Wat met het chytride-probleem?

0 Leden en 1 gast bekijken dit topic.

Moet de mens het Chitrideprobleem bij amfibieën aanpakken?

Ja! Anders gaat alles verloren
Neen! Handen af anders gaat er nog meer verloren
Ik trek het me niet aan
Geen van bovenstaande (verklaar aub)

Roel

In 2009 stond er in een nummer van de DATZ(=Duits aquarium tijdschrift) al een artikel over deze ramp voor amfibieën. Daarin staat i.d.d. beschreven dat de uitbraak te weiten zou zijn aan de wereldwijde verspreiding van Xenopus laevis welke reeds in de jaren 20 en 30 gebruikt werden voor zwangerschapstesten.
In dit artikel werd beschreven dat er nog geen medicatie voorradig is. De enige mogelijkheid in een terrarium is het opschroeven van de temperatuur tot boven de 27 graden gedurende een tijd daar deze schimmel dan zou sterven. Voor Dendrobaten zou dit een oplossing mogelijk kunnen zijn maar voor Salamanders is dit funest.
Tijdens onze vorige landdag is er een goede uiteenzetting geweest over deze schimmel en door onderzoek is gebleken onder een aantal van onze leden en bij leden van Dendrobatidae Nederland dat onder de onderzochte salamanders in gevangenschap nog niet was aangetoond maar onder de Dendrobaten wel(als ik het verhaal goed begrepen heb tenminste). De verspreiding van deze schimmel is echter over de gehele wereld dus ook in Europa!. Kortom handen af van dieren die nog in het wild leven!!! En laten we hopen dat de natuur dit zelf oplost.

Roel

Hierbij wat korte punten uit het artikel geschreven door Samuel Furrer(DATZ 5/2009)
Kenmerk van de ziekte: Hyperkeratose = afbraak van de epidermis cellen(huidcellen)
Dragers zijn hoogst infectieus, veroorzakers zijn zoösporen de boosdoener zijn.
Mogelijke overdracht: dier-dier contact.
Verspreiding onder waarschijnlijk alle amfibieën.
Vooralsnog geen overlevingsstadia zoals bv cysten, de sporen zijn afhankelijk van vochtigheid en relatief kort levend(</= 24 uur)
Sporangieën(=schimmel vorm kan in de omgeving als saprofyt blijven leven)
Optimale ontwikkeling temperatuur 4-25 graden C. Bij hogere en lagere temperaturen lagere groeisnelheid.
Temperaturen onder 0 en boven 30 zijn voor de schimmel dodelijk.
Ook larven kunnen worden geïnfecteerd echter met minder duidelijke verschijnselen(slechts infecties bij de bek) Meestal uit zich het pas bij massale sterfte tijdens de metamorfose.
Diagnose tot op heden alleen nog maar mogelijk via (real-time) PCR = aantonen van DNA via een bepaalde procedure in een gespecialiseerd laboratorium.
Mogelijke therapie: Intrakonazol bad 0.01% 5 minuten dagelijks gedurende 7 tot 10 dagen, Benzalkoniumchloride bad 0.2 milligram per liter.
Voor aquatiele soorten en larven kleurstof baden zoals deze in de aquariastiek ook gebruikt worden(hij haalt hierbij formaline/malachietgroen en of methyleenblauw oplossingen aan.
Reiniging/desinfectie van materialen middels desinfectiemiddelen als bv virkon en bleekmiddel of temperaturen boven 48 graden gedurende 30 minuten.
Belangrijk: na aanschaf van nieuwe dieren altijd een quarantaine periode inlassen maar dat geldt eigenlijk altijd zo.
Een eventuele test op chytridiomykose is altijd aanbevolen.(afstrijk nemen met een steriele wattenstokje ter diagnose). Dit loopt waarschijnlijk via een dierenarts of rechtstreeks naar het lab sturen.
In het artikel worden twee laboratoria genoemd één in Londen en één in Zürich-Schlieren. In een artikel over dit onderwerp in het DN-magazine (dec 2008) wordt er ook een lab in Wageningen aangegeven met als e-mail adres: info@vhlgenetics.com
Het is een hele hoop info in één bericht maar het leek mij gezien het onderwerp wel van waarde.
Gr Roel

Steven DC

Citaat van: Roel op april 30, 2010, 09:35:44 AM


Mogelijke therapie: Intrakonazol bad 0.01% 5 minuten dagelijks gedurende 7 tot 10 dagen, Benzalkoniumchloride bad 0.2 milligram per liter.
Voor aquatiele soorten en larven kleurstof baden zoals deze in de aquariastiek ook gebruikt worden(hij haalt hierbij formaline/malachietgroen en of methyleenblauw oplossingen aan.

Gr Roel


Het moet dus mogelijk zijn om nieuwe dieren preventief te behandelen?

robkeulers

Da's een theoretische mogelijkheid. De kosten van de bekende werkende behandeling zijn zo extreem duur, dat lukt voor een liefhebber amper.

Steven DC

Citaat van: Rob Keulers op april 30, 2010, 09:49:30 AM
Da's een theoretische mogelijkheid. De kosten van de bekende werkende behandeling zijn zo extreem duur, dat lukt voor een liefhebber amper.

Hoezo extreem duur, Rob? Zijn de producten dan zo duur, of moet je dit laten doen door een dierenarts?

Roel

Ik weet op zich niet wat het beste is. Uit dat onderzoek wat vorig jaar gepresenteerd werd kwamen wij als salamanderliefhebbers er niet zo slecht uit met 0 infecten. Zolang onze dieren het nog goed doen en we met goede resultaten kunnen kweken is het volgens mij vooralsnog een factor bang makerij net zoals met de mex griep is geweest. Een vast liggend feit is wel dat de Dendrobaten liefhebbers beter moeten oppassen met wat ze doen!
Een oorzaak daarvan licht hem volgens mij in het feit dat daar veel meer commersieel wordt gekweekt en gekruist dan bij ons het geval is.
Waar je denk ik wel voor op moet passen is bij op gemengde beurzen gekochte dieren. Zet die vooral in quarantaine en laat evt. een kweek afnemen. Dat is denk ik veel eenvoudiger dan preventief gaan behandelen als er mogelijk nog niet eens sprake is van een infectie. Zo is MRSA en ESBL ook ontstaan(mijn eigen vakgebied overigens). In het bovenstaande staat overigens ook het mailadres van Wageningen. Ik weet niet of je daar als particulier een test kunt laten uitvoeren en wat die zou kosten. Maar info inwinnen kan volgens mij nooit kwaad.
Ga overigens nu even de ogen dicht doen want ik heb een geweldig slechte nachtdienst achter de rug.

robkeulers

Frank Pasmans van de universiteit Gent heeft op de landdag een lezing gegeven over dit onderwerp. Hij benoemde o.a. de prijzen van het afnemen van swab-tests, en de kosten van behandeling van chitride per dier. Als ik nu prijzen zou roepen zou ik moeten liegen, maar ik kan me nog herinneren dat dat allemaal niet goedkoop was, en daardoor voor de hobbyist bijna ondoenlijk.

Monique

Bij mijn post over de behandeling van de dieren heb ik verzuimd de bron te vermelden. Beetje slordig om iets te roepen zonder vermelding. ;D Dus hierbij:  Het is afkomstig van een artikel van Eugene Bruins op de website van Podarcis. Het is al wat gedateerd. In hetzelfde artikel wordt inderdaad verwezen naar een lab in Wageningen wat destijds de test probeerde op te zetten. Er zou gestreefd worden om naar een richtprijs van rond de 35 euro. 
Monique

Paramesotriton hongkongensis 2.1.0
Ambystoma mexicanum 0.1.0
Ambystoma tigrinum 1.3.0
Tylototriton verrucosus 2.0.1
Cynops ensicauda popei 0.0.5
Pleurodeles Waltl 0.0.2

1 kat
goudkarper
geelwangschildpad Albert
Shiba inu