Nieuws:

Dit is een backup van het oude forum, bedoeld als naslagwerk.



-menu

Toon bijdragen

Deze sectie stelt je in staat om alle bijdragen van dit lid te bekijken. Je kunt alleen de bijdragen zien waar je op dit moment toegang toe hebt.

Toon bijdragen-menu

Topics - Kenny

#1
Als medewerker Vuursalamanderonderzoek kreeg ik onderstaande mail in m'n inbox...dit is dramatisch nieuws.


Recent ontdekte schimmel bedreigt nu ook Belgische amfibieën populaties
Amfibieën kennen wereldwijd een dramatische achteruitgang. Infectieziekten spelen hierbij een belangrijke rol. Hoewel verschillende van deze infectieziekten in België voorkomen, leken ze tot nu toe weinig impact te hebben op de inheemse amfibieënpopulaties.
In 2012 werd een nieuwe schimmel, Batrachochytrium salamandrivorans, ontdekt. Deze schimmel veroorzaakt een huidinfectie (chytridiomycose) bij amfibieën en bracht in Nederland de vuursalamander populatie op de rand van uitsterven. Nu werd deze 'salamander killer' ook ontdekt in een doodzieke vuursalamander in België door wetenschappers van de Universiteit Gent. Hoe deze schimmel in Eupen terecht is gekomen is momenteel niet gekend.
Dit nieuws is bijzonder verontrustend en mogelijks zijn meerdere salamanderpopulaties in België en Europa met uitsterven bedreigd. De Gentse wetenschappers pleiten dat de situatie van zeer nabij opgevolgd wordt.

Contactpersonen:

Prof. An Martel
Vakgroep Pathologie, Bacteriologie en Pluimveeziekten
Afdeling voor Pluimvee, Bijzondere Gezelschapsdieren, Wildlevende dieren en Proefdieren
0496/831161
An.Martel@ugent.be

Prof. Frank Pasmans
Vakgroep Pathologie, Bacteriologie en Pluimveeziekten
Laboratorium voor Bacteriologie en Mycologie
09/2647436
Frank.Pasmans@ugent.be
#3
Fotos en Filmpjes / Foto - ARKive
februari 11, 2013, 08:45:28 PM
Beste leden

Voor een publiek wedstrijdje "year of the snake" van ARKive (.org) ben ik geselecteerd met een foto van een ringslang. Aangezien het een publieke wedstrijd is (waar ik eigenlijk geen fan van ben) kan iedereen stemmen. Vinden jullie mijn foto ook de moeite waard, stem dan lekker mee op -> http://twtpoll.com/vbhf54

Alvast bedankt ;)

Kenny
#4
Sinds kort ben ik in het bezit gekomen van een van m'n absolute droomsoorten als het over europese salamanders gaat. Salamandrina perspicillata NK 2012.

Ik hou ze in een kleine box op vochtig keukenrol, een laagje bladafval en gestapelde stukjes schors/hout. Als voeding springstaartjes (veel) en stofkrekeltjes. Temperaturen tussen 16 en 20 graden. Voorlopig verloopt alles volgens plan...laten we hopen dat dat zo blijft.



#5
Jongens en meisjes, ff tekenen dat handeltje ;)

http://www.avaaz.org/it/petition/Save_the_golden_Alpine_salamander/?tta

Groet.

#6
Salamanders.nl betreffende zaken / Lid verbannen
mei 29, 2012, 07:15:25 PM
Wegens verwijten naar het salamanders.nl - team / forum heb ik het lid "ZoMaAr EeN MeIsJe" voor onbepaalde tijd verbannen. Na een duidelijke doch vriendelijke mail over hoe het forum net werkt en hoe ze zelf aan informatie kan geraken werd dit lid boos en maakte ze enkele verwijten.
Zij had kennelijk het warm water uitgevonden en voelde zich duidelijk verongelijkt ondanks de goeie raad.

Topics als: "welke salamander kan ik nemen, hihi haha" of "wie heeft info over x of y met msn-gegniffel" zullen in het vervolg ook gewoon verwijderd worden. Als personen zelf niet het minste onderzoek kunnen plegen (uit de bron van informatie die het forum toch is) dan kan/mag ik concluderen dat ze de hobby weinig serieus nemen. Ik vind dat ik nog erg veel geduld met dit lid gehad heb en aan het aantal pb's die ik met klachten over dit lid kreeg te zien ben ik duidelijk niet de enige die me ergerde aan: de msn-taal, grove spellingsfouten en gedrag.

Zij die niet akkoord zijn kunnen mij steeds contacteren met hun bedenkingen.
#7
Bij mij dus...

16juni rond het Brusselse

Gelieve een pb'tje te sturen ter aanmelding (max. 30pers.), in reply krijg je dan het adres voor the place to be.

Alvast aanwezig

- Jef Janssens
- Willem Calten Houwing
- Raymond van der Lans
- Maxim
- André A. Kweldam
- Coen Deurloo
- Jeroen H.
- Rob Keulers
- David Hilaerts
- Derk Oorburg
- Guy Hagebaert
- Danny Stammers
- Heinz Keller
#8
Fotos en Filmpjes / Een dagje Limburg (Be)
maart 09, 2012, 09:34:45 PM
Vandaag heb ik een dagje vrij genomen omdat ik hoorde dat de heikikkers blauw begonnen te kleuren...Ze stonden al even op m'n fotowishlist en tot vandaag had ik ze nog nooit gevonden. Toen ik het blupblupblup geluidje hoorde (klinkt als een luchtbel die uit een dikke papmodder naar boven komt) wist ik dat ze er zaten, massaal!



#9
Fotos en Filmpjes / Evolutie: salamanders
maart 05, 2012, 08:38:59 PM
#10
Disarming Discovery

Photograph courtesy S.D. Biju

They aren't worms or even snakes. They're soil-burrowing, limbless amphibians, and they're completely new to science, a new study suggests.

Pictured guarding a brood of eggs in its native northeastern India, the animal above is one of about six potentially new species belonging to a mysterious group of animals called caecilians. What's more, the newfound critters represent an entirely new family of amphibians—family being the next major level up from genus and species in scientific naming conventions—according to findings announced today by the journal Proceedings of the Royal Society B.

Christened Chikilidae ("Chikila" being a local tribal name for caecilians), the family's closest relatives live more than 7,000 miles (11,265 kilometers) away in tropical Africa, the study team reported.

(Photos: Rainbow Hues of Amphibian 'Worms' Demystified.")

—James Owen


meer weten? -> :http://news.nationalgeographic.com/news/2012/02/pictures/120221-limbless-amphibians-caecilians-new-species-science/#/new-species-burrowing-caecilian-adult-with-eggs_48944_600x450.jpg
#11
Enkele foto's van deze topdieren...





#12
Door onze verschrikkelijk "strenge" winter  ::) zitten de poelen alweer vol alpestris en helveticus hier in de buurt...gigantische alpestrisvrouwen zijn alweer aan de leg, ze zijn er weer vroeg bij...
#13
Algemene Discussie / Nieuwe diersoorten ontdekt
december 13, 2011, 11:45:18 AM
Een ontdekkingstocht in het stroomgebied van de rivier de Mekong in Zuidoost-Azië heeft in 2010 208 soorten opgeleverd die tot voor kort onbekend waren in de wetenschappelijke wereld. Het Wereldnatuurfonds (WWF) beschrijft de soorten in een rapport dat maandag is voorgesteld.
De Mekongrivier stroomt door China, Myanmar, Laos, Thailand, Cambodja en Vietnam. De delta is een streek die wordt gekenmerkt door een enorme biodiversiteit. Sinds 1997 werden hier bijna 1.600 nieuwe soorten ontdekt, waaronder 208 in 2010 alleen. De regio wordt echter bedreigd door verlies van leefgebied, ontbossing en klimaatverandering.

In Zuid-Vietnam werd een 'psychedelische gecko' gevonden. Het reptiel toont een breed palet aan felle kleuren die doen terugdenken aan de tijd van de flowerpower.

Myanmar is dan weer de biotoop van de Elvis-aap. Het is een soort zonder uitstekende neus en een lange haarlok doet denken aan 'the King of rock 'n roll'. De aap werd nooit eerder door wetenschappers beschreven, maar was wel al bekend onder de plaatselijke bevolking.

Als er water in de neus van de aap terechtkomt, begint het dier te niezen. Op regenachtige dagen zit het dier de hele tijd met het hoofd tussen de benen.

Het meest opmerkelijk was de vondst van een nieuwe hagedissensoort. Opmerkelijk, want de soort lijkt geen mannetjes nodig te hebben om zich voort te planten. Het dier kloont gewoon zichzelf. Tussen de zeventig onderzochte hagedissen van deze soort bleek alvast geen mannetje te zitten.

Verder werden nog een opmerkelijke watersalamander, een aantal speciale kikkersoorten, vogelsoorten en een Wolfslang gevonden.


bron: http://www.standaard.be/artikel/detail.aspx?artikelid=DMF20111212_186
#14
Off-topic / Eentje voor Naeff
november 20, 2011, 07:21:41 PM
;) Apalone ferox

#15
Fotos en Filmpjes / Hoezo klein?
november 06, 2011, 01:36:58 PM
Zondag, beestenkuisdag en dus af en toe een fotootje...deze knapperd was fotogeniek vandaag.



#16
Kikkers en padden / Bakje - R.imitator 'Chazuta'
oktober 23, 2011, 08:58:45 AM
Ondertussen is m'n chazuta bakje wat voller geworden, het was het plan om vooral met varensoorten te werken maar omdat die imitators het zo goed doen in de bromelia's ben ik maar de bromeliatoer opgegaan...daar vind ik dan ook larven en eieren.

Ik zal later het hele plantenlijstje er eens bij noteren.
Hier alvast een overzichtje van de bak:




#17
Gisteren nog een klein tripje gedaan om de boomkikker te spotten, niet zo evident in Vlaanderen waar hij ERG zeldzaam is. Het was een groot succes met meer dan 20 gevonden volwas exemplaren. Hierbij een kleine greep uit de fotoreeks.











#22
Enkele beelden van de simpele set-ups die ik gebruik om Neurergus op te kweken.

N.kaiseri 2010:



N.s.barani 2010:



N.crocatus 2010:



Elke week vervang ik de ondergrond en spoel ik de bak en houtstukken af. De barani en crocatus staan in een wijnkoelkast op 15-17 graden.
De volwas kaiseri en m'n strauchii strauchii zitten aquatiel in een bak op het terras. Voorlopig lopen de temperaturen in de aquatiele bakken nog niet te hoog op door de koeling snacht's.
De plannen voor beekbuitenbakken liggen klaar, het materiaal ook op uitzondering van de doorkijkvenster. Nu nog een slachtoffer vinden als hulpje  ;)
#23
Zo, ben ik weer. 2 weken op pad geweest in de Franse pyrineeën en Noord Spanje om slijmerige beestjes te zoeken.
De eerste tussenstop was Gavarnie, een plekje in de Hautes-Pyrénées bekend om de 400 meter hoge waterval. Daar hoopten we Calotriton asper en Vipera aspis te vinden. Toen we er aankwamen was het er 33c°...bloedheet dus, ondanks dat is het water er natuurlijk IJSKOUD aangezien dat rechtstreeks uit de bergen komt en er nog pakken sneeuw lag op de toppen. 'S nachts kregen we de klop van de hamer met een graad of 7c°... Maargoed...het was er werkelijk prachtig en de Vipera aspis...die vonden we wel  ;).

Calotriton asper beekje, jammer dat we hier de truck nog niet doorhadden om ze te vinden...die hadden we op een andere plek wel en dan was het simpel om ze te vinden. Maar eu... hier zaten ze dus ook volgens gegevens van gerespecteerde herpetologen.



dril in overvloed hier:









#25
In dit topic zal ik de komende tijd wat foto's plaatsen die ik neem van de verschillende natuurgebieden/poelprojecten in m'n onmiddelijke omgeving.

Bij deze al een kleine indruk van een poelprojectje op een kleine 4km van me vandaan.

Insektenhotel voor o.a. solitaire bij -en wespsoorten maar ook voor het overwinteren van allerhande kruipende beestjes:

Houtwal:

Poel met I.alpestris, L.vulgaris, L.helveticus, Bufo bufo en Rana temporaria:



#27
Fotos en Filmpjes / Neurergus kaiseri foto's
januari 30, 2011, 04:50:26 PM
Hier fotos van m'n Duitse Nk 2009 F2 N.kaiseri en Belgische Nk 2010 F4 N.kaiseri.

Nk 2009:




Nk 2010:
#28
Sinds enige tijd ben ik in het bezit van nk 2010 N. strauchii barani. Ik weet dat er nog leden op het forum wat beestjes kregen of verwachtten.

Ik hou ze in een klein boxje op houtsnippers (à la reptibark) met magnolia bladeren en schors om onder te schuilen. Ik hou ze tussen 15 en 19 graden. Om de 3 dagen besprenkel ik het bakje.

Tot zover doen ze het goed, eten goed, zien er gezond uit. Ze zijn allen tussen de 5.5 en 6cm
Wie houdt ze nog en hoe?  ;)

Bij deze een fototje:
#29
Harald Herper aus Süpplingen ist Herr der Molche

Es gibt große Tiere und auch kleine, schöne und häßliche. Eine Gattung sind die Molche und diese sammelt Harald Herper aus Süpplingenburg bei Helmstedt. Er hat mehr als 800 der Amphibien.

-

Een kort filmpje over een Lid van de Duitse vereniging AG Urodela. Ik zag hem dit jaar in Gersfeld weer met een zooi T.granulosa bij zich...volgend jaar waarschijnlijk weer aan het filmpje te zien  ;D

http://www.hannover.1730sat1.de/259.html?&cHash=8b010689ae&tx_ttnews%5BbackPid%5D=228&tx_ttnews%5Btt_news%5D=53881
#30
...It's the size of the fight in the salamander

ScienceDaily (Dec. 3, 2010)

- Don't get between a salamander and her eggs. The concept usually applies to a mother bear and her cubs, but it rings true for this small amphibian as well -- particularly as the eggs get closer to hatching. A study has found that female salamanders grow more aggressive in defending their nests as their eggs mature. Other factors, including the size of the mother, were insignificant.



Volledig artikel hier te vinden:

http://www.sciencedaily.com/releases/2010/12/101203164359.htm
#33
ANTWERPEN - De Antwerpse Zoo werkt mee aan een onderzoek om de Noord-Amerikaanse modderduivel, de grootste salamandersoort op dat continent, van het uitsterven te redden. De zoo gaat sperma van het dier bewaren. Dat laat de Universiteit van Michigan donderdag weten.

Volledig artikel: http://www.standaard.be/artikel/detail.aspx?artikelid=DMF20100805_055
#34
Beste Mensen,

Hierbij willen we graag een oproep doen aan jullie allen (verenigingslid of geen lid!) om de KN-Lijst in te vullen. In de KN-Lijst vul je in welke dieren je hebt, hoeveel en wat voor soort groep het is. Eventuele verdere vragen over het invullen kun je in dit topic kwijt, mocht je er niet uitkomen.

Het doel hiervan is om een overzicht te krijgen van wat voor dieren er in de hobby aanwezig zijn. Bovendien wordt er op de landdag 50 euro verloot onder de salamanderverenigingsleden die de lijst ingevuld hebben!

Klik hier om de lijst online in te vullen ---> http://www.salamanders.nl/kn-lijst-invullen.html