Nieuws:

Dit is een backup van het oude forum, bedoeld als naslagwerk.



-menu

Toon bijdragen

Deze sectie stelt je in staat om alle bijdragen van dit lid te bekijken. Je kunt alleen de bijdragen zien waar je op dit moment toegang toe hebt.

Toon bijdragen-menu

Topics - tjvkooten

#1
Algemene Discussie / misschien toch salamanders...
juni 19, 2018, 08:24:12 PM
Ik heb al eerder gekeken naar salamanders maar het is er toen niet van gekomen, maar ik heb nu een 2e aquarium er bij van 100*40*45 (180 liter)

En het kriebelt toch wel een beetje, ik heb al een kweek dubia's lopen van mijn bidsprinkhanen waar het kwekwn mislukt is, en die nu van ouderdom gestorven zijn. Dus ik heb al wat voer, aanvullen met wormen en de artemia die ik voor mijn andere aquarium gebruik en ik ben een heel eind kwa voeding.

Zit alleen met een paar probleempjes door de verlichting krijg ik mijn aquarium niet onder de 22 graden, de soorten die mij leuk lijken zijn niet veel voorkomen, en ik moet volledig aquatiele soorten hebben want ik heb geen ruimte voor een extra terrarium. (Rustplekken zijn geen probleem maar een echt landdeel lukt niet.)

Soorten die ik wil zijn siren intermedia of tylotriton verrucosus.


Nog even een plaatje van mijn aquarium, waar nog meer planten in komen afhankelijk van wat nodig is:

#2
ik ben op zoek naar Tylotriton verrucosus, het liefst aquatiele juvenielen.
ik wil er graag 5 en zowel mannen als vrouwen zodat ik ook kan kweken.

het aquarium is klaar maar ivm kerst en oud en nieuw dat ik bij mijn ouders vier, heb ik ze het liefst pas na de jaarwisseling (vanaf 3 januari ben ik weer thuis)
#3
Terrarium en Inrichting / goed genoeg tegen ontsnappen?
december 16, 2016, 09:17:56 AM
ik heb de zijkanten volledig afgeplakt, maar zit nog met de bovenkant daar zit een 5 cm rand aan de voorkant, (de rest is breder) maar 13,5 cm er onder zit een glazen plaat van ook 5 cm kunnen ze dat als opstapje gebruiken? (grotere salamanders dan)

ik heb er normaal horrengaas met klittenband op zitten maar dat sluit niet heel goed af, dus als dit genoeg is hoeven die er niet op (beter voor de temperatuur denk ik) en anders moet ik een strakker frame maken om er op te zetten.

op de foto's het gat in de kap en een overzicht van mijn aquarium. (ik ben er nog niet uit welke salamanders het gaan worden.) opmerkingen over verbeteringen aan mijn aquarium zijn welkom.
#4
ik ben van plan om een cynops ensicauda popei aan te schaffen, maar wil eerst even uitzoeken wat ik ze het beste kan voeren en waar ik het vandaan kan halen.

van de lente tot vroege herft heb ik min of meer onbeperkt compostwormen beschikbaar van een boerderij waar geen bestrijdingsmiddelen worden gebruikt. maar in de koudere maanden zal ik ze moeten kopen, helaas heb ik geen winkel in de buurt waar ze als aas worden verkocht. waar kan ik ze het beste vandaan halen?

en helaas wil de plaatselijke dierenwinkel geen levend voer verkopen. (op krekels en meelwormen na)
dus zou ik 20 minuten moeten fietsen om voor 2,50 een klein zakje muggenlarven of tubifex te kopen. dus alweer waar kan ik dit het beste vandaan halen. (gelukkig kom ik regelmatig bij mijn ouders en kan ik wel aan watervlooien komen bij de dierenwinkel daar.)

nog 1 laatste vraag: wat voor voederdieren kan ik makkelijk zelf kweken? watervlooien zijn makkelijk en ga ik zowieso doen, maar omdat er eigenlijk geen goede plek is waar ik snel voer vandaan kan halen zal ik toch zelf een voorraad moeten regelen.

zoals ik in een ouder bericht heb gezet kan ik aan vlokreeften en waterpissebedden komen maar die beek staat helaas droog op het moment, dus kan ik daar pas van het voorjaar weer in vangen
#5
ik ben opzoek naar rietkikkers maar vind salamanders toch ook wel heel interresant, dus ik denk dat ik op de beurs in houten gewoon rond ga kijken en dan besluit wat het uiteindelijk wordt.

maar nu een paar vragen: mijn bak is 130x50x50, dus de meeste soorten kan ik volgens mij wel houden.
er ligt nu een bodem in van 8-16mm kwartsgrind en ik heb met grote rivierstenen eilanden gamaakt in de nu 10 cm water. ik heb er planten in staan waarvan voor de rietkikkers bedoeld is dat ze emers groeien.
nu is mijn vraag welke salamander is geschikt voor deze bak met zo min mogelijk aanpassingen.

voorbeelden van aanpassingen die ik makkelijk kan doen:
water verhogen naar 30 of 40 cm (daarbij zal ik wel een sterkere pomp nodig hebben)
eilanden maken voor het hogere water. (ik zat te denken aan zeepbakjes die je in de douche op kan hangen met grond, mos en wat plantjes)

bodem vervangen wordt waarschijnlijk lastig als ik de dieren al gekocht heb want dan moeten ze te lang in de aankoopbakjes blijven zitten.

zijn er leuke dagactieve salamanders die af en toe ook wel eens willen kweken waarvan de jongen ook in de bak kunnen opgroeien en die geen landfase hebben.

de bijlage is een foto van hoe het er nu bij staat. (ik weet niet hoe ik die in de tekst moet zetten)
#6
ik wil een aquarium inrichten voor rietkikkers, maar kom niet overal uit.

Het zijn dan wel geen salamanders maar misschien dat jullie dit ook wel weten.

ik heb een aquarium van 130x50x50 dus daar kunnen best wat kikkertjes in denk ik, maar met hoeveel kan ik het beste beginnen? ik zat zelf te denken aan 5 of misschien 10. (hangt een beetje van het prijskaartje af)

nu wilde ik het opzetten als riparium dus veel water van 10-15 cm diep (bodem niet meegerekend) en een klein land gedeelte, en omdat ze vooral op planten zitten wilde ik het water gedeelte vol zetten met planten die bladeren en takken boven water hebben en een stukje vrije zwemruimte. (denk aan oeverplanten rond de vijver)

maar wat voor planten zijn dan geschikt? ik heb wel eens verhalen gehoord dat kalmoes het ook op tropische temperaturen goed doet, en ik denk dat ik Typha minima (dwerg lisdodde) ook wel kwijt kan (word ongeveer 50 cm hoog dus als ik de kap iets hoger maak moet het kunnen.) maar hebben jullie nog ideeën voor beplanting met bladeren waar ze goed op kunnen zitten?

en omdat ik veel water heb zat ik te denken om daar rode en/of witte muggenlarven in te gooien, zodat die uitvliegen als voederdier. (er komen waarschijnlijk geen vissen in). zou dit goede voeding zijn, bovenop kleine krekels. (en misschien vliegen die ik uit maden op kan kweken.)

en hoe kan ik het beste dit water filteren (gewoon klein pompje waarschijnlijk)? hoeveel stroming kunnen de kikkertjes aan?

wat is de beste manier om voor ventilatie te zorgen? ik moet de kap nog maken en zit te denken om er een ventilatortje op te maken, dat elke ochtend en avond oid even aan gaat. (op een ventilatie gat).

PS. hetzelfde bericht staat ook op gifkikkerportaal. (maar ook daar zijn rietkikkers bijzaak.)
#7
Voeding / Gammarus pulex zoetwatervlokreeft
oktober 20, 2016, 09:24:39 PM
ik zie af en toe mensen die op zoek zijn naar gammarus, en weet dat de gammarus die verkocht wordt een zee soort is, maar als je naar een schone beek gaat kun je ze makkelijk scheppen, en meestal komen er ook nog zoetwater pissebedden mee als extraatje. zodra je er wat hebt moet je ze niet voeren maar in een oud aquarium/curverbox zetten. (gammarus, zoetwaterpissebed en watervlooien kunnen goed bij elkaar)

de kweek gaat vrijwel vanzelf mijn ervaring is dat het niet snel gaat maar zolang er alg is zullen ze door blijven kweken. (een aquarium dat al even staat is dus best handig.) ik denk zelf dat met de juiste temperatuur en misschien betere voeding (visvoer bijvoorbeeld) het sneller zou moeten kunnen. (heb mijn kweek weg gedaan omdat ik stopte met mijn aquarium, dus ik kan niet experimenteren.)

een paar tips:
een doorzichtige bak is heel handig, as je ze niet goed ziet krijg je ze bijna niet te pakken.
je kaan heel simpel en goedkoop een filter maken van een luchtpompje en een bakje met medium. (bijvoorbeeld hydrokorrels of lavasteen)
#8
Even voorstellen... / even voorstellen
oktober 20, 2016, 02:08:40 PM
mijn naam is Thijmen, en ik wil me hier goed inlezen over salamanders, ik weet nog niet of ik salamanders ga houden maar ik wil in ieder geval weten wat de mogelijkheden zijn met mijn aquarium van 130x50x50. (ik ga waarschijnlijk voor een riparium.)

ik heb helaas geen toestemming kunnen krijgen om waar ik nu woon een terrarium neer te zetten, maar een aquarium mocht wel. en gelukkig is het woord vissen daarbij niet in de mond genomen. wel dat er water in moet zitten maar dan nog zijn er genoeg opties.