Het Salamanders.nl Forum

Verzorging, voeding, inrichting en ziekten => Voeding => Voedsel Kweken => Topic gestart door: alphamale op oktober 16, 2010, 12:45:55 PM

Titel: Watervlooien
Bericht door: alphamale op oktober 16, 2010, 12:45:55 PM
Ik heb sinds enkele weken een bak (120x60x60) met water buiten staan. Ik heb t gevuld met regen- en leidingwater en een scheut koffiemelk. Nadat het water groen van de algengroei was geworden heb ik er 2 zakken watervlooien in gedaan. Toen zat er al een flinke hoeveelheid rode muggenlarven in. Nu, 2 weken later, zit heel de bak vol met leven. De vlooien en larven zijn levendig. Dat heb je niet met verpakte exemplaren. De kweek gaat hard en ik heb er gratis muggenlarven bij. Ik kan dit echt aanraden aan degenen, die er de ruimte voor hebben.
Titel: Re:Watervlooien
Bericht door: DannyS op oktober 16, 2010, 01:19:55 PM
Zelf kweken is inderdaad geweldig! Als je zorgt voor een goede algentoevoer heb je een geweldige voorraad.
Titel: Re:Watervlooien
Bericht door: MartinS op oktober 16, 2010, 06:34:08 PM
Heb het deze zomer ook gedaan met twee emmers en hier de hele zomer voldoende aan gehad. Wel gaat de kweek nu achteruit nu het kouder wordt en mocht het gaan vriezen zal het wel gedaan zijn.
Titel: Re:Watervlooien
Bericht door: andrizay op oktober 16, 2010, 08:43:16 PM
Een vraagje:Kan je een watervlooienkweek ook gewoon in een emmer met een verwarmingselement realiseren en dan bijvoorbeeld de techniek van Niels gebruiken..Ik heb binnenkort larven vandaar de vraag..
Titel: Re:Watervlooien
Bericht door: DannyS op oktober 16, 2010, 09:05:50 PM
Je zou ze ook binnen kunnen zetten.. zolang ze maar voldoende algen krijgen.

Het geweldige van watervlooien, is dat wanneer ze te weinig voedsel hebben, of het te koud wordt, een cyste neerleggen (soort eitje) die rustig de vrieskou overleeft. Als de temperatuur weer stijgt en de omgeving beter is, komen de cystes uit en begint de kolonie weer.
Titel: Re:Watervlooien
Bericht door: robkeulers op oktober 17, 2010, 02:36:22 PM
Citaat van: Danny Stammers op oktober 16, 2010, 09:05:50 PM
Je zou ze ook binnen kunnen zetten.. zolang ze maar voldoende algen krijgen.

Het geweldige van watervlooien, is dat wanneer ze te weinig voedsel hebben, of het te koud wordt, een cyste neerleggen (soort eitje) die rustig de vrieskou overleeft. Als de temperatuur weer stijgt en de omgeving beter is, komen de cystes uit en begint de kolonie weer.

Deze vlieger gaat niet op bij het warmer houden, en dat is net de vraag van André-arthur. Ik zou de dieren buiten houden of in een onverwarmde kamer of schuur, een verwarmingselement is echt te heet.

De algen waar Danny over spreekt zijn trouwens zweefalgen, het 'groene water' en niet de veel vaker in onze bakken voorkomende draadalg.
Titel: Re:Watervlooien
Bericht door: alphamale op oktober 17, 2010, 04:27:59 PM
Ik las idd dat je de kweek buiten of in een berging moet zetten. Een vissenkweker vertelde dat hij in de winter ook nog vlooien eruit haalde, maar dat hij er af en toe nog vlooien bij moest gooien.

Ik haal er overigens ook erg veel muggenlarven uit. Leuke bijkomstigheid.
Titel: Re:Watervlooien
Bericht door: DannyS op oktober 17, 2010, 04:39:44 PM
De muggenlarven die in mijn bakken zitten zijn de zwarte variant (= van steekmuggen).. die vinden geen van mijn dieren lekker...
Ik heb er dus een soort van hor overheen gedaan, scheelt ook kilo's muggen in de zomer.
Titel: Re:Watervlooien
Bericht door: naeff002 op oktober 19, 2010, 08:43:44 PM
Ik heb het deze zomer ook gedaan in een bak van 190x60x50. Watervlooien genoeg gehad deze zomer.
Titel: Re:Watervlooien
Bericht door: Salasander op oktober 24, 2010, 10:48:31 AM
Dus een aquarium met groen water en dan met wat melk en je kan watervlooien kweken?

Ik zal er binnen 3 weken nodig hebben aangezien ik eitjes heb van mijn axolotls.

Of zijn er andere voedseldieren die beter te kweken zijn zoals artemia bv.?
Titel: Re:Watervlooien
Bericht door: robkeulers op oktober 24, 2010, 12:47:57 PM
Ik denk dat artemia kweken makkelijker is.

'groen water' (zweefalgen) kweken is nog helemaal niet zo simpel als het lijkt.
Titel: Re:Watervlooien
Bericht door: joost.v.wijk op oktober 24, 2010, 02:09:43 PM
Citaat van: Rob Keulers op oktober 24, 2010, 12:47:57 PM
'groen water' (zweefalgen) kweken is nog helemaal niet zo simpel als het lijkt.

Zweefalgen ontstaan voornamelijk door zonlicht. Dit is in de zomer nog wel makkelijk te realiseren, maar dan zijn watervlooien vaak wel volop te verkrijgen. Zet een paar emmers water buiten, en die zijn dan zo groen. 's Winters is dit wel wat lastiger...
Titel: Re:Watervlooien
Bericht door: alphamale op oktober 24, 2010, 11:35:14 PM
Een scheutje melk of wat bakkersmeel schijnt wonderen te doen. Mijn water was al wat groen, maar toen ik er wat melk aan toevoegde groeide de alg explosief.
Titel: Re:Watervlooien
Bericht door: Salasander op november 02, 2010, 11:30:44 AM
De watervlooienkweek schiet niet op. Misschien toch maar een artemiakweek opzetten ook.
Titel: Re:Watervlooien
Bericht door: alphamale op november 12, 2010, 02:48:42 AM
Nu het wat kouder wordt houdt de algengroei het niet meer bij met de groei van de watervlooienpopulatie. Ik heb ze echter binnenkort ook niet meer nodig, daar mijn axo's, nu ze groter zijn geworden, andere zaken gaat vreten.
Titel: Re:Watervlooien
Bericht door: DannyS op november 12, 2010, 09:39:54 AM
Ik had gisteren nog gekeken in mijn kweekbakken (van die cementbakken). Deze waren knalgroen van de alg. Waarschijnlijk is het te koud voor die dieren om tot een goede kweek te komen.
Titel: Re:Watervlooien
Bericht door: alphamale op juni 08, 2011, 04:30:47 PM
Ik blijf het fantastisch vinden, die watervlooienkweek. Ik heb wederom een bak buiten staan. Vorig jaar hadden we volop rode muggenlarven erin zitten, dit jaar barst het van de zwarte muggenlarven. Ik heb begrepen dat deze iets minder voedzaam zijn, maar volgens mij is het goed bijvoer voor de inmiddels flink gegroeide larven.

Titel: Re:Watervlooien
Bericht door: joost.v.wijk op juni 08, 2011, 04:45:56 PM
Zwarte muggelarven kun je prima voeren, het enige vervelende zou kunnen zijn, dat ze aan het oppervlak hangen. Of ze minder voedzaam zijn dan de rode, weet ik niet, maar ik denk dat het verschil in voedingswaarde te verwaarlozen is.
Titel: Re:Watervlooien
Bericht door: alphamale op juni 08, 2011, 05:22:59 PM
Als ze maar opgegeten worden voordat het muggen worden  ;)
Titel: Re:Watervlooien
Bericht door: alphamale op juni 09, 2011, 01:50:09 PM
Die zwarte larven worden goed gegeten. Ze blijven idd veel aan de oppvervlakte, maar de carni's en de dobro's ondervinden daar geen problemen van. Ik blijf voor de zekerheid afwisselen met tubifex, rode muggenlarven en watervlooien, maar dat de menukaart is uitgebreid is een feit.
Titel: Re:Watervlooien
Bericht door: alphamale op juni 17, 2011, 08:38:53 PM
Als je zwarte muggenlarven voert is het uitkijken voor het feit dat de larven veranderen in steekmuggen. Op de foto zie je twee stadia van de mug. De slanke versie levert geen problemen op. Als ze echter veranderen in dat dikke wezentje, dat lijkt op een klein demoontje, kun je ze er het beste uithalen. Dat is namelijk de pop en het is vervolgens wachten op het moment dat het een bloeddorstige steekmug wordt.

(http://i1081.photobucket.com/albums/j356/alphamale82/Larven/Larven6.jpg)

Kimmy en ik waren te nonchalant met als resultaat dat we bij thuiskomst na een vriendenbezoek verwelkomd werden door een flink aantal van deze smerige beesten.
Titel: Re:Watervlooien
Bericht door: joost.v.wijk op juni 17, 2011, 09:36:28 PM
Die demoontjes worden ook nog prima gegeten (door de grotere larven).
Titel: Re:Watervlooien
Bericht door: alphamale op juni 17, 2011, 09:58:15 PM
Dat klopt, maar daar wij in de bakken veel drijfplanten hebben waarin ze zich kunnen verstoppen worden ze niet allemaal op tijd opgegeten. De dobro's vangen ze overigens beter dan de carnifex.

Toch ben ik benieuwd waarom we vorig jaar enkel rode muggenlarven hadden en nu enkel zwarte. Het voordeel van de rode is dat er enkel zweefmuggen uit komen, maar de zwarten zijn in grotere getallen aanwezig. De bak staat op een andere plek dan het jaar daarvoor, maar hier krijgt hij dezelfde hoeveelheid zon en schaduw. Hmmmmm..
Titel: Re:Watervlooien
Bericht door: Salasander op juni 22, 2011, 06:50:41 AM
Ah, nu weet ik eindelijk wat zwarte muggenlarven zijn, gewoon larven van de steekmug. De kosten ongeveer 2 tot 3 keer zoveel als rode muggenlarven, heb ze vandaar nog nooit gekocht.
Dit raad ik niet aan als voer, zeker de larven niet, de smalle vorm, heb mijn axolotljongen dit ook eens gegeven en ze hebben zich door de buik van de axolotl heen gebeten. De verpopte versie zou je eventueel wel kunnen geven. Als je op het water blaast of je laat ze op een andere manier verschieten dan schieten ze naar beneden en worden ze opgegeten door de axolotllarven of andere salamanderlarven.
Titel: Re:Watervlooien
Bericht door: DannyS op juni 22, 2011, 07:46:59 AM
Ik haal de zwarte muggenlarven ook bij m'n larven weg.. ik heb gezien hoe ze een watervlo te grazen namen, en ik zag ze al in m'n gedachten aan m'n dieren vreten.. dat wil ik niet hebben.

Ik heb overigens nog nooit een larf zo'n zwarte muggelarf zien eten, dus zitten ze er toch voor de kat z'n viool in.
Titel: Re:Watervlooien
Bericht door: alphamale op juni 22, 2011, 01:28:52 PM
Als je ziet hoe de dobro's en de carnifex hier groeien, dan denk ik dat niemand bezwaar zal hebben tegen zwarte muggenlarven. Hier worden ze heel goed gegeten en de smalle vorm wordt geprefereerd. Misschien dat andere salamandersoorten ze niet waarderen, maar de bovengenoemde soorten eten het als broodjes hamburger.

Zwarte muggenlarven zijn wat voedingswaarde betreft te vergelijken met rode. Ze bevatten dezelfde hoeveelheid aan proteïnen, maar ze hebben iets meer vet. Dit is volgens mij alleen maar goed voor groeiende larven. Zie http://www.waterwereld.nu/rodemug.php voor de voedingswaardes van andere voedseldieren.

Ik heb overigens nog nergens gelezen, dat zwarte muggenlarven door de maagwand kunnen eten. Ik ben zelf nog maar één larf van de 20 kwijtgeraakt en dit betrof er één die achterbleef in groei op een dusdanige manier dat hij uiteindelijk als prooidier voor zijn broers en zussen kon dienen. Daar kwam dus geen muggenlarf bij kijken.
Titel: Re:Watervlooien
Bericht door: MartinS op juni 22, 2011, 02:30:26 PM
Met zwarte muggenlarven hier ook slechte ervaringen. Bij mij Dobrogicus kweek van vorig jaar veel larven verloren na het voeren van zwarte mug. Ze werden wel gegeten maar had een tijdje nadien toch steekmuggen in huis  >:(. Inderdaad hier in de winkel nog duurder ook, reden genoeg om ze te laten liggen.
Titel: Re:Watervlooien
Bericht door: A34 op juni 22, 2011, 02:55:40 PM
Ik heb vroeger toen ik nog een klein menneke was alpenwatersalamanderlarven van af ei groot gebracht met alleen dat spul. Dat ging uitstekend.
Titel: Re:Watervlooien
Bericht door: alphamale op juni 22, 2011, 04:53:46 PM
Ik ga er dan ook geen geld aan uit geven, maar als ik ze gratis bij de watervlooien kweek krijg maak ik er zeker gebruik van. Daar ik naar mijn ervaring geen aanleiding heb om aan te nemen dat larfsterfte inherent is aan het voeren met zwarte muggenlarven blijf ik ze aanbieden zolang de voorraad hier strekt. Ik hoop echter, dat ik volgend jaar weer rode muggenlarven als "bijvangst" heb, daar hier geen steekmuggen uit voort komen. Variatie blijft volgens mij het beste.
Titel: Re:Watervlooien
Bericht door: joost.v.wijk op juni 22, 2011, 05:55:37 PM
Ik heb ook regelmatig de zwarte muggelarven gevoerd, die bij toeval in de watervlooienvangst zaten. Heb er geen nadelige effecten van gezien. Op moment dat ze poppen worden, knijp ik ze even met een pincet, en zakken ze naar de bodem. Dit is overigens ook nog te doen met de muggelarven.
Titel: Re:Watervlooien
Bericht door: RoyS op mei 20, 2015, 12:01:40 PM
Oud topic zie ik maar toch even omhoog halen.

Ik wil z.s.m. ook een bak neer gaan zetten om de watervlooien in de kweken, nu is alleen mijn vraag. Die koffiemelk hoeveel moet ik daarvan in een bak van zeg 60 liter doen. Tevens, hier in de buurt kan ik geen enkele firma/winkel vinden die watervlooien verkoopt (regio Nijmegen / Kleve)  !!! moet toch ergens mee beginnen.

Gr
Titel: Re:Watervlooien
Bericht door: Roy van Grunsven op mei 20, 2015, 12:49:30 PM
Deze tijd van het jaar zitten ze gewoon in de sloot. Dat is dus niet zo moeilijk.
Titel: Re:Watervlooien
Bericht door: Niels D op mei 21, 2015, 02:30:18 PM
Zomaar een scheutje. Zelf vangen is meestal toch meer rendabel, maar dan moet je eerst een stek vinden. Vooral gaan vangen als de zon in het water staat.
Titel: Re:Watervlooien
Bericht door: RoyS op mei 22, 2015, 08:21:43 AM
Ja helaas is vangen bij mij in de buurt een probleem, ik woon midden in een natuurgebied dus bossen en weides zat, echter in de kleine sloten hier vindt ik ze dus helemaal niet, het water is ook glashelder.

Ik moet dus een beginnetje hebben om in de bak te doen voor de kweek.

Zouden ze voorkeur hebben voor een bepaald merk koffiemelk  ;D ;)
Titel: Re:Watervlooien
Bericht door: Niels D op mei 25, 2015, 06:09:30 AM
Haha. Nee hoor. Kraakhelder water kan heel veel watervlooien bevatten. Probeer meerdere malen langs dezelfde locaties te gaan. Plekken waar je eerst niets ving kunnen later in het jaar volgepropt zitten met watervlooien en ander kril.
Titel: Re:Watervlooien
Bericht door: RoyS op mei 26, 2015, 07:45:26 AM
Ik blijf zoeken  ;)

Overigens inmiddels een bak neer gezet in de tuin met daarin de eerste watervlooien (gekochte), eens kijken hoe ze het gaan doen de komende tijd.

Titel: Re:Watervlooien
Bericht door: Niels D op mei 26, 2015, 03:06:27 PM
Succes!