Het Salamanders.nl Forum

Verzorging, voeding, inrichting en ziekten => Hulp Bij Zieke Salamanders => Topic gestart door: cynopsguy op Januari 29, 2017, 06:58:22Titel: Vingers tellen
Bericht door: cynopsguy op Januari 29, 2017, 06:58:22
Ik merkte vandaag dat een van mijn cynops orientalissen een paar vingers mist aan een voorpoot. Wellicht een beetje ruzie gemaakt met zijn huisgenoten... Nu ben ik reuze benieuwd om eens in het echt te zien hoe snel deze vingers regenereren.  ::)


Titel: Re:Vingers tellen
Bericht door: Niels D op Februari 02, 2017, 07:18:15
Bij volwassen dieren kan het vrij vlot gaan. Bij jonge dieren kun je zien dat de regeneratie energie kost, want dieren die in de groei ledematen aan moet laten groeien krijgen soms een serieuze groeiachterstand.


Titel: Re:Vingers tellen
Bericht door: cynopsguy op Februari 03, 2017, 08:38:58
Dag Niels,

Ongelooflijk maar waar: gisteren vond ik nog een 'mismeesterde' vuurbuiksalamander: het lijkt wel of die problemen heeft gehad bij het vervellen, want hier en daar hingen er stukjes doorzichtige huid aan, maar hij mist verschillende tenen van zijn achterpootjes, zelfs 1 hele hand is weg en er is een stukje uit zijn staart. Ofwel heeft hij te energiek zitten schuren om te vervellen, ofwel heeft hij ruzie gemaakt met die andere. Ziet er echt niet goed uit.  :(

De vijf anderen zien er nog perfect uit, dus ik denk dat ik de twee geblesseerde exemplaren best even apart zet in laag water, zodat ze kunnen recupereren zonder teveel energie te verspillen.

Een klein beetje isobetadine in het water doen om te ontsmetten is wellicht geen goed idee? Misschien een beetje (keuken)zout in het water doen?

Nogmaals bedankt voor je advies.


Titel: Re:Vingers tellen
Bericht door: Niels D op Februari 03, 2017, 11:09:09
Nooit een dier in de bak zelf behandelen. Altijd een quarantaine setup maken. Missende vingers kan duiden op agressie van overige bewoners. Bij C.orientalis is dit echter zeer onwaarschijnlijk. Ook bij vervellen zullen dergelijke verwondingen niet ontstaan. Het lijkt mij dat je dier lijdt aan het zogenoemde "limb rot". Check deze site voor meer informatie:

http://www.caudata.org/cc/articles/illness.shtml

Mijn advies is om het dier apart te houden. Kijk voor de behandelingen ook op de bovenstaande link. Een (tijdelijk) zoutbadje kan helpen, maar ik lees vaak dat het dier op het "droge" zetten vaak goed helpt. Zet hem in een bakje (Chinees) op licht bevocht WIT keukenpapier en plaats het bakje in de koelkast. Geef hem twee keer per dag een zoutbadje van een paar minuten.

Hou er echter rekening mee dat de kans groot is dat dit dier het niet gaat redden. Quarantaine is mijn belangrijkste tip.


Titel: Re:Vingers tellen
Bericht door: MartinS op Februari 03, 2017, 02:09:50
Inderdaad nader bekijken en behandelen zoals Niels beschrijft. Ik zou ook preventief 3g/liter zout aan het water toevoegen. Het kan geen kwaad en wondjes krijgen de kans beter/sneller te genezen omdat schimmel minder kans krijgt.


Titel: Re:Vingers tellen
Bericht door: cynopsguy op Februari 03, 2017, 05:04:30
Hartelijk bedankt, Niels en Martin. Ik wou jullie goede raad meteen toepassen, maar toen ik zonet thuisgekomen ben van het werk, lag het diertje al dood in het aquarium.  :( En dan zeggen dat ik tot enkele dagen geleden geen enkel probleem met ze had. Ze zitten ook niet met andere dieren samen of zo.

Gelukkig zie ik aan die andere met een paar missende vingers niet veel anders verkeerd: zit wel vaak op het droge, maar dat is misschien normaal (instinct) om de genezing te bevorderen.

Hierbij een foto van het overleden diertje. Het is niet zo dat dit er onlangs pas was bijgekomen, ik heb het nu toch al een hele tijd, samen met 4 andere bij een particulier gekocht. Nu heb ik er nog zes...

Wat raden jullie aan te doen met de andere? Preventief behandelen? Allemaal samen door gewoon wat keukenzout in het aquariumwater te doen?


Titel: Re:Vingers tellen
Bericht door: cynopsguy op Februari 04, 2017, 06:34:07
Ik heb vandaag zo goed als al het water uit het aquarium gehaald en helemaal ververst, hoewel het zeker niet erg vuil was, want ik hou het wekelijks bij. Ik heb alle salamanders eruit gehaald en een zoutbadje gegeven, behalve die ene met een paar ontbrekende vingers zie ik geen wondjes o.i.d. Eentje heeft wel een paar verdachte 'vlokjes' rond z'n bek, dus die heb ik nog even verder apart gehouden op wit keukenpapier en zal hem in de komende dagen nog een paar zoutbadjes geven voor de zekerheid. Laat ons hopen dat het loos alarm is en dat ik verder zorgeloos van deze mooie diertjes kan blijven genieten.


Titel: Re:Vingers tellen
Bericht door: Niels D op Februari 05, 2017, 07:42:08
Goed bezig. Hou de waterwaardes bij. Wat extra waterpest erbij om de natuurlijke buffer te vergroten werkt bij mij altijd goed. Ook zou je de zuurgraad lichtjes kunnen verhogen door elzenproppen/eikenblad/catappa blad aan het water toe te voegen. Als je een mooie balans hebt in je water, hoef je het echt niet meer wekelijks te verversen.


Titel: Re:Vingers tellen
Bericht door: cynopsguy op Februari 05, 2017, 08:54:34
Opnieuw bedankt, Niels. Wat die bladeren betreft: laat jij die zelf drogen of gooi je ze er 'vers' in?


Titel: Re:Vingers tellen
Bericht door: Niels D op Februari 13, 2017, 01:19:11
Elzeproppen en eiken/beukenblad gaat er bij mij vers in. Gedroogd kan echter ook, want dat doet niets aan het gehalte aan looizuur.


Titel: Re:Vingers tellen
Bericht door: cynopsguy op Maart 03, 2017, 09:50:17
Even 'n update: het gaat de goede kant uit. Het ontbrekende stukje voorpoot is alweer aangegroeid en er zijn al vingerstompjes te zien.  :D Ook eet het beestje weer goed in het water na lange tijd hoofdzakelijk op het droge gezeten te hebben.

Intussen heb ik gezien dat een paar andere exemplaren ook een paar stukjes vinger missen, maar die groeien ook wel weer snel terug. Ik hoop alleen dat ik nooit meer zo'n zielig stergeval meemaak als onlangs met die ene met 'limb rot'. Hoe dat gekomen is, is me nog altijd een raadsel. Is ook heel snel gegaan...

Vandaag hapte er eentje tijdens het voederen alweer per ongeluk in de poot van een andere, gelukkig zonder schade. Ze zijn ook helemaal niet agressief, de cynopsen. Maar wel onhandig... en ik strooi het voer dan nog expres op verschillende plaatsen.


Titel: Re:Vingers tellen
Bericht door: harry pé op Maart 04, 2017, 10:44:58
Ik vind het gewoon een (stelletje blinde vinken)
je kunt zien dat ze voer willen hebben ,geef je hun voer ,
gaan ze eerst met elkaar in gevecht .
hebben ze het voer ontdekt,maken ze er nog een bende van.
Als ik dat zou doen.


Titel: Re:Vingers tellen
Bericht door: cynopsguy op Maart 04, 2017, 01:21:17
Ik dacht dat jij dat deed, Harry.  ;D

Bij mij vliegt het alle kanten uit.  :D


Titel: Re:Vingers tellen
Bericht door: Niels D op Maart 05, 2017, 07:07:09
Ja, ze zijn mooi en hebben een interessante levenswijze. Ze zien er verfijnd uit, maar het zijn toch echt een stel lompe beesten.


Titel: Re:Vingers tellen
Bericht door: cynopsguy op April 22, 2017, 10:06:54
Help! Ik vermoed dat een van mijn andere salamanders nu ook 'limb rot' zou kunnen hebben in een beginnend stadium. Ik weet niet hoe het komt: in het aquarium zitten enkel orientalissen en verder niets.

Ik heb het beestje nu apart gezet in een bakje met een paar cm proper water en wat muggenlarven. Wat kan ik nog meer doen behalve af en toe baden in licht gezouten water? Alvast heel erg bedankt voor de tips.

Enig idee wat hiervan de oorzaak kan zijn en hoe dit voorkomen kan worden?


Titel: Re:Vingers tellen
Bericht door: cynopsguy op April 25, 2017, 03:57:53
Het gaat niet de goede kant uit.  :( Ik ben een paar dagen geleden begonnen met het diertje tweemaal per dag eventjes in een beetje water met een paar druppels iso-Betadine te zetten, nochtans een goed antibacterieel middel, ook tegen schimmel. Maar intussen zijn de 4 pootjes al wit aangetast en ook de keel, zag ik vanmorgen. Elke dag heeft het diertje minder kracht...  :( Heel triest, ik doe wat ik kan, maar ik vrees dat het beestje niet meer te redden is. Dat is al nummer twee! Alle tips om dit in de toekomst te vermijden, zijn meer dan welkom.


Titel: Re:Vingers tellen
Bericht door: Orchidee op April 25, 2017, 05:36:13
Las van de week dat hoop salamanders in België, Duitsland en Nederland zal overlijden door een schimmel.
Neem je soms water uit de sloot?

Zelf vang ik regenwater op voor de salamanders. En als dat niet voorhanden is kraanwater.

Maar het is en blijft zielig,


Titel: Re:Vingers tellen
Bericht door: Niels D op April 27, 2017, 05:20:14
Die schimmel (Batrachochytrium salamandrivorans) is vooral funest voor Europese soorten en dan met name voor op het land levende soorten. C.orientalis kan drager zijn, maar zal er zelf hoogstwaarschijnlijk geen nadelige bijwerkingen aan ondervinden.

https://en.wikipedia.org/wiki/Batrachochytrium_salamandrivorans

Wat de gezondheid van de dieren betreft lijkt het er toch op (ook in reactie tot je PM) dat er iets in het aquarium zelf mis is. Ik vermoed dat de balans (micro-orgamisme samenstelling) nadelig is voor de dieren. Veel verversen en een aquarium proberen "steriel" te houden kan dat in de hand werken. Ik heb zelf echt de beste resultaten met setups waarbij zelden ververst wordt, voornamelijk verdampt water aanvullen. Uiteraard zit het volgepropt met waterpest en andere planten. Ook slakken, om doodmateriaal te verwerken. Door zo'n vuile methode zit het water vol met microben, die elkaar in balans houden. Bij een steriele setup kan het zijn dat door gebrek aan concurrentie een aantal soorten floreren en de bak zogezegd overnemen.


Titel: Re:Vingers tellen
Bericht door: cynopsguy op Mei 01, 2017, 10:32:05
Hartelijk bedankt voor je reactie, beste Niels. Intussen is het beestje helaas overleden.  :(

De overblijvende 5 hou ik nu nauwlettend in de gaten. Het gaat effectief om cynops orientalis die bij mij niet in contact komen met Europese soorten (momenteel heb ik immers enkel deze orientalissen).

Intussen heb ik ook wat meer waterpest aan het aquarium toegevoegd en ik zal je goede raad opvolgen om de natuur meer zijn gang te laten gaan en minder te verversen.

Ik zal ook mijn dierenarts contacteren i.v.m. de meest geschikte behandeling, want intussen is het uiteinde van een pootje van een van de overblijvende diertjes ook al wit.

PANIEK!


Titel: Re:Vingers tellen
Bericht door: cynopsguy op Mei 01, 2017, 06:16:13
Ik heb er behalve extra waterpest nog wat meer eikenblaadjes (vers en gedroogd) bij gegooid. Ik zal in de dierenwinkel ook een doosje capsules (ze zijn nl. op) met natuurlijke bacteriën gaan halen die ook in vissenaquaria worden aanbevolen.

Duimen maar!


Titel: Re:Vingers tellen
Bericht door: cynopsguy op Mei 03, 2017, 11:29:12
Deze morgen weer een dode salamander gevonden met over zijn hele lichaam een witte waas.  >:(

Enkele dagen geleden zag die er nog prima uit.  :( Het gaat snel achteruit. Ik heb er nu nog vier...  :-\


Titel: Re:Vingers tellen
Bericht door: cynopsguy op Mei 03, 2017, 07:45:52
Vandaag na het werk langs de aquariumwinkel gegaan. Ik heb nu een dosis Sera Bio Nitrivec aan het water toegevoegd: https://www.sera.de/nl/product/sera-bio-nitrivec/ (https://www.sera.de/nl/product/sera-bio-nitrivec/)

Meer dan dit, behalve het niet meer verversen van het water en de al toegevoegde eikenbladeren en waterpest, kan ik niet meer doen denk ik. Behalve bidden, duimen en hopen...


Titel: Re:Vingers tellen
Bericht door: Niels D op Mei 04, 2017, 07:43:11
Wacht het even af. Er kan vanalles sluimeren, maar als de overige dieren gezond zijn en goede omstandigheden krijgen is het goed mogelijk dat ze nergens last van krijgen. Ik weet even niet of je er slakken bij had zitten. Mocht dit niet zo zijn, dan raad ik nog poel- of posthoornslakken aan. Die werken actief mee aan de balans.


Titel: Re:Vingers tellen
Bericht door: cynopsguy op Mei 04, 2017, 12:42:51
Slakken heb ik er nog niet bij zitten, maar daar kan voor gezorgd worden. Zijn appelslakken ook goed? Ik weet niet of ik hier ergens poelslakken en posthoornslakken kan vinden. Wordt dat niet snel een plaag? Ik heb namelijk al aquaria gezien in winkels en bij particulieren waar honderden slakjes in zitten (veelal met een puntige schelp), en dat is nu ook niet de bedoeling.

Een van de salamandertjes is zopas nog verveld, lijkt me wel een goed teken. Maar het blijft afwachten...


Titel: Re:Vingers tellen
Bericht door: Niels D op Mei 05, 2017, 08:43:55
In een koudwater aquarium zullen poel- en posthoornslakken niet zo snel een plaag vormen, maar ze zullen zich zeer zeker vermenigvuldigen. Ik vind het persoonlijk geen plaag, want ze hebben enkel voordelen buiten het eventuele esthetische nadeel, wat ik zelf niet ervaar.

Appelslakken zal ik zeker niet doen. Ze vervuilen veel meer dan dat ze verwerken en ze hebben eigenlijk warmere temperaturen nodig om optimaal te kunnen functioneren. Ze zullen het in koud water overleven, maar als je voor dieren zorgt vind ik dat je verplicht bent je 100% in te zetten om ze het zo goed mogelijk te laten vergaan.Titel: Re:Vingers tellen
Bericht door: cynopsguy op Mei 05, 2017, 10:20:25
Mee eens.

Komen de poel- en posthoornslakken uit het water of blijven ze altijd onder water? De appelslakken die ik (apart) heb, leggen bijvoorbeeld hun eitjes uit het water.


Titel: Re:Vingers tellen
Bericht door: Niels D op Mei 07, 2017, 08:59:45
Nee, beide soorten leggen eitjes in het water, waaronder op de planten en tegen het aquarium glas.


Titel: Re:Vingers tellen
Bericht door: cynopsguy op Mei 07, 2017, 11:16:44
Mooi. Ik heb intussen iemand gevonden die posthoornslakjes kweekt, volgende week heb ik ze.

Intussen heb ik ook wat regenwater toegevoegd aan het aquarium om sneller een grotere en diverse bacteriecultuur te verkrijgen.


Titel: Re:Vingers tellen
Bericht door: cynopsguy op Mei 10, 2017, 03:29:58
De slakjes zijn binnen en zitten erbij. Momenteel lijkt alles stabiel, ik zie niet meteen problemen bij mijn overgebleven dieren, hopelijk blijft dat zo. Als dat zo blijft, dan ga ik nadien wel op zoek naar een paar extra diertjes.


Titel: Re:Vingers tellen
Bericht door: Niels D op Mei 12, 2017, 07:36:14
Goed om te horen!


Titel: Re:Vingers tellen
Bericht door: cynopsguy op Mei 16, 2017, 02:37:57
Tot nu toe lijkt de crisis bedwongen.  :D Om op de vraag van 'Orchidee' te antwoorden: natuurlijk heb ik voorheen nooit water uit de sloot gebruikt! Wel tot een tijdje geleden enkel kraanwater dat ik regelmatig deels ververste, dat lijkt inderdaad de boosdoener geweest te zijn. Want sinds ik er regenwater bijgedaan heb, eikenbladeren en een beetje product om de bacteriegroei te stimuleren en gestopt ben met water verversen is de toestand klaarblijkelijk gestabiliseerd. Vooralsnog geen symptomen meer van limb rot, de waterpest groeit goed en de diertjes lijken gezond en gelukkig.

Nu is er nog eentje waarbij een paar vingertjes moeten teruggroeien, maar ook dat lijkt in orde te komen. Als die schele platkoppen nou maar 's wat voorzichtiger zouden zijn bij het eten, want hoewel ik de muggenlarven goed verspreid, zitten ze vaak toch op een hoopje waarbij al eens per ongeluk stevig in een poot gebeten wordt. Dat krijg je als je ogen aan de zijkant staan...  ::)

Hopelijk kan ik nu weer een hele tijd zonder problemen van deze mooie hobby genieten. Bedankt iedereen en vooral Niels voor de nuttige tips!

P.S.: in een apart (warmwater)aquarium heb ik ook een paar dwergklauwkikkers (hymenochirus boettgeri) bij de vissen zitten. Gaat probleemloos en zijn ook heel grappige diertjes.  ;D


Titel: Re:Vingers tellen
Bericht door: Niels D op Mei 20, 2017, 12:22:09
Goed om te horen. Als waterpest goed groeit, dan is dat al een redelijke indicatie dat het er goed aan toe gaat.


Titel: Re:Vingers tellen
Bericht door: cynopsguy op Mei 26, 2017, 08:31:27
Update: alles gaat nog altijd goed, en bij het diertje waarvoor ik deze thread origineel begon (die plots 1 hand miste) beginnen de vingertjes nu eindelijk duidelijk terug te groeien, iedere dag zichtbaar meer.

Wie had kunnen denken dat de oplossing zo simpel zou zijn? Niels ja, maar ik dus niet. :-)


Titel: Re:Vingers tellen
Bericht door: Niels D op Juni 10, 2017, 04:47:56
Hahahaha. Blij dat het goed blijft gaan.