Nieuws:

Dit is een backup van het oude forum, bedoeld als naslagwerk.



-menu

Toon bijdragen

Deze sectie stelt je in staat om alle bijdragen van dit lid te bekijken. Je kunt alleen de bijdragen zien waar je op dit moment toegang toe hebt.

Toon bijdragen-menu

Topics - Harry

#1
Mocht iemand komend jaar verrucosus eieren krijgen dan houd ik me aanbevolen voor een paar eieren.
#2
Axolotls (Ambystoma Mexicanum) / Handig axo,s voeren
februari 19, 2015, 02:16:48 PM
Momenteel kweek ik jonge axo s alleen nog op met bevroren rode mug. Ik vries ze in ,in kleine blokjes. Haal deze dan uit de vriezer en knip get heel klein. Net uitgekomen axo s eten hiervan. En als je er larven van andere soorten bijzet leren deze het ook dood te eten.

Ik had dit al uitgeprobeerd metwat grotere dieren, maar het werkt ook met kleine larven. De axo larven leren de andere larven dood voer te accepteren. Behalve zelf invriezen kun je ook de rode mugblokjes kant en klaar kopen van een goede kwaliteit bij aquadip.nl

Wie weet trouwens wat er komt uit wit x koper ? Daar ben ik larven van aan het opkweken maar vraag me af wat het gaat worden.

En dan vraag je je af waarom ik axos kweek.  Natuurlijk om de andere larven te leren dood voedsel aan te nemen.
#3
Heb per toeval iets ontdekt.
Ik had 2 bakken, 1 met karelinii en 1 met wat jonge axo s 4 cm. Ik wist al dat ikde jonge axo,s bevroren rode muggenblokjes kan geven van aquadip. Zie aquadip.nl. Dit zijn mooie rode en ze worden door de axos verslonden.

De karelinii s aten de bevroren rode mug niet. Totdat ik probeerde 2 kleine axo,s bij de karelinii s te zetten. Doordat zij de blokjes verslinden worden de karelinii s nu ook actief en eten ook de bevroren rode muggenblokjes. Dat is makkelijk voeren. De axo s ruimen de overtollige dode rode mug op evenals de slakken. Ik krijg nu geen vervuiling meer en kan makkelijk voeren.

De axo s trainen dus mijn karelinii in het eten van dood voedsel.
#4
Kweekverslagen / enkele dieren van 1 jaar oud
mei 24, 2013, 02:08:11 PM
Hier een kort verslag van ons kweekteam hoe enkele dieren eruit zien die vorig jaar april zijn geboren.

1. Triturus karalinii uit Azerbeidzjan uit de eitjes van Serge:

we hebben eieren gehad met de 1 jaar oude dieren, maar helaas nog onbevrucht. Er zit nu een andere man bij
Uit de 20 eitjes hebben we 15 dieren over.

2. Neurergus Strauchii uit de gekregen larven van Kenny

6 dieren aan overgehouden

3. Neurergus crocatus: uit de eitjes van Markus
#5
Voeding / altijd watervlooien voorradig
mei 19, 2013, 10:49:55 AM
Bij het aanleggen van de nieuwe tweede vijver in mijn tuin heb ik gelijk in het groot uitgeprobeerd, wat ik in het klein al had ontdekt. (een vaste watervlooien populatie in mijn tuin creeren, zodat ik nooit meer watervlooien hoef te vangen, door een symbiose met kikkervissen)

Het experiment betreft het volgende: Ik heb 1 emmer watervlooien 1 maand geleden gegooid in de oude vijver zonder kikkervissen en daar zitten en blijven ook bijna al mijn salamanders in, omdat het meer een moerasje is en flink is beplant.) Opvallend is dat ze ondanks de grote voedselvoorraad in de nieuwe vijver, daar niet naar toe hoppen maar in het moerasje blijven.

Hetzelfde (1 emmer watervlooien) heb ik gedaan in de nieuwe vijver, maar daarin zitten maar weinig planten, maar heeeeel veel kikkervissen uit dril van de bruine kikkers in mijn tuin. Gevolg: De nieuwe vijver kreeg eerst veel alg, omdat het een nieuwe vijver is. Naarmate de kikkervissen groeien verdwijnt nu alle alg (dat eten ze) en de watervlooienpopulatie is inmiddels zo gegroeid, dat ik er constant uit kan blijven vangen. Waarschijnlijk eten de kikkervissen van het  alg en de watervlooien weer van de uitwerpselen van de kikkervissen. Ik zie duidelijk dat de gevangen watervlooien weer aangevuld worden met nieuwe. Ofwel, kikkervissen houden de watervlooienpopulatie in stand.

In het moerasje waar geen kikkervissen in zitten was na een week geen watervlo meer te vangen.
Wel makkelijk, altijd watervlooien in je tuin vangen.
Ook leuk dat de nieuwe vijver gelijk evenwicht heeft en niet eerst met alg is bedekt een paar jaar. Dat was bij de aanleg van mijn eerste vijver wel het geval.


#6
Door een of andere reden zijn bij mij in de vijvers een aantal jaar geleden zoetwatermossellen in de vijver terecht gekomen. Sinds die erin zitten vind ik elk jaar meerdere salamanders in mijn vijver die ik moet bevrijden van een zoetwatermossel die om een achterpootje vast zit. Kent iemand dit verschijnsel en weet iemand of ze ooit weer loslaten?

Sommigen zwemmen er weken mee rond en krijg ze niet allemaal gevangen om hun pootje schoon te maken. Na bevrijding is er meestal meet het pootje niets aan de hand. Ik weet niet wat de bedoeling is van de zoetwatermossel.
#7
Heb deze week mijn buitenterraria omgebouwd tot vijver. (vanwege de slechte ervaringen met buitenterraria op delange termijn)

Ik heb nu 2 vijvers, waarvan er een een moerasje is geworden en in de nieuwe vijver kan ik dieren zetten voor het afzetten.

Met nog een paar aanpassingen is de tuin dan helemaal dicht.

De vlonderplanken ga ik nog zwart beitsen.
#8
Off-topic / wie weet de soortnaam
januari 20, 2013, 08:40:34 PM
Een vriend van mij vond een zeldzame zeer kleine kikker in venuzuela. Iemand een idee welke soort het is?
#11
Algemene Discussie / Tip
december 09, 2012, 04:34:02 PM
Vandaag moest ik een scheidingswand die in mijn bak zat gekit verwijderen. Dat gaat vaak moeilijk met een mesje. Ik doe het altijd met een stuk visdraad. Dan zaag je als het ware zo door de kit heen. supermakkelijk!
#12
Salamanderbijeenkomsten en beurzen / Op bezoek bij Hein
november 22, 2012, 12:43:20 PM
Vandaag was ik weer eens bij Hein op bezoek. We doen veel samen. Enkele dieren van mij zitten in verband met een omzetting tijdelijk bij Hein. Hein houdt ook alle waterdieren in plastic boxen.Hein boekt grote successen daarmee en ik heb besloten naar aanleiding van wat eerdere ervaringen dit jaar met mijn crocatus waar ik zijn methode volgde, alle glazen bakken weg te doen en de methode van Hein te gaan volgen in curverboxen. Het is allemaal makkelijker te tillen en te verschonen en dus te controleren, al zijn glazen bakken wel mooier, maar als je er teveel hebt al snel een werklast om alles schoon te houden.

Hier een paar foto's van hoe hij zijn dieren houdt. Hij houdt de dieren allemaal bij kamertemperatuur in bakjes met 5 dieren en een gesloten deksel en heeft er een lampje boven staan. In de bakjes zit waterpest en wat drijvende stukjes hout. Hij voer 3-4 keer per week wormen of tubifex. In de winter gaan de opgekweekte jonge dieren 2 maanden de kruipruimte in. Bijna al zijn opgekweekte dieren zijn in 1 jaar volwassen en planten zich na 1 jaar voort. In deze bakjes zitten de overgebleven crocatussen die we dit jaar uit de eieren van markus hebben opgekweekt. In de 2e bak zit de volwassen kaiserii kweekgroep waarmee hij snel hoopt te kweken.



#13
Ik heb nog een paar salamanderbakken te koop in diverse maten compleet met ontsnappingsrand etc..
#14
Algemene Discussie / RAADSEL
september 09, 2012, 03:19:01 PM
Ik heb iets heel vreemds in mijn schuur. Sinds een week gebeuren er rare dingen in mijn schuur. zoals: in een nacht een helebak net gekochte tubifex zomaar leeg, terwijl er geen dieren in de bak zaten. Ik bewaar mijn tubifex onder een uitstromende pomp. Het zit ook niet in de pomp en het is al 2x met een grotte voorraad net gekocht gebeurd. Al mijn bakken hebben een overstekende rand van 3cm. Toen maar de tubifex gezet in een bak met 1 jonge 7cm axo gezet. Volgende ochtend, axo en tubifex weg. En ook is er met alle papierstes waarop rode mug ligt gesleept. Als het een dier zou zijn, zou dat dier er niet meer uit kunnen. Volgende nacht deuren en ramen goed dichtgedaan, want ik dacht aan een kat. Maar weer is er nu gesleept met de voerballen op het landgedeelte van mijn marmerbak. Hoogste bak. Ik zie ook geen vogel in mijn schuur. Ik krijg dus nachtelijk bezoek in mijn schuur, maar kan niet achterhalen waarvan en snap niet dat als het een dier is dat dit zomaar weer uit de bak kan. Het dier moet houden van rode mug, tubifex en een 7cm witte axo

iemand een idee?
#15
Ik kreeg vandaag van een iemand een bericht over een populatie bandsalamanders in noord spanje. De dieren doen het daar erg goed en zijn daar al een paar jaar in grote gatale aanwezig. Net zoals de carnifex bij ons op de veluwe.
#16
Off-topic / Mystery guest
mei 07, 2012, 03:01:28 PM
Ik heb nog een vraag over de weergave van het forum. Als ik kijk bij wie is er online zie ik altijd staan 23 gasten 12 leden en (1) verborgen.

Ik vroeg me af:

1: Hoe stel je jezelf in als verborgen. Kunnen alleen leden dat of ook gasten?
2: En natuurlijk vraag je je altijd af omdat het er maar 1 is, Wie is de mystery guest?
#17
Vandaag een prima dag voor het scoren van bakjes en aquaria op de rommelmarkt.
#18
Vandaag de grote dag om te kijken hoeveel ophryticus morphs er terugkeren na de winter in mijn  tonnen op het voerballensysteem. Ik had 200 morphs. rond de 30 heb ik er verspreid onder vrienden en 50 waren er uit een bak bij de diefstal gehaald. Dus zou ik er rond 130 terug moeten vinden. Ik heb na de metamorfose vorig jaar aan  de dieren nooit meer iets aan gedaan. Alleen gezorgd dat er steeds voerballen in de tonnen lagen. Uit de bak die joost toen hij bij mij kwam onoverzichtelijk vond, heb ik alle dieren teruggevonden.

In totaal heb ik er maar liefst 121 terug gevonden. Hier een foto van de opbrengst uit 1 van de tonnen.
Leuk is dat je op de foto de geslachten kunt zien. Bij de mannen zie je al waar de kam gaat komen. Karteling.
#19
TIP:
op dit moment zijn alle curverboxen van de hema met 20% korting  Dit zijn naar mijn mening de best sluitende kratjes en mooi doorzichtig. Je kunt ze online met korting bestellen en dan ophalen in het filiaal dat je op internet aangeeft.

zie

http://www.hema.nl/onlinewinkelen/wonen/detail.aspx?categorie=wonen_opbergartikelen&productname=&product=99000570

#20
Vandaag eindelijk 6 F2 karelinii's ontvangen met locatie Katech Azerbeidjan.

Name:  Katech
Alt names  
Katchi
Katekh   
Katekhi   
Type      Inhabited place
Coordinates   41.65°N 46.55°E
Located in   Balakan, Azerbaijan

#21
Na een aantal vragen van houders die ook italicus hebben uit de zelfde bron als ik, zijn er een aantal vraagtekens gesteld achter de juistheid van de vindplaats die opgegeven is bij overdracht. De dieren van Steven zouden uit Latiano komen (BR) en de mijne uit Basalicata Potenza

De oorspronkelijke dieren zijn echter afkomstig van dezelfde persoon. Na flink wat onderzoek en mailtjes is nu duidelijk geworden dat mijn dieren die ik dit jaar in omloop heb gebracht F2 dieren zijn met vindplaats  Francavilla Fontana , Brindisi

zie ook

http://www.argonauti.org/forum/topic.asp?TOPIC_ID=5586

Willen degenen die dieren van mij hebben dit veranderen op hun papieren en in hun profiel.


#22
Ik ga in het vervolg op de overdrachtspapieren ook de vindplaats vermelden als deze bekend is. En een buikfoto van het originele dier.

Hier mijn buikfoto italicus

Dan weet ik over een paar jaar nog hoe de oorspronkelijke dieren eruit zagen.

#23
Na een jaar experimenteren met mijn schuur en buiten alles opkweken, ben ik er toch achter gekomen, dat voor bepaalde soorten toch echt ook een binnenafdeling nodig is. Zeker voor het opkweken van de larven.
Uiteindelijk toch maar weer een kamertje op het zuiden ingericht voor de eitjes neer te zetten en alles op te kweken. Voor de crocatus en de shanjings.

In de glazenbak heb ik zojuist 13 crocatuslarven gedaan, want het lijkt wel of ze al richting metamorfose gaan.
#24
Terrarium en Inrichting / tip: afzetplantje
maart 26, 2012, 04:33:26 PM
Ik gebruik al enkele jaren het plantje op de foto om de eitjes in te laten afzetten. In het kweekseizoen ben ik elke keer zo door de valecineria heen. Onderstaand plantje: wie weet de naam? (ik denk uit de familie moerasvarens) Gebruik ik al enkele jaren als beter alternatief. Heb het ooit uit belgie meegenomen . Je vijver zit er zo helemaal vol mee. (Geeft constant afleggers), Het is winterhard en zit het hele jaar ruim in je vijver.
In mijn bakken wordt dit plantje het eerst gekozen.

Het groeit zowel boven als onder water. De stukken die bovenwater groeien knip ik af en leg ik los op t water. De eitjeis groeien niet boven het water uit.

Ik weet dat er heel veel andere alternatieven zijn, zoals strips, bamboe etc, maar na veel experimenteren is dit toch mijn plantje geworden waarin alle soorten graag leggen
#25
Hier een foto van de setup waarin mijn nieuwe shanjings zitten die ik op de huiskamerbijeenkomst van jari heb overgenomen.

#26
Op de huiskamerbijeenkomst, kreeg ik van Stijn een dier dat hij heeft aangeschaft binnen de vereniging als triturus karelinii.
Toen ik thuis het dier voor het eerst bekeek zag ik meteen, dat het geen karelinii was.
Ook vorig jaar toen ik zelf uit belgie dieren aanschafte als zijnde karelinii's waren er al twijfels omtrent de zuiverheid ervan en werd er meer aan cristatus of een hybride gedacht.

Om hybriden in de vereniging te voorkomen adviseer ik iedereen die karelinii heeft deze eens te controleren op onderstaand kenmerk:

Bij karelinii heeft de onderkant van de bek hetzelfde patroon als de buik. Dus oranje met zwarte stippen

zie:

#27
Vanwege de vraag van velen of ik nog italicus afsta, ben ik nog maar eens in de 2 ouderbakken gaan kijken hoe wat in de bak zelf is grootgeworden.

tot mijn verassing waren het er meer dan ik dacht. en ze hebben een mooie maat.
Dus ik heb er nog een aantal die weg kunnen. Reacties via PM

#28
Heb vandaag de eerste 10 eitjes eruit gehaald. (vorig jaar had ik maar weinig eieren 20 dus dit is een goed begin) De 2e vrouw is inmiddels toch tevoorschijn gekomen. De eieren  zijn bevrucht, want eentje was al een beetje ontwikkeld. Vorig jaar heb ik ook 10 eieren afgestaan. Deze eieren zijn bij Hein binnen opgekweekt bij kamertemperatuur. Gebleken is dat ook deze soort in 1 jaar tot volwassenheid is te brengen, net als italicus. Mijn jonge dieren zijn buiten opgekweekt en hebben wel een landfase gehad. Ze zijn echter beduidend kleiner.

Dit jaar ga ik de boscainakweek ook binnen opkweken.
#29
Soort-identificatie / welke soort is dit?
maart 13, 2012, 10:04:55 AM
Een Duitse vriend heeft een dier in zijn vijver gevonden en twijfelt over wat het is.
Jullie hulp wordt in deze gevraagd.
#30
Volgens mij heeft er toch weer een import laoensis plaatsgevonden. op de lijst van een bekende duitse groothandel worden sinds deze week  voor 199 euro weer volwassen dieren aangeboden. Weet iemand hier meer van?
#31
Kikkers en padden / ra ra waar ben ik
februari 22, 2012, 06:34:11 PM
Wij zijn op reis en zojuist de eerste amfibie gefotografeerd. Wie weet welke soort het is en waar we zijn?
#32
Terrarium en Inrichting / schuur vorstvrij houden
januari 31, 2012, 08:58:05 AM
De komende week worden flink lage temperaturen verwacht. Om de energiekosten zo laag mogelijk te houden en toch tezorgen dat mijn bakken niet bevriezen heb ik een electrisch verrijdbaar kacheltje aangesloten op een tijdklok. deze zorgt ervoor dat elk uur het kacheltje 15 minuten  op volle kracht aangaat op deze manier brand de kachel maar 3 uur per nacht. IN HET VERLEDEN WAS DIT VOLDOENDE OM ALLES VORSTVRIJ TE HOUDEN.
#33
Terrarium en Inrichting / MOBIELE VOERSTROOK
januari 25, 2012, 11:58:34 AM
In veel bakken die ik ingericht heb, heb ik spijt, dat er nog geen voerstrook in zit. Een goed draaiende bak haal je niet graag leeg. Ik heb dit al op verschillende manieren proberen op te lossen. Plantenonderzetter, schaaltje, maar dat werkt toch minder goed. Heeft iemand hier een beter idee voor? Zat nu te denken een glasstrook in een hoek te zetten met een steen ertegen.
#34
vandaag zag ik 2 lissotriton boscai nakweekjes van het afgelopen jaar in het water,  volledig aquatiel. nog kleine dieren, maar ik vond het wel opvallend. Ze zitten in een aquaterrarium, waar ook de ouders inzitten met een lage waterstaand en een gatensteen op het land. Vroeger kweekte ik de dieren op het land op naar volwassenheid, maar dit gaat dus ook. Echter vlak na de metamorfose lukte dit nog niet om ze in het water te krijgen, ze waren toen nog piepklein, maar nu dus wel. Opvallend van lissotriton vind ik toch wel, dat de dieren zo gemakkelijk ook in de ouderbak samen met de ouders op te kweken zijn. Eigenlijk hoef je niet eens eieren eruit te halen om er leuk mee te kweken. (zolang er maar niet teveel dieren in de bak zitten)

#35
Vandaag ben ik op bezoek bij Markus geweest om te gaan kijken hoe hij zijn neurergussoorten houdt in zijn kelder. Hier een kort verslag. Na een zeer gastvrije ontvangst met kaffee und kuchen, kreeg ik zijn kelder te zien met zijn dieren. Heel jaloers ben ik op al die mensen die een kelder hebben. In zijn kelder wordt het maximaal 20 graden en minimaal ongeveer 8 graden. Ideaal voor neurergussoorten. De larven kweekt hij op met watervlooien in plastic kratjes met een bruissteentje op zijn slaapkamer en voert hoofdzakelijk watervlooien en tubifex. Na de metamorfose gaan de dieren in een plastic chineesbakje met dichte deksel en aan de zijkant wat kleine gaten. (er zit voor de helft keukenrol in. Zie foto 3. Ze krijgen hoofdzakelijk springstaartjes en minikrekels. Daarna gaan ze in een klein aquarium met aan de ene kant schuimrubber waarmee een landgedeelte wordt gemaakt dat bedekt is met kiezel en een klein ondiep waterdeel. Op het landdeel ligt gestapeld schors en een gatensteen. Ook daar voert hij minikrekels en tubifex. (zie foto 1 en 2)

na een jaar gaan zijn dieren in een soortgelijke bak als waar de volwassenen in zitten. Deze bestaat uit schuimrubber voor het landdeel met daarop een gatensteen en schors en een ondiep waterdeel, zie foto 4. Hier voert hij hoofdzakelijk wildvang regenwormen (geen dendro's) Onder deze omstandigheden verblijven zijn volwassen dieren het hele jaar in het water. Zie andere foto 3