Nieuws:

Dit is een backup van het oude forum, bedoeld als naslagwerk.



-menu

Toon bijdragen

Deze sectie stelt je in staat om alle bijdragen van dit lid te bekijken. Je kunt alleen de bijdragen zien waar je op dit moment toegang toe hebt.

Toon bijdragen-menu

Topics - Jari B

#1
Te koop aangeboden Tylototriton shanjing nk 2015. Het gaat hier om de zuivere kleine variant van shanjing waarbij de ouderdieren oorspronkelijk afstammen van de eerste dieren van Alex. Ze zijn 20euro per stuk.
#2
Gezocht 10 volwassen t. carnifex of t. dobrogicus om in een omheinde vijver te doen.
#3
De Tylototriton wenxianensis zijn nu net 2 jaar oud en doen het zeer goed op zolder. De warmere temperaturen o.a. veroorzaakt door de zon die toch een tijd lang op de bak schijnt in de vroege middag, zorgen ervoor dat de dieren beter eten. Ze zijn de afgelopen twee maanden al veel gegroeid en zijn mooi dik geworden. Met deze leeftijd hebben ze een mooie lengte bereikt van gemiddeld 7,9 cm en is er geen uitval geweest.







De grond in het terrarium bestaat uit een mix van beuk-eikengrond waardoor er een goede balans is in de PH tegen schimmels. Er zit veel vocht in de bodem zoals te zien is maar de toplaag is vrij droog. Verder zit er veel schors in waar de dieren zich kunnen verstoppen, en is er een waterschaal met 1 cm diep water met mossen erin.





#4
Vanwege de genetische diversiteit doe ik 5 van mijn T. shanjing nakweek te ruil aanbieden. Het betreft 5 dieren waarvan er 4 uit 2011 zijn en eentje uit 2012. De dieren zijn F2 nakweek waarvan mijn F1 dieren van Alex vandaan komen. Ze zijn 6,0-8,0-8,5-8,6-9,0 cm groot waarvan ik zeker weet dat er 2 mannen tussen zitten.

Ik bied de dieren het liefst als 1 groep te ruil aan. De dieren zijn bespreekbaar voor andere Tylototriton soorten (ook T. shanjing vrouwen die niet afstammen uit de lijn van Alex) en Salamandra's. Voor meer info stuur een PB  ;)

#5
Gisteren vond ik tijdens het klussen mijn Salamandra algira  tingitana vrouwtje los lopen in de schuur, blijkbaar is zij voor de winter ontsnapt en heeft zij daar overwinterd. Sinds gister middag zit dit dier in een faunabox in de woonkamer.

Net vroeg mijn moeder hoe het dier het deed dus ik doe de fauna box open en zie 8 larven bij haar cloaca liggen en eentje halverwege eruit. Ze was aan het baren op vochtig keukenpapier (zeker niet nat). Terwijl ik uit schrik en stomme verbazing het dier oppak komen er nog 2 larven ter wereld in mijn hand. De larven worden te vroeg geboren en sommige ervan zijn al dood, ik heb ze snel in een bakje met water gedaan en sommige zwemmen rond. De dikke dooier is nog heel goed zichtbaar. Ik hoop dat ze stopt met het baren van larven omdat ze er allemaal in kritieke toestand uit komen. Ik weet dat ze niet helemaal recht ter wereld eruit komen. Maar wanneer de kopjes van sommige meer dan 160 graden gedraaid zit en ze bleek kijken dan weet ik genoeg. Fingers crossed dat er nu hopelijk snel goede larven ter wereld komen. Ik heb snel een klein bakje met water erin gedaan. Maar betwijfel nu of dat ze het zal gaan gebruiken na dit incident. De stress die ze heeft gekregen dat we haar vonden gisteren is haar blijkbaar toch iets teveel geworden met haar jongen. Er zijn in totaal 10 jongen uitgekomen nu. Foto's volgen zo snel mogelijk.
#6
Zijn er mensen die hopen te kweken met Tylototriton soorten? En zo ja welke soorten? Ben er best wel benieuwd na hoe de ervaringen zijn dit jaar met Tylototriton omdat vorig jaar een niet zo heel vruchtbaar jaar was van deze familie.

Bij mij zie ik een duidelijk verschil in de activiteit van mijn Tylototriton kweichowensis cf de laatste paar dagen. Gisteren trof ik 3 van mijn 4 dieren in het water aan en ze waren erg hongerig. De shanjing lijken erg actief de laatste paar dagen, vandaag al het water ververst en vond nog 2 larfjes van vorig jaar die tegen metamorfose aan zitten. De T. kweichowensis doen het hier ook erg goed, ze zijn de laatste tijd nu de dagen aan het lengen zijn en de temperatuur langzaamaan stijgt meer actief aan het worden. Zijn er bij jullie misschien nog recente ontwikkelingen in de activiteit? :)
#7
Vorige week zij mijn leraar voor het vak Wetgeving dat je voor de axolotl papieren nodig hebt. Dit is volgens mij niet correct. Is er iemand die mij in het kort een citaat of bestand van de wetgeving zou kunnen geven rond de axolotl. Zodat ik mijn docent hier graag nog even op wil wijzen tijdens de les morgen. Het liefst zou ik graag wat meer willen weten over de wetgeving hier in Nederland en binnen Europa (als hier iets over te vinden is).

#8
Vuursalamanders (Salamandra) / Salamandra algira algira
oktober 20, 2012, 05:23:07 PM
Vandaag zag ik een van mijn Salamandra algira algira die in een buitenterrarium zit. Hij/zij is echt enorm gegroeit sinds die in het buitenterrarium zit. Hoogstwaarschijnlijk is het een mannetje die nu met een leeftijd van 3-4 jaar een lengte van 19 cm heeft bereikt!  :o

Hier zijn wat foto's van het dier.
#9
Een goede vriend van mij uit Zweden die ik al enkele jaren ken is net als mij zeer geïnteresseerd in de natuur net als mij. En hij heeft in Zweden bij het plaatsje Hedekas een aantal vuursalamanders gevonden toen hij een houtstapel moest verplaatsen. Hij heeft er jammer genoeg geen foto's van maar ik heb hem enkele foto's laten zien van vuursalamanders en hij kon met 100% zekerheid zeggen dat het vuursalamanders waren. Nu ik al eventjes op internet aan het rondkijken ben was ik verbaasd om te zien dat er in Zweden geen verspreiding is van vuursalamanders. Tenminste in de data die ik heb gezien. Is er iemand die mij hier meer informatie over kan verschaffen?

Ik heb net nog met hem contact gehad en hij gaat dit weekend daar nog eens kijken of dat hij er nog meer vind en of hij dan foto's kan maken van het kleurpatroon.
#10
Salamanders in het wild / Mijn stage in Polen
augustus 09, 2012, 09:18:13 AM
Ik heb de foto's uitgezocht van mijn stage in Polen en hier zijn een paar van de mooiste. Hoog in de bergen heb ik veel I. alpestris en in de dalen veel L. vulgaris gezien. Op de foto's zijn onder andere hazelwormen, mestkevers, padden, snuitkevers en nog wat natuur en cultuur foto's  :)



































#11
Al enkele jaren achter elkaar hebben mijn vader en ik projecten van terraria. En dit jaar is het de zolder geworden. We hebben lang zitten dubben over hoe we het zouden aanpakken maar het is voorlopig nu helemaal af. De houten frames zijn allemaal zelf precies op maat gemaakt en zijn ook bewerkt tegen vocht. De grote stelling is 30x80x190, hier komen kleine opkweek bakken en aquaria voor salamanders op. In het achterste terrarium zitten de T. kweichowensis cf. en in de linker zitten de volwassen T. shanjing. Op zolder is vorig jaar een groot dakraam aangebracht waardoor er meer lichtinval is. Dit raam staat op het zuiden waardoor er in de winter en de zomer duidelijke temperatuursverschillen zijn, maar het kan er niet te warm worden.

De stellage, voordat alles af was:



Nu alles af is:








Tylototriton shanjing terrarium:



Tylototriton kweichowensis cf. :

#12
Off-topic / Japanse koi
mei 27, 2012, 08:03:46 AM
Zoals sommige weten heeft mijn buitenterrarium met die vijver erin plaats moeten maken voor een grote vijver met Japanse koi. Het buitenterrarium functioneerde niet optimaal de laatste 2 jaar en daardoor had ik besloten deze af te breken. Gisteren heb ik 3 nieuwe Japanse koi gekregen van mijn vader wat mijn totale Japanse koi groep nu heeft uitgebreid naar 6 vissen.  :)

De vijver is nu helemaal afgewerkt en met de ruit waar je door heen kan kijken onderwater heb je een prachtig beeld van deze mooie vissen.  :)

Enjoy! ;D

















#13
Ik heb deze Lissotriton gevonden in Zuid-Polen, maar ik weet niet de precieze soort/ondersoort. Het dier is gevonden vlakbij Jelenia Góra in Neder-Silezië. Ik hoop dat iemand mij duidelijkheid kan bieden. Door de heel lichte kleur en de ongebruikelijke buik tekening kan ik het niet zelf determineren. De 2de foto is onduidelijk maar je kunt wel zien dat het dier een ongewoon lichte rug heeft, deze rug is niet bevlekt en heeft weinig kleurverschillen.



#14
Na 2 weken in Spanje geweest te zijn samen met 30 klasgenoten en na reisleider geweest te zijn ben ik eindelijk weer thuis voor eventjes. Het waren 2 super weken met heel veel wilde dieren die we hebben gezien. Naast enkele honderden gieren hebben we veel reptielen en amfibieën gezien. Hier zijn foto's van enkele soorten die we hebben gezien.

Salamandra salamandra longirostris:





Lissotriton boscai, Pleurodeles waltl en Triturus pygmaeus zaten in een afgesloten put met 15 centimeter diep water, er waren enkele plekjes waar ze op het droge konden zitten. Ook zaten er erg veel boomkikkers in die put, maar ik heb geen eieren gevonden van deze soorten. De boomkikkers zaten in de spleten tussen de stenen.













Hier zijn nog enkele foto's van gekko's, Iberische moerasschildpadden, schorpioenen, duizendpoten en enkele worm hagedissen. Het leuke van de worm hagedissen was dat ze je altijd proberen te bijten maar dat de mond te klein is om je te bijten.











#15
Algemene Discussie / Onbekende kikker eieren
april 12, 2012, 06:49:59 PM
Ik zit nu momenteel in Granada voor mijn schoolexcursie en we hebben kikker eieren gevonden. Ze zitten in klompjes van 40 eieren aan stenen vast. Het zijn 100% zeker geen salamander eieren. Het zijn relatief kleine eieren en zijn in kleine groepjes afgezet. Heeft er iemand een idee welke soort het is? De eieren zijn ongeveer 1-2 dagen geleden gelegd en er is nog geen ontwikkeling zichtbaar. Alvast bedankt voor een eventuele reactie.
#16
Na de strenge vorstperiode heb ik al een van de Ambystoma maculatum in mijn buitenterrarium zien rondkruipen en hij is in goede conditie. Volgend weekend ga ik een van de overwinteringsbakken ombouwen tot watergedeelte als de vorst weg blijft. Ik ben benieuwd of de kweek zal gaan lukken.  :)
#17
Klasgenoten van mij hebben voor fondsenwerving een lezing georganiseerd van Redmond O'Hanlon. Het is een zeer interesante lezing in Burgers zoo en er zijn al 170 kaartjes verkocht. Het is een aanrader om naar naar deze lezing te gaan. Redmond signeerd hier ook zijn nieuwste boek dat hij geschreven heeft.

Voor meer informatie zie: http://burgerszoo.nl/over-burgers-zoo/nieuws/benefietlezing-redmond-o'hanlon-in-burgers'-zoo
#18
Naar aanleiding van de dood van een van mijn Tylototriton kweichowensis heb ik samen Derk Oorburg autopsie gedaan op dit dier. De autopsie leverde een mooi inzicht in de biologie van salamanders. Ook ben ik erachter gekomen dat dit dier een vrouwtje is en dat er eieren aan het vormen waren in het moederlichaam. Ik bedank Derk hierbij voor de informatie die hij mij gegeven heeft.

Doordat ik eieren heb aangetroffen in dit vrouwtje ben ik van plan nu het kweken te starten en niet tot de lente te wachten. Ik hoop dat mensen de foto's interessant en leerzaam vinden.
















#19
Fotos en Filmpjes / Mijn Tylototriton.
september 30, 2011, 02:23:17 PM
Hier zijn weer wat foto's van mijn Tylo's.

Tylototriton wenxianensis:








Tylototriton shanjing eigen NK 2011:



#20
Na de zomervakantie ga ik bij een reptielenhuis in Blankebergen in België stage lopen. Ik ga daar heen met een klasgenoot die daar stage gaat lopen bij Sealife wat ook in Blankebergen is.  Ik heb zelf al wat research gedaan maar jammer genoeg bleek de jeugdherberg 'De Wullok' vol te zitten. Weet een van jullie een goede verblijfplaats voor ons in die omgeving? De periode is vanaf 27 augustus tot en met 28 oktober.
#21
Sinds een paar dagen ben ik het waterniveau van mijn aquaterrium aan het verhogen. Het water is nu al over het landgedeelte heen, ik heb daar geen zand gebruikt maar fijn grind. Ze zwemmen al veel rond in het water maar zoeken nog wel het land op. Hier zijn wat foto's.

#22
Ik loop nu stage bij het bos beheer van gemeente Oss en ik ben met een project bezig om een vijver waar mensen vissen in los hebben gelaten weer terug te brengen in zijn oorspronkelijke staat als natuurvijver waar alleen maar amfibieën in zitten. Ik ben nu aan het kijken naar de opties waarmee ik de vissen zou kunnen verwijderen uit de vijver. Er zit onder andere snoek, baars, zonnebaars, voorn, karper en goudvissen. Ik heb toestemming van de boswachter en van landschapsbeheer om met dit project te beginnen. De vijver is ongeveer 20 meter lang, 10 meter breed op zijn verst en 1,5 tot 2 meter diep. Zelf zit ik te denken om stroomnetten te gebruiken om de vissen tijdelijk te verdoven om ze dan op te vangen met schepnetten. En ik zat ook al te denken aan sleepnetten, maar er liggen veel grote takken op de bodem dus die zouden dan eerst eruit gehaald moeten worden, en er zit aan een kant een grote haag met riet dat dan ook niet zo practisch is met een sleepnet. Weet iemand nog meer opties of kan iemand mij meer informatie geven over de 2 genoemde methodes? En wat is het effect op de amfibieën als ik dat met die stroomschepnetten toepas. Het project word waarschijnlijk ergens in juni uitgevoerd.
#23
Gister avond heb ik een van de twee Ommatotriton ophryticus dood uit mijn vijver van mijn buitenterrarium opgevist. Hij lag schuin in het water met zijn buik naar boven ongeveer halverwege de diepte. Ik denk dat het de man is, ik vind het dier zelf er wat mager uit zien maar niet vel over been. De staart was niet verhoogd maar was nog steeds in de land fase en had ook nog geen kam. Dat vind ik zelf best raar voor deze tijd van het jaar en hij heeft gewoon in het buitenterrarium overwinterd. De dobrogicus en marmoratus in mijn vijver heb ik wel vaak zien paren maar ik heb nog geen enkel eitje gevonden. Terwijl ik vorig jaar in maart al vele vrouwtjes eitjes zag leggen en de planten zaten er dan ook helemaal vol mee. Ik denk dat dit een gevolg is van de slechte winter die we hebben gehad. Omdat het al vroeg boven de 10 graden was en toen er voor een week of twee vorst weer overheen kwam. In die periode voor die vorst zag ik ze massaal in het water zitten en paren. Ik hoop dat het bij de rest van jullie beter gaat in de buitenterraria.
#24
Fotos en Filmpjes / Terug van weg geweest
maart 05, 2011, 02:12:54 PM
Zoals jullie mischien al hebben gemerkt ben ik er een tijdje tussenuit geweest vanwege mijn stage. Mijn stage bij Dierenpark de Oliemeulen heb ik volgens de Oliemeulen goed afgesloten alleen van school heb ik daar nog geen cijfer voor gekregen. Daarom geef ik hier nou even een update van hoe het er bij mij met mijn salamanders er aan toe is gegaan.

Ik heb voor bijna het grootste gedeelte van de winter mijn Ambystoma opacum in een terrarium gedaan in mijn schuur, toen het te hard ging vriezen heb ik ze terug naar binnen gehaald, ze waren wel vermagerd en in de bak was de vochtige grond al goed bevroren en het koste daarom ook enige moeite om de stukken hout uit dat gedeelte weg te halen. In dat bevroren gedeelte zaten 2 van mijn 4 opacum op het zand/ijs. Binnen zitten ze nu in een curver en ze doen het alle 4 weer goed en ze beginnen alweer aan te sterken.

Mijn Salamandra algira algira heb ik nog steeds binnen zitten in een terrarium, deze lente worden ze 2 jaar oud en ze zijn nu 11 en 13 centimeter lang. Ze krijgen voornamelijk krekels en regenwormen.

Dit is de algira van 11 centimeter.


De algira van 13 centimeter.


De 5 Tylototriton kweichowensis doen het allemaal erg goed, ze zijn nou allemaal rond de 13-14 centimeter. Ze krijgen vaak wormen als voer en eten ook nog steeds uit mijn hand wat het ook erg handig maakt om te zien of dat ze allemaal hebben gegeten. Wanneer ik alleen maar de deksel open doe dan komen ze allemaal uit hun verstop plaatsen.









De Tylototriton shanjing zitten nu in een aqua-terrarium waar ik al eerder foto's van heb gepost. Het is me wel opgevallen dat ze nu opeens sneller groeien, toen ik ze nog in de vorige set up had stopte de groei op een gegeven moment. De oudere groep en de jongere groep van de shanjing zitten allemaal bij elkaar in dit aqua-terrarium.




#25
Fotos en Filmpjes / Wat nieuwe foto's
januari 06, 2011, 10:55:02 AM
Hier zijn wat foto's van mijn shanjing en hun nieuwe aqua terrarium. Het terrarium is boven afgedekt met een plastic curver deksel om de vochtigheid binnen te houden en er ligt een warmtematje onder het terrarium.
Het zijn dieren nog steeds 4 van mijn oudere dieren van de eerste shanjing die ik bij Alex heb gekocht en 3 jongere dieren van de eieren die ik toen van Alex heb opgekweekt.

En op de laatste foto is de cloaca van mijn Neurergus kaiseri vrouwtje te zien dat al groter begint te worden.
De foto's zijn niet echt hoge kwaliteit maar ze zijn 's avonds gemaakt dus dat ging toen iets moeilijker.
#26
Ik heb gezien dat in een aantal van mijn Eurycea bislineata vrouwtjes eieren in zich hebben.
Is dat normaal in deze tijd van het jaar, en moet ik nog iets doen zodat ze die eieren gaan leggen en zijn de eieren al bevrucht of moet dat nog gebeuren?
#27
Ik loop nu al 2 weken stage bij de Oliemeulen in Tilburg en daar hebben ze een koppel aalsalamanders maar ze zitten gescheiden. En ze willen er graag mee gaan kweken, is er iemand die weet wat je moet doen om te zorgen dat ze gaan kweken?
#28
Hier zijn wat foto's van een paar van mijn opacums en hun terrarium.
Ik denk dat de vrouwtjes eitjes in zich hebben maar dat weet ik niet helemaal zeker, weet iemand van jullie mij meer duidelijkheid te geven?

#29
De dobro's zijn al weer even aquatiel in mijn buitenbak en zijn al helemaal in paarstemming.
's nachts merk ik altijd dat ze uit het water gaan en het land op gaan waarschijnlijk op zoek naar voedsel, ook al zijn ze in paarstemming.
Vrouwtjes en mannetjes vertonen beide dit gedrag.
Hebben meer mensen dit gemerkt?
#30
Mededelingen en Nieuws / Kerst/nieuwjaarswensen 2010
december 18, 2009, 08:53:55 AM
Ik wens iedereen een prettige feestdagen en een gelukkig nieuwjaar :)
Laten we hopen dat 2010 ook een goed salamander jaar word.
En dat we de kweekresultaten van dit jaar kunnen evenaren.
#31
Salamanders, het verenigingsblad / Salamanders 3e editie
september 23, 2009, 11:00:35 AM
Wanneer komt de volgende uit?
#32
Buitenterrarium en vijvers / Rode mieren!!
september 21, 2009, 05:25:36 PM
Ik heb pas wat mos gehaald en daar zaten rode mieren in zag ik.
Ik liet het mos voor 2 uur in een emmer staan in de hoop dat die zouden verdrinken.
Maar toen ik net een de bak keek zag ik ze weer met eitjes op een stuk dakpan in mijn macrodactylum bak. :o
Weet iemand van jullie hoe ik ze weg kan krijgen zonder de hele bak overnieuw te moeten maken en niet schadelijk is voor mijn salamanders?
#33
Ik heb het er met Rob over gehad dat het op caudata.org verplicht is je naam ergens neer te zetten in je profiel.
En toen bedachten we dat het mischien iets is wat we hier op het forum ook kunnen gaan doen.
Dat je dan bijvoorbeeld je volledige naam boven aan je signature zet.
Maar wat vinden jullie er van als we dat hier ook gaan doen?
#34
Fotos en Filmpjes / Kweichows verplaatst naar schuur
augustus 09, 2009, 12:56:14 PM
Ik heb mijn kweichows verplaatst naar de schuur en hier heb ik wat foto's van hun nieuwe bak.
De bak is 1,40m groot en het water is ongeveer 6-7 cm hoog.
En er komt nog een gatensteen in het watergedeelte om daar nog meer schuilplaatsen te maken.

Foto van de dieren zelf:


Foto van de kap die ik er in de winter op doe:



En van de bak zelf:











#35
Ik dacht laat ik maar weer eens foto's posten van mijn Triturus dobrogicus.
Gisteren zag ik er 8 zwemmen op een open plek in mijn vijver nadat ik er zwarte mug in had gegooid.
Van die 8 waren het 3 mannetjes en 5 vrouwtjes.
Die lamp die je ziet in het water dat is een speciale onderwaterlamp die ik elke avond aanzet.
Hopen dat jullie het mooie foto's vinden. :)