Nieuws:

Dit is een backup van het oude forum, bedoeld als naslagwerk.



-menu

Toon bijdragen

Deze sectie stelt je in staat om alle bijdragen van dit lid te bekijken. Je kunt alleen de bijdragen zien waar je op dit moment toegang toe hebt.

Toon bijdragen-menu

Topics - Steven DC

#36
Als salamanderliefhebber heb je het waarschijnlijk al wel eens meegemaakt. Je kent een plek waar salamanders voortplanten en om één of andere reden gaat men het voortplantingswater vernietigen. Desondanks dat er in de nabijheid nog wateren zijn waar dezelfde soort voortplant, worden er toch een groot aantal dieren bedreigd om vernietigd te worden. De werken hebben namelijk plaats midden in het voortplantingsseizoen...
Als liefhebber is dit enorm frustrerend aangezien je zelf niks mag ondernemen. Wegvangen en vervoeren is namelijk strafbaar...
Voor Triturus cristatus en Salamandra s. terrestris worden zoieso werken stilgelegd, maar wat moet je doen als het bijvoorbeeld Lissotriton of ichthyosaura betreft?
Waar moet je zijn?
Wat zijn de mogelijkheden?

#37
Zoals eerder vermeld, is er een reëel probleem met de opkomst van Chytride. Een schimmel die ervoor zorgt dat Wereldwijd populaties achteruit gaan en minderheden zelfs verloren gaan.
Persoonlijk vind ik het interessant om te weten wat de gemiddelde hobbyist hiervan denkt. Moet de mens proberen om Chytride aan te pakken? Kan de mens Chytride eventueel aanpakken? Is het verantwoord van de mens om Chytride proberen aan te pakken?

Graag jullie bescheiden meningen. ;)
#38
Algemene Discussie / salamanders op kamertemperatuur
april 17, 2010, 07:02:01 AM
Aangezien ik vroeger mijn dieren hield in m'n onverwarmde slaapkamer en maar ervaring heb met een zeer beperkt aantal soorten, vraag ik me af welke soorten er echt gehouden kunnen worden op kamertemperaturen. Bij Triturus soorten (marmoratus in elk geval...) blijkt de kamertemperatuur nefast te zijn voor de voortplantingsperiode. Mannen verliezen paarkleed en eieren worden niet bevrucht. Al m'n dieren zitten nu buiten en heb dus een mega-grote bak in m'n living staan met enkel wat eieren van de T. cristatus (in moederhuisjes, dus niet los in de bak).
Ik heb het idee dat beide soorten die ik heb eigenlijk niet geschikt zijn om 8-9 maanden op kamertemperatuur te houden...
Welke soorten zou ik wel kunnen houden in deze bak, waarbij ik enkel een koude periode moet geven?
#39
Ongeveer begin januari, zag ik een staartgewapper tussen m'n 2 grootste dieren. Ik heb ze koud gezet en na de vriesperiode naar buitentemperaturen gebracht. Gisteren heb ik gemerkt dat er eitjes in de ton zaten :)). Hoewel ik twijfel of ze bevrucht zijn, heb ik toch de eitjes apart gelegd. Tot nu toe een 30tal eitjes ...
De ton is zeer dicht beplant, dus ik zie vrij weinig. Eén dezer dagen toch even gaan zien of er een man met kam in zit ;D
#40
Ik zag net op de site van een belgische winkel dat hij Neurergus kaiseri binnen heeft. Hoogstwaarschijnlijk zal het wel weer wildvang zijn... Heeft iemand gehoord van een nieuwe import?? :-\
#41
Nadat de vrouwen al zowat elk blad in de bak hadden dichtgevouwen  zonder eitjes te leggen, heb ik vandaag toch het eerste eitje gevonden. Ze hebben heel lang geoefend dus hoop dat de eitjes nu aan de lopende band gelegd kunnen worden. Vandaag heb ik dus ook terug plastic strips in de bak gedaan in de hoop dat ze daar ook op willen leggen. Het is de eerste keer dat ik T. marmoratus kweek (buiten dat 1tje van 2009) en hoop dus op een geslaagde kweek...  :P
#42
Ik zag gisteren een documentaire op tv waarin het over het kannibalisme ging bij tijgersalamanderlarven. Het zou volgens deze docu een genetisch bepaalde factor zijn die tevens een verschil geeft in uiterlijk. Zo zou je kannibalistische larven herkennen aan een buitenproportionele grote kop. Dus niet alle larven zouden kannibalistisch zijn maar enkel diegenen die hier genetisch voor aangelegd zijn.
Weet iemand hier meer over?
#43
Even dus een vraagje over juveniele T. marmoratus. Vanaf wanneer kan je deze dieren proberen aquatiel te maken?
#44
Ik heb ooit ergens gelezen dat er soms gebruik wordt gemaakt van synthetische wol als afzetmateriaal. Ik dacht het tevens hier ergens gelezen te hebben, maar de zoekfunctie leverde niets op. Ik zou willen proberen om wol te gebruiken om enigzins de beplanting in de bak te sparen én om uitgekomen larven in de opkweekbakjes nog extra schuilmogelijkheden aan te bieden. Nu ben ik dus naar de winkel geweest op zoek naar synthetische wol en ben thuis gekomen met wol waarop staat: "100% acryl" wat volgens de verkoopsters synthetische wol is. Voor ik dit gebruik wil ik toch even een bevestiging of ik deze mag gebruiken aangezien ze voor sommige stoffen formaldyhide gebruiken!
Is Acryl hetzelfde als synthetische wol?
#45
Off-topic / Vreemde leden melden zich aan
november 24, 2009, 03:05:47 PM
Mag ik er even op wijzen dat er tegenwoordig veel "leden" worden geregistreerd met de vreemste namen. Het lijkt me geen overbodige luxe om dit in het oog te houden en eventueel verdachte namen op een lijst te zetten achter de schermen. Heb dit eerder ook al gezien op een ander forum, waar plots met 10tallen accounts massa's reclame (van vooral russische porno en "koopjes" sites) werden geplaats die voorzien waren van Trojan horses (programma's om pc's te hacken). Eens zoiets gebeurd, is het altijd handig om een lijstje te hebben van verdachte accounts die dan meteen verwijderd kunnen worden.

Namen zoals bijvoorbeeld: 1joumursobbemo, Antencyphendy, nemoamami, pagUsasorttat, PIPCCETC, etc...

Ik weet niet of admins alle emailadressen kunnen zien, maar dat zou misschien wel een handig manier zijn om ze eruit te vissen.

Mvg,

Steven
#46
Salamanders mixen / salamanders uit het zelfde habitat
november 23, 2009, 01:33:34 PM
Hey,

Ik weet dat dit een discussie kan zijn zonder einde, en dat er veel mensen zijn die er tegen zijn. Maar toch wil ik deze discussie aangaan en zou ik graag jullie meningen hierover weten. Ook op caudata.org heb ik deze discussie gestart omdat ik graag veel meningen hoor. Veel mensen zeggen dat het mixen van soorten uit den boze is en gedoemd om te mislukken. Toch weet ik dat er redelijk wat mensen zijn die soorten mixen maar dit stil houden vanwege het taboe in de hobby.
Om te beginnen zal ik zeggen waarom ik deze discussie wil starten. M'n eerste vijvertje was een 100L vijvertje bij m'n ouders in de tuin. Hierin zaten enkele I. mesotriton en enkele L. vulgaris. Het vijvertje was vooral voorzien van waterpest en allebei de soorten kweekten naar gelieve in dit vijvertje. Na een tijd heb ik de vijver vervangen door een 2000L vijver en heb ik een mooi aantal salamanders uit het kleine vijvertje gevist. Vandaar weet ik dus dat het kweken zeer goed ging. Nu vraag ik me dus af waarom het niet mogelijk zou zijn om dieren die van nature samen zitten in kleine tijdelijke watertjes, niet samen in een bak gehouden kunnen worden.
Dat bijvoorbeeld T. marmoratus en P. waltl niet samen gehouden kunnen worden lijkt me vanzelfsprekend omdat je dan wel een zeer grote bak nodig hebt, maar bijvoorbeeld een combinatie van I. alpestris met L. helveticus, L. vulgaris of L montandoni,... lijkt me dan weer geen probleem. Zelfde grootte, geen kruisingsgevaar, en zelfde habitats.
Graag hoor ik jullie opinie!

Mvg Steven
#48
Fotos en Filmpjes / Rana catesbeiana vs. Taricha
oktober 27, 2009, 01:36:34 PM
Hier een prachtig filmpje van Youtube. Moet je echt zien :o Geweldig!

http://www.youtube.com/watch?v=7pbg_OeViAs
#49
Salamanders.nl betreffende zaken / Folders?
oktober 26, 2009, 02:28:18 PM
Zou het geen idee zou zijn om vanuit de salamandervereniging een soort "gratis informatiefoldertjes" te maken  (met info over de salamandervereniging en het forum) die kunnen meegegeven worden aan mensen die salamanders aanschaffen?  Als er wat reclame op kan, en je vindt wat sponsors, dan zijn de kosten van deze folders er al terug uit. Eventueel wat bekende zaken die bij grote regelmaat salamanders aanbieden ook bevoorraden, en zo krijg je een vrij groot publiek te pakken. Op die manier kunnen mensen gemakkelijk de weg naar de vereniging en het forum vinden, waardoor de overvloed van informatie kan zorgen dat ze hun beestjes op de juiste manier verzorgen. Ik denk dat veel mensen zijn die salamanders aanschaffen en geen benul hebben van het feit er ook een vereniging van hobbyisten van bestaat én zelfs niet eens beseffen wat voor fascinerende dieren ze kopen...

Groet Steven
#50
Hier wat foto's van de T. marmoratus in hun nieuwe verblijf en enkele foto's van m'n T. karelinii.



















Groetjes,

Steven
#51
Algemene Verzorging / Preventie beschimmelde eieren?
oktober 20, 2009, 10:00:47 AM
Dit jaar heb nog een aantal eieren gehad van m'n T. marmoratus, die nog lekker aan het leggen waren toen ik ze aanschafte. Ik weet dat het geslacht Triturus een genetische afwijking heeft waardoor er een groot aantal eieren schimmelt. Nu heb ik dit jaar bijna alle eieren verloren door schimmel en 2 eitjes die tevens ook beschimmeld waren zijn toch nog uitgekomen.  Beschimmelde eitjes onmiddelijk verwijderen hielp niet, de rest bleef steeds schimmelen. Zowel eitjes die ik over had geplaats in een aparte bak, als eitjes die ik in een "moederhuisje" had gelegd in de ouderlijke bak, als de eitjes die gewoon aan de planten bleven in de ouderlijke bak. Zijn er manieren om schimmel in te perken bij je eieren? Gebruik van turf, esha, zout of iets dergelijks?
#53
Veel van de leden hebben een enorme verscheidenheid aan salamanders en dus ook enorm veel bakken staan. Nu vraag ik me wel af welke filtersystemen jullie in die bakken gebruiken. Kan me niet inbeelden dat er voor elke bak een aparte biologische filter staat en van die kleine binnenfilterjes zorgen eigenlijk alleen voor beweging in het water.... Zouden deze mensen even willen antwoorden aub?

De reden dat ik dit vraag, is omdat ik in de kelder enkel bakken wil plaatsen. Maar het niet zie zitten om voor elk bakje een externe filter te gaan zetten...

Groetjes Steven
#54
Terrarium en Inrichting / plantaardige bodembedekkers
september 30, 2009, 10:57:43 AM
Heeft iemand hier ervaring mee?

Ik heb gezien op internet dat er een plantje is dat zeer sterk op mos lijkt, en de ganse bodem kan bedekken. Riccia fluitans noemt het. Het lijkt me een zeer mooi decoratief plantje, maar kan me niet voorstellen dat er geen nadelen aan verbonden zijn. Ervaringen met degelijke plantjes zijn van harte welkom.

Gr. Steven

Edit: Het lijkt me mooi voor het nieuwe aquaterrarium! Bodem zand met puntslakjes en Riccia Fluitans als bedekker
#55
Zoals ik eerder zei, ga ik een aquaterrarium bouwen voor m'n marmers. Het betreft een oud aquarium van 1,7m x 50 x 60 dat ik op de kop heb kunnen tikken. Het landgedeelte zal ongeveer 70cm innemen en dan nog stukken land op de overige achterwand. Ik ben stillaan begonnen en besef nu al dat het meer werk is dan ik dacht.  :D In dit topic zal ik de vooruitgang van de bouw laten zien. Eerst moet ik een deel van het landgedeelte volledig afwerken omdat ik anders te weinig plaats heb tussen raam en rots om dit te kunnen afwerken. Daar ben ik dan ook mee begonnen...


Begin met isimo. De put zal opgevuld worden met bosgrond


De pur om een rots na te kunnen bootsen:


De pur besneden om rotsen te vormen:




De ruit afgetekend en ingesmeerd met silicone om de isimo te verbergen:


Eerste 2 lagen tegellijm aangebracht:




Na deze 2 lagen tegellijm komt er nog een derde laag tegellijm gemengd met compostuna over. Daarna wordt, op het gedeelte dat onder water komt, nog epoxy gesmeerd.
Zover sta ik momenteel, maar zal regelmatig updaten ;)
#56
Hey,

Zoals ik eerder zei, ga ik een nieuw aqua-terrarium maken voor m'n marmers. Dit is een occasie aquarium waarvaar de silicone deels vergaan is. Dwz kit verwjderen en opnieuw kitten. MAAR... met wat moet ik de ramen ontvetten vooraleer ik nieuwe kit aanbreng??? Ik lees zoveel tegenstrijdigheden op internet, dat ik het maar beter gewoon hier kan vragen!

Groetjes Steven
#57
Latijn wetenschappelijke benaming:     Anentome helena     
Nederlandse benaming:    Slakkenetende slak    
Engelse benaming:    Killersnail
Duitse benaming:    Schneckenfressende Schnecken
Familie:     Buccinidae
Klasse:    Hypsogastropoda
orde:    Gatropoda
Eerst beschreven:    Meder in Philippi, 1847    
Herkomst:    Thailand, Prov. Phitsanulok, Kaek River, Sakunothayan Wasserfall. 33 km E Phitsanulok, 16° 50.27' N, 100° 31.81' O    
Voor aquaria van:    > 30 cm.    
Stroming:    Snelstromend water
Grootte:    tot 4 cm.
Temperatuur:    18 - 30 °C.     
pH Warde    6.5-7.5    
GH waarde:    9 - 15    
KH waarde:    5 - 8       


Status in Rode Lijst:    Niet in IUCN Rode Lijst (Ref. 57073)       
Info:    




Deze slak geeft de voorkeur aan andere slakken.

Posthoorn, toren slakjes, ampularia's het maakt niet uit.

Alleen de eigen soort wordt ontzien.

Zijn de slakken op gaan ze ook wel aan het normale droogvoer, slakkenvoer, afgestorven plantendelen, algen en voedselresten.
Deze slakjes eten geen gezonde en/of levende planten.
Ze hebben geen rasp als de meeste slakken, maar een zuigmond, waarmee ze andere slakken leeg kunnen  zuigen.
Deze soort kweekt redelijk, maar alleen als er slakken als voer aanwezig zijn.

Zijn de slakken op, stopt de kweek van deze soort.
Ze kunnen zowel in hard als in zacht water worden gehouden, maar zoals bij alle slakken wordt het huis mooier als het water wat harder is.

Er is veel kleurvariatie in de slakkenhuizen.
Ze eten gewoon droogvoer, slakken, slakkeneitjes, hydra's en planaria.

Kweek:    

Over de kweek van deze slakjes is weinig of niets bekend.

Bron: www.eurofish.nl



Heeft er iemand ervaring met deze slakken?

Mvg Steven
#58
Off-topic / Zoek de fout...
april 27, 2009, 08:37:06 AM
Op kapaza heb ik een advertentie gevonden met een wel zeer opmerkelijke foto. Volgens mij klopt daar iets niet...

http://www.kapaza.be/Dieren_en_toebehoren/Aquaria_en_Terraria/16530895/Aquarium_kikkers_bruin.html
#59
Fotos en Filmpjes / Triturus arntzeni
april 13, 2009, 07:28:55 PM
Enkele foto's van m'n T. arntzeni. Ik heb gekozen voor een volledig aquatiele setup in combinatie met vuurgarnalen.

















#60
Fotos en Filmpjes / Triturus karelinii (Arntzeni)
maart 15, 2009, 08:21:59 PM
Wat foto's van m'n nieuwe aanwinsten. 1.1 T. karelinii

de man:




De vrouw:


#61
Algemene Discussie / Geurige Salamanders
maart 05, 2009, 12:24:05 AM
Dit stukje tekst kwam ik net tegen op het internet. Het is eigenlijk vanzelfsprekend, maar ikzelf had er eigenlijk nog nooit bij stilgestaan.


Watersalamanders planten zich in stilstaand water voort. Het mannetje volgt het spoor van het parfum dat het
vrouwtje verspreidt en begint zijn balts: het slaat met zijn staart in de richting van het vrouwtje (hij stuurt haar
feromonen toe) en laat zijn hele lijf golven. Hij danst zo tot ze hem volgt.
. afgietsels van gewone salamanders en alpensalamanders (een paar van elke soort)
. Triturus vulgaris, kleine watersalamander, smooth newt, triton commun
. Triturus alpestris, alpenwatersalamander, Alpine newt, triton alpestre
En als het water niet stil staat?
In water met veel stroming, kolken of turbulentie verspreiden chemische signalen zich te snel. In die
omstandigheden is het onmogelijk de uitzender te vinden

bron:http://www.natuurwetenschappen.be/educa/pdf/dossiers/nl/FA_doss_didac_N/index.html



Als je salamanders in paarstemming zijn, maar niet tot bevruchting overgaan, probeer dan eens met je filter enkele uurtjes uit te zetten :)
#62
Algemene Discussie / normale prijzen??
maart 04, 2009, 01:27:45 PM
Ik ben weer op zoek naar salamanders. Ben er nog niet uit welke soort ik juist wil gaan houden, maar had alvast een mailtje gestuurd naar tropenparadies om eens een prijslijst aan te vragen. Nu kreeg ik de prijslijst aan en viel haast op m'n kont! :o






Ambystoma opacum - € 90,--

Cynops cyanurus - € 30,--

Cynops orientalis - € 8,50

Cynops pyrhogaster - € 19,--

Desmognatus fuscus - € 30,--

Notophalmus viridescens - € 25,--

Paramesotriton chinesis - € 25,--

Plethodon glutinosus - € 39,--

Pachytriton labiatum - € 19,--

Pleurodeles poireti - € 70,--

Pleurodeles walti - € 19,--

Ranodon shihi - € 130,--

Triturus marmoratus - € 49,--

Tylototriton shajin - € 59,--

Tylototriton verrucosus - € 59,--



Nu ff serieus... zijn dit normale prijzen?? :o
#63
HIER staan vermoedelijk Lissotriton vulgaris te koop op Marktplaats. De foto's zijn zeer onduidelijk maar ik vermoed een staart te zien van de kleine watersalamander. Het is waarschijnlijk de zoveelste persoon die salamanders vangt uit z'n vijver om er eens goed wat geld mee te verdienen!
#64
Voedsel Kweken / Honingraat voor wasmotten
maart 05, 2007, 06:45:10 AM
hey,
ik heb gisteren contact opgenomen met een imker om wat honingraat te kunnen kopen. Ik heb hem verteld waarvoor het moet dienen, dus gaat hij zorgen voor raten die reeds besmet zijn met kleine wasmot. Ik heb 3 raten besteld (geen idee van hoe groot ze zijn en hoelang ze kunnen dienen) maar ik zou regelmatig wat raten van hem kunnen kopen.
Ik ben van plan om zowel grote als kleine wasmot te kweken omdat ik ook baardagamen heb die ze wel lusten.
Ik weet dat als ik de Grote wil kweken dat ik dan eerst het raat in de vriezer moet steken om de kleine te vernietigen. Maar nu komt de vraag:
Moet ik nog iets toevoegen aan de raten of kan ik gewoon een stuk raat op de bodem leggen, wat poppen erop, en wegzetten tot ze zich vermenigvuldigen?
#65
Mededelingen en Nieuws / salamanders in "De Ark"
februari 17, 2007, 05:34:14 PM
Momenteel verkoopt m'n salamanders in De Ark in Antwerpen.
Paramesotriton honkongensis 15euro/stuk
Pleurodeles waltl 9euro/stuk
Notophtalmus viridescens 13euro/stuk


Ark (De) 
Sint-Jansplein 32
2060 Antwerpen
03 231 48 66 

Groetjes
#66
Hey,
Zoals de meesten onder jullie weten, heb ik 0.0.6 Lissotriton italicus zitten. Tot hier toe gaat alles heel goed maar er is weinig tot zelfs geen echte informatie over te vinden op het net. Waarschijnlijk zal er wel duitse lectuur over bestaan maar ik kan geen duits  :-\
Daarom zou ik willen vragen of er iemand ervaring heeft met deze soort en of die personen hun bevindingen, ervaringen e.d. op het forum willen zetten. Dit om eventueel latere problemen te voorkomen en hopelijk een goede nakweek tot stand te kunnen brengen.
Alvast bedankt,

Groetjes Steven