul deze met nieuwe zoutoplossing en doe daar vervolgens de zoutoplossing met eitjes bij, zo zit ik slechts een middagje zonder artemia.
Titel: Re:Hypselotriton orientalis kweek
Bericht door: Niels D op februari 04, 2014, 05:35:48 PM
Twee schalen zorgen voor een groot aantal artemia en als je het goed timed ook nog eens continue.
Titel: Re:Hypselotriton orientalis kweek
Bericht door: StevenZ op februari 15, 2014, 05:37:05 PM
De eerste 5 larfjes zijn uitgekomen nu.
Titel: Re:Hypselotriton orientalis kweek
Bericht door: StevenZ op februari 23, 2014, 06:45:05 PM
Ze groeien goed, de beginselen van de achterpoten zijn al zichtbaar. Ik voer ze nu watervlooien, ze eten vooral de pas uitgekomen watervlooien maar naar de grote beginnen ze nu ook al te happen.
Titel: Re:Hypselotriton orientalis kweek
Bericht door: StevenZ op maart 08, 2014, 05:49:12 PM
De achterpoten zijn al zichtbaar.
Titel: Re:Hypselotriton orientalis kweek
Bericht door: stijnzeger op maart 08, 2014, 06:05:32 PM
Goed bezig steven, wat ga je er eigenlijk mee doen als ze het land op zijn?
Titel: Re:Hypselotriton orientalis kweek
Bericht door: StevenZ op maart 08, 2014, 06:55:14 PM
Hoe ik ze ga houden bedoel je? Dat weet ik nog niet precies, misschien dat ik ze gewoon in een plastic bak houd, met bosgrond uit een eiken of beukenbos en een paar plakken mos en stukken kurkschurs, en dan als voer een bakje met daarin een beetje grond uit mijn enchytreeënkweek met daarin dus ook flink wat enchytreeën. Dit werkte altijd goed bij mijn italicus, die ontzettend klein waren toen ze morfden. En ga ze als ze iets groter zijn proberen in het water te krijgen bij de ouderdieren. Maar ik weet dit nog niet zeker.
Eerst ga ik maar eens proberen ze zo groot mogelijk het land op te krijgen.
Titel: Re:Hypselotriton orientalis kweek
Bericht door: StijnH op maart 09, 2014, 12:48:36 PM
Mooie larven. Ik hou mijn H. orientalis nk ook op land, half grind, half bosgrond, stukken schors en wat mos. Klein waterschaaltje met héél klein laagje water. Voer: enchytreeen en tubifex en rode muggenlarven op vochtig stukje keukenrol en fruitvliegen, vooral de larven van de fruitvliegen zag ik ze vaak eten. Ik hield ze in een glazen aquarium met nylon kous als afdekking van de bak. Dit werkte goed, ik houd ze het liefst zo lang mogelijk zo, zo gauw ik ze semi-aquatiel wou houden. Kreeg ik moeilijkheden met de juvenielen.
Titel: Re:Hypselotriton orientalis kweek
Bericht door: MartinS op maart 10, 2014, 07:24:16 PM
Oplopen grind met een klein laagje water werkt perfect voor alle Hypselotriton soorten. Mijn ervaring met is dat vervuiling bij jonge orientalis ze snel kan doen sterven. Grind is makkelijk schoon te houden doordat je bij het water bijvullen het grind als het ware spoelt.
Titel: Re:Hypselotriton orientalis kweek
Bericht door: StevenZ op maart 15, 2014, 07:26:57 PM
Bedankt voor de reacties. De achterpoten zijn nu duidelijk zichtbaar.
Titel: Re:Hypselotriton orientalis kweek
Bericht door: StevenZ op maart 18, 2014, 07:47:03 PM
Vandaag had een van de larven een opgezwollen buik en dreef aan  het wateroppervlak en probeerde dan met veel moeite naar de bodem te zwemmen om vervolgens weer omhoog te komen drijven, na enkele uren in een bakje met een waterstand van 1 cm bij 17°C was het weer over, ik weet niet of dit ook de reden is dat het weer over is maar het larfje lijkt in ieder geval weer in orde.
Titel: Re:Hypselotriton orientalis kweek
Bericht door: Niels D op maart 18, 2014, 08:43:29 PM
Goed bezig!
Titel: Re:Hypselotriton orientalis kweek
Bericht door: joost.v.wijk op maart 18, 2014, 10:08:20 PM
Koeler water is bij deze soort inderdaad wat handiger. De larven gedijen beter, en doen wat langer over de metamorfose, hetgeen resulteert in grotere en sterkere morfjes. H. Orientalis wordt nog veel te vaak te warm gehouden.
Titel: Re:Hypselotriton orientalis kweek
Bericht door: Niels D op maart 19, 2014, 08:23:38 AM
Als je de eitjes te warm houdt komen ze soms ook te vroeg uit.
Titel: Re:Hypselotriton orientalis kweek
Bericht door: StevenZ op maart 23, 2014, 01:18:13 PM
Alle 8 larven zijn binnen 3 dagen gestorven aan schimmel  :-\, eerst zwol een individu op, vervolgens zag je schimmel aan een van de voor of achterpoten van het individu, en een dag nadat ik bij een individu de eerste schimmel waarnam zat het dier helemaal onder de schimmel en was het dood.

Veranderingen in de omstandigheden van de bak zijn dat ik grotere watervlooien ben gaan voeren, Daphnia pulex i.p.v. magna heb gevoerd, watervlooien op een andere plaats heb gevangen en misschien een keer met iets kouder water dan het water waarin ze zaten heb ververst. Ik ververste elke dag of elke 2 dagen ongeveer een derde van het water door leidingwater dat een dag had gestaan, en hevelde dan vuil af.
Titel: Re:Hypselotriton orientalis kweek
Bericht door: Niels D op maart 23, 2014, 04:56:01 PM
Koude vertraagt de meeste schimmelgroei. Andere watervlooien van een andere locatie kunnen schimmels met zich meedragen. H.orientalis is redelijk schimmelbestendig, maar een combinatie van factoren kan de weerstand hebben verzwakt. Het kunnen echter zoveel zaken zijn. Er zijn onvoorstelbaar veel factoren van invloed op dergelijke zaken.
Titel: Re:Hypselotriton orientalis kweek
Bericht door: StijnH op maart 29, 2014, 12:34:06 PM
Citaat van: Niels D op maart 23, 2014, 04:56:01 PM
H.orientalis is redelijk schimmelbestendig

Is dat zo? Heb ook meer dan 1x een bak met H. orientalis larven verloren aan schimmel. Iemand wees me er op dat het kon komen doordat er te veel watervlooien in de bak aanwezig waren, waardoor er zuurstof gebrek optrad en ze gestorven zijn en vrij snel beschimmelden nadat ze al dood waren. Dus dat kan ook het geval zijn geweest mogelijk?

Hoe dan ook vervelend Steven.
Titel: Re:Hypselotriton orientalis kweek
Bericht door: StevenZ op maart 29, 2014, 04:35:17 PM
Bedankt voor de reacties. Ik heb nog een ontzetten dikke orientalis vrouw rondzwemmen, dus wie weet krijg ik nog een kans binnenkort.
Titel: Re:Hypselotriton orientalis kweek
Bericht door: Jasper op maart 29, 2014, 05:30:53 PM
Ik ben ook wel eens een een hele kweek larven kwijtgeraakt door schimmel nadat ik watervlooien gevoerd heb. Het schijnt dat watervlooien heel eiwitrijk zijn en daardoor snel beschimmelen. Ik voer mijn larven daarom ook nauwelijks watervlooien.

Op het moment heb ik zo´n dertig larven rondzwemmen die het perfect doen op gesneden tubifex. Ideaal voer omdat het meteen naar de bodem zinkt.
Titel: Re:Hypselotriton orientalis kweek
Bericht door: joost.v.wijk op maart 30, 2014, 07:44:48 AM
Ik kweekte orientalis, nagenoeg zonder grote uitvallen op met watervlooien. H. orientalis is gewoon niet de makkelijkste om op te kweken. Ik heb er eigenlijk weinig problemen mee gehad, maar veel anderen weer wel.
Titel: Re:Hypselotriton orientalis kweek
Bericht door: StijnH op maart 30, 2014, 10:36:04 AM
Nog even ter verduidelijking: H. orientalis is misschien niet heel erg gevoelig voor schimmelinfecties. Maar na dat de orientalis larven zijn gestorven aan welke oorzaak dan ook. Het zijn larven dus kwetsbaar, kan het misschien ook snel de indruk wekken dat schimmel de oorzaak is. Maar ze misschien door de watervlooien of iets anders zijn doodgegaan, en omdat de larven zo klein zijn ze misschien snel beschimmelden na dat ze al dood waren. Wat dan dus de indruk kan wekken dat het een schimmelinfectie betrof. Maar het kan ook zijn, doordat ze zwak werden door een andere factor, de schimmel kon toeslaan. Maar eigenlijk kun je daarover blijven gissen volgens mij...
Titel: Re:Hypselotriton orientalis kweek
Bericht door: StevenZ op mei 22, 2014, 04:24:40 PM
Weer eitjes bij de orientalis hier, echter zijn er van de 6 gevonden eitjes maar 3 bevrucht.
Titel: Re:Hypselotriton orientalis kweek
Bericht door: Niels D op mei 22, 2014, 08:11:37 PM
Ik had een bak met misschien wel 50 larven die ik buiten had gezet. De bak zat vol met alg en ik gooide er regelmatig vlooien in. Ik zag altijd wel larfjes, dus ik keek er eerlijk gezegd niet veel naar om. Totdat ik onlangs wilde gaan tellen. Er zaten er slechts 10 larven in de bak, waarvan één ontzettend grote T.dobrogicus.... Per ongeluk het verkeerde larfje in de bak erbij gedaan denk ik. Gelukkig hebben we ook nog genoeg larfjes en eitjes in de ouderbak.
Titel: Re:Hypselotriton orientalis kweek
Bericht door: Ron Duijn op mei 23, 2014, 10:35:42 AM
Kun je altijd de orientalis larfjes in de ouderbak laten?
Worden deze niet gegeten door de ouders?
Titel: Re:Hypselotriton orientalis kweek
Bericht door: joost.v.wijk op mei 23, 2014, 03:57:04 PM
Citaat van: Ron Duijn op mei 23, 2014, 10:35:42 AM
Kun je altijd de orientalis larfjes in de ouderbak laten?
Worden deze niet gegeten door de ouders?

Bij deze soort worden larven doorgaans wel met rust gelaten, helemaal bij voldoende vegetatie waar de larfjes kunnen schuilen. Ze groeien overigens minder goed dan wanneer ze apart zitten. volwassen dieren zijn natuurlijk ook een enorme voedselconcurrent. Wil je veel en gezonde larven opkweken, dan werkt het vaak beter om ze te scheiden van de volwas dieren.
Titel: Re:Hypselotriton orientalis kweek
Bericht door: Niels D op mei 25, 2014, 07:49:49 PM
Ik observeer hier juist dat de dieren die in de ouderbak zitten beter/sneller groeien dan degene die ik apart heb gezet. Ik heb niet eens artemia of iets anders in deze bak gedaan. Wel zit hij standaard vol met garnaaltjes, gammarus, slakken en mosselkreeftjes. Genoeg voer dus.
Titel: Re:Hypselotriton orientalis kweek
Bericht door: StevenZ op november 04, 2014, 09:25:49 PM
Uiteindelijk geen enkele orientalis op weten te kweken, ook zijn er geen eieren meer gelegd.
Ben pas verhuisd en heb natuurlijk gelijk een plaatsje in de schuur opgeeist voor wat   salamanderaquaria.
De orientalis staan nu dus in de schuur en hoop over een paar maanden weer eieren te hebben.
Eens zien of de opkweek nu wel goed gaat.
Titel: Re:Hypselotriton orientalis kweek
Bericht door: StevenZ op maart 01, 2015, 07:46:02 PM
Vandaag is het eerste ei weer gelegd. Na een winterkoeling van 2 maanden bij lagere temperaturen dan eerdere keren, het laagste punt was zo'n 4°C. De vrouwen zijn goed dik dus ik neem aan dat er nog flink wat aan zit te komen.