Nieuws:

Dit is een backup van het oude forum, bedoeld als naslagwerk.



-menu

Toon bijdragen

Deze sectie stelt je in staat om alle bijdragen van dit lid te bekijken. Je kunt alleen de bijdragen zien waar je op dit moment toegang toe hebt.

Toon bijdragen-menu

Topics - MiniMiraN

#1
Hallo allemaal.

Ik ben nog vrij nieuw in de wereld van salamanders, en ook nieuw op het gebied van het inrichten van een terrarium, paludarium of vivarium. Ik heb wel ervaring met aquaria, maar daarvoor heb ik tot nu toe geen achterwanden e.d. gebruikt, en nog niets volledig zelf voor gemaakt wat dit betreft. Dit wil ik wel gaan doen voor onze toekomstige huisdieren (en uiteindelijk ook voor onze huidige visjes).
Ik heb wat vragen wat betreft het bouwen en de materialen. Ik heb al veel doe het zelf projecten gezien, maar bleef toch nog met wat vragen zitten na het bekijken hiervan.

Namelijk het volgende:
- Hoe houdt je dit soort zelfgemaakte wanden, bijvoorbeeld bekleed met varenwortel granulaat en plantjes, schoon als ze eenmaal in de bak zitten? Gaat dit niet schimmelen o.i.d.?
- Wat voor planten raden jullie me aan die niet in het water staan maar aan de wand komen te zitten, en wat voor planten juist voor in het water of in een moerassig landgedeelte?
- Hoe kan je het beste hoogte/verhoging creëren vanaf/van de bodem als je "gewone aquarium bakken" gebruikt? Zijn dingen zoals lege voedsel containers van kunststof een optie? Of kan dit schadelijke stoffen bevatten?
- Wat voor bodem zouden jullie gebruiken voor in het water, en wat voor bodem voor op het land?
- Wat voor tips hebben jullie als ik een achterwand wil creëren waar een filter achter moet zitten waarvan de uitstroom als waterval moet fungeren, en toch nog vrij makkelijk achter de wand vandaan gehaald moet kunnen worden voor het schoonspoelen op z'n tijd?
- Wat raden jullie aan; eerst de achterwand (/ evt. zijwanden) maken buiten de bak en pas als deze klaar is plaatsen (zo ja, hoe dan / met wat het beste bevestigen achteraf), of juist makkelijker om direct in het aquarium te werken?

Onze plannen, nog even voor de verduidelijking misschien.
Mijn vriend en ik zijn van plan om over een tijd te beginnen met het houden van vuurbuik salamanders, en ook vuurbuik padden (aparte bak!). Binnenkort komen er 2 nieuwe bakken bij die ik voor een prikkie van iemand kan overnemen, en deze willen we dus helemaal gaan oppimpen tot paradijsjes, ingesteld op de wensen van onze toekomstige vriendjes.
Voor de bak van de vuurbuik salamanders wil ik wat meer zwemruimte (diepte) creëren, en wat meer dingen (zoals hout/stenen enz.) uit het water hebben uitsteken voor klim- en rust mogelijkheden. Hiernaast wil ik ook een normaal landgedeelte hebben, en ook een watervalletje.
Voor de bak van de vuurbuik padjes wil ik wat meer mossig land creëren, wat meer plantjes tegen de achter- en eventueel zijwand plaatsen, en misschien ook een klein watervalletje creëren.
Beiden bakken die erbij komen zijn 50cm diep en 50cm hoog, en de één is 1m breed/lang en de ander 1.25m.

Graag jullie advies! Wil graag alles leren.
#2
Beste leden.

Ik ben nieuw op het forum en ben me sinds een tijdje aan het verdiepen in de wereld van salamanders, kikkers en padden.
Ik heb samen met mijn vriend al een tijd ook meerdere aquaria staan, en daar hebben we heel veel plezier van, maar we willen graag uitbreiden :)
We zijn er inmiddels al een beetje meer uit over waarmee we graag zou willen gaan opstarten, maar voordat het zo ver is wil ik eerst alles weten wat nodig is om een goede opstart te maken om zo beginnersfouten en teleurstelling te voorkomen.

Ik ben van plan te gaan opstarten met C. / H. Orientalis, ofwel vuurbuiksalamanders. Het liefst in een bak van minimaal 60cm breed, maar liever nog 80 of 100. De bak is er nog niet en voorlopig wachten we ook nog even hiermee, maar we hebben de tijd en eerst maar eens alles uitzoeken.

Ik ben inmiddels erg enthousiast geworden over deze kleine leuke salamanders, maar heb nog wel wat vragen, misschien kunnen jullie me helpen?
Ik ben ook erg gek op kikkers en padden, en heb gelezen en gehoord dat de vuurbuiksalamanders en vuurbuikpadden (Bombina Orientalis) samen kunnen. Graag zou ik hierin jullie ervaringen / adviezen horen, want als dit niet samen kan wordt het óf alleen de salamanders, of eventueel ook de kikkers maar dan in een andere bak en dus niet samen.

Mijn vragen waar ik nog mee zit, in het geval dat deze combinatie mogelijk is:
1. Wat voor grootte qua bak formaat zouden jullie me aanraden voor bijvoorbeeld 2 kikkers en 3 salamanders?
2. Is het houden van slakjes (zoals posthoornslakken/poelslakjes) en bijvoorbeeld vuurgarnaaltjes mogelijk bij deze 2 soorten dieren?
3. Is er nog iets bijzonders waarmee ik rekening moet houden bij het combineren van deze 2 dierensoorten?

Mijn vragen over de salamanders in het geval dat de combinatie niet mogelijk blijkt:
4. Hoeveel salamanders raden jullie aan voor een bak van minimaal 60 / maximaal 100?
5. Planten ze zich snel voort of komen er alleen nieuwe salamanders bij als je speciale maatregelen treft voor het opkweken?

Mijn vraag over de vuurbuikpadden in het geval dat combinatie niet mogelijk blijkt:
6. Ook weer; planten ze zich snel voort of komen er alleen nieuwe kikkertjes bij als je speciale maatregelen treft voor het opkweken?

Mijn vragen over beide diersoorten:
7. Hebben ze veel hoogte nodig / zijn het echte klimmers? (Heb hier niet veel over kunnen vinden).
8. Wat raden jullie aan qua grootte van het landgedeelte en grootte + diepte van het watergedeelte?
9. Is er nog iets anders bijzonders waarmee ik rekening kan/moet houden bij het houden van deze specifieke diersoorten?

Ik hoor graag jullie ervaringen, tips en adviezen. Alvast bedankt!

Groet, Miranda.